Tämä todella yksinkertainen kikka tekee perinteisestä tomaattikeitosta täydellistä – niksiä suosittelee myös Henri Alén

paahdettu tomaattikeitto
Paahdettu tomaattikeitto maistuu ihanalta! Shutterstock

Tomaattikeitto sopii mihin tahansa vuodenaikaan. Täyteläinen, suussa sulava keitto syntyy nopeasti ja helposti. Mutta eräs yksinkertainen lisä saa keitosta takuuvarman menestyjän!

Miten tomaattikeitosta saa entistäkin parempaa? Yksi keino lisätä makujen sinfoniaa on paahtaa tomaatit uunissa. Paahtamisen avulla tomaattikeitosta tulee entistä maistuvampaa.

Kasvisten paahtamisen puolesta puhuu myös kokki Henri Alén, joka kertoo tuoreessa keittokirjassaan sen olevan erinomainen niksi kasvisten maun parantamiseen. 

– Ja paahtamisella tarkoitan sitä, että kasvikset saavat kunnon paahtuneen värin pintaansa ja sitä kautta myös makua. Esimerkiksi kaalikasvit ovat uskomattoman hyviä, kun niiden pinta on kunnolla paahtunut, mutta sisus vielä rapsakan makea. 

Paahdettu tomaattikeitto

2 kg tomaatteja (esim. luumutomaatteja)
4-6 valkosipulin kynttä kuorittuna
1-2 punasipulia
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl balsamicoa
Kuivattua basilikarouhetta (oman maun mukaan)
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria
2 dl kanalientä tai  vettä

Pinnalle:

Tuoretta basilikaa
Raastettua parmesaania tai vaihtoehtoisesti mozzarellaa

1. Pese ja halkaise tomaatit. Asettele ne leikkuupinta ylöspäin leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Leikkaa sipulit ja asettele ne tomaattien mukana pellille. Ripottele tomaattien ja sipulien päälle oliiviöljyä, kuivattua basilikaa, suolaa ja pippuria. 

2. Paista 200-asteisessa uunissa noin 45-50 minuuttia. Tomaatit saavat hieman tummua, mutta eivät palaa. 

3. Kun tomaatit ovat valmiita, kaada ne kattilaan ja survo esimerkiksi käsivatkaimella pyreeksi. Lisää hitaasti kattilaan vettä, kunnes keitossa on haluamasi koostumus. Kiehauta keitto. 

4. Tarjoile parmesaanijuuston ja tuoreen basilikan kanssa. Vaihtoehtoisesti päälle voi myös ripotella mozzarellaa. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!