Tämä sipuli ei itketä! Erikoinen lajike yleistyy – tuottaja lupaa kyynelvapaan pilkkomisen

1:35 Sipulin pilkkominen: Kari Aihinen näyttää oikean tekniikan

Yhdysvalloissa on kehitelty sipulilajike, joka ei saa kyyneleitä valumaan kasvista pilkottaessa. Sipuli tulee nyt ruokakauppaketjun valikoimiin Isossa-Britanniassa.

Osaatko leikata sipulin oikein? Kari Aihinen näyttää videolla, miten sipuli pilkotaan!

Silmiä kirvelee ja kyyneleitä ei voi estää – kuten moni tietää, sipulin pilkkominen voi olla joskus todella turhauttavaa ja tuskaista. Nyt markkinoilla on kuitenkin yleistymässä sipuli, joka lupaa lopettaa itkut.

Brittilehti Metron mukaan ruokakauppaketju Waitrose ottaa valikoimiinsa sipulin, joka ei itketä. Kyseessä on Yhdysvalloissa kasvatettu erityinen sipulilajike, joka on miedon makuinen ja sopii monenlaisiin aterioihin sekä salaatteihin.

– Ymmärrämme, miten houkuttelevia "kyyneleettömät sipulit" voivat olla asiakkaillemme, joten lanseeraamme Sunions-sipulit, Waitrosen sipulien sisäänostaja Paul Bidwell kommentoi brittimedioille.

Tästä syystä erikoissipulit eivät itketä

Sipulin aiheuttamat itkut johtuvat itse asiassa kasviksen omasta puolustusmekanismista. Kaikki kasvikset, mukaan lukien sipuli, vapauttavat kitkeriä polyfenonileita, kun ne vaurioituvat esimerkiksi veitsellä leikkaamalla. Sipulissa nämä kemikaalit ovat astetta voimakkaaampia 

Aine pääsee nopeasti silmiin, jossa se sekoittuu veden kanssa luoden propeenisulfeenihappoja, jotka ärsyttävät sarveiskalvoa. Happo ei ole niin pienenä määränä vaaraksi, se vain saa ihmisen itkemään. Aivot antavat käskyn tuottaa kyyneliä, jotta ärsytys lakkaisi.

Uudet erikoissipulit ovat sen sijaan luonnollisesti jalostettu niin, että ne saavat silmäsi luomaan vähemmän sarveiskalvoja ärsyttäviä happoja. Sunions sipuleita on viljelty ja jalostettu yli kolmen vuosikymmenen ajan. Niitä kasvatetaan tällä hetkellä Nevadassa ja Washingtonissa.

Lähde: Metro.co.uk

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja