Tajusitko tätä pizzassasi olevasta juustosta? Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen nostaa esiin tärkeän pointin

8:43 Ovatko ananas ja kinkku Suomen suosituimpia pizzatäytteitä? Studiossa vieraana ravitsemusasiantuntija Hanna Partanen

Pizza on nykypäivänä valtavan suosittua arkiruokaa Suomessakin. Viiden jälkeen -ohjelmassa keskusteltiin perjantaina Suomen suosituimmista pizzatäytteistä sekä pohdittiin pizzaa terveysnäkökulmasta ravitsemusterapeutti Hanna Partasen johdolla.

Pitkälle ollaan tultu siitä, kun Suomen ensimmäiset pizzeriat avautuivat 1960-luvulla. Viiden jälkeen -ohjelmassa nostetiin viime perjantaina esiin, miten pizzasta on kasvanut suomalainen kansallisruoka: pelkästään pakastepizzoja myydään yli 40 miljoonaa kappaletta vuodessa.

Maanlaajuinen pizzaketju Kotipizza paljasti MTV:lle omaa pizzadataansa. Tilastoista käy muun muassa ilmi, että Suomen suosituin pizzatäyte on kinkku. Alueellisia erojakin kuitenkin löytyy: Helsingissä esimerkiksi syödään muita kaupunkeja enemmän kasvis- sekä poropizzoja. Kiisteltyä ananasta sen sijaan tilataan pizzoihin ympäri Suomen.

Onko pizza epäterveellistä?

Pizza nostetaan usein esimerkiksi, kun puhutaan niin sanotusta roskaruoasta, mutta kuinka epäterveellistä ja rasvaista pizza todella on? Ravitsemusterapeutti Hanna Partasen mukaan vastaus riippuu siitä, mitä pizzaansa laittaa ja kuinka paljon sitä syö.

– Mulla on sellainen mantra, että määrä tekee myrkyn. Jos mietitään peruspizzaa, niin onhan se aika energiatiheää ruokaa, Partanen muistuttaa.

Partasen omassa lapsuudessa 1980-luvulla pizzeriat eivät olleet vielä kovin yleisiä, joten silloin monissa kotitalouksissa tehtiin pizzaa itse peltiversioina.

– Yksi annoskoko oli yksi palanen, kun tällä hetkellä se annoskoko on yksi kokonainen pizza. Yhdessä peruspizzassa voi olla 1200–1500 kilokaloria. Toki jos on tuplajuustot tai paljon jotain rasvapitoista salamia, niin voi olla lähellä 1700 kilokaloria.

Tajusitko tätä pizzasi juustosta? Päiväsuositukset ylittyvät rajusti

Pizzan terveellisyyteen voi vaikuttaa, jos sen valmistaa itse. Partanen suosittelee esimerkiksi lisäämään pohjan kuitupitoisuutta käyttämällä täysjyvävehnäjauhoja. Tärkein yksittäinen seikka on kuitenkin juusto. Mitä enemmän juustoa, sitä rasvaisempi lopputulos on.

– Yhdessä peruspizzassa on noin 12 viipaletta juustoa, joka vastaa siis neljän päivän käyttösuositusta. Sitä juustoa tulee aika paljon. Jos itse tekee sen pizzan, niin voi miettiä paljonko sitä juustoraastetta laittaa.

Henkilökohtaisesti Partanen ei ymmärrä juustolla läträämistä.

– En ymmärrä niitä ihmisiä, jotka tilaavat pizzan tuplajuustolla – se (pizza) tukehtuu juustoon, Partanen nauraa muistuttaen samalla, ettei kuitenkaan halua kieltää pizzan syöntiä keneltäkään.

Mitä mieltä Hanna Partanen on vegaanisista juustovalmisteista, ovatko ne terveellisiä? Syökö ravitsemusterapeutti itse pizzaa ja missä muodossa? Katso Viiden jälkeen -ohjelman mielenkiintoinen pizzaperjantai-osio.


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja