Egyptiläinen mausteseos dukkah on monille vielä vieras käsite. Testaa esimerkiksi helppo salaatti, jonka dukkah-mausteseos nostaa aivan uudelle tasolle.
Oletko jo törmännyt termiin dukkah? Dukkah on tunnettu egyptiläinen mausteseos, joka valmistetaan siemenistä, pähkinöistä ja mausteista.
Dukkah-mausteseosta on helppo valmistaa itse: riittää kun levität ainesosat uunipellille, paahdat niitä hetken uunissa ja sitten murskaat esimerkiksi morttelissa muruseokseksi. Tee kerralla isompi satsi, niin voit käyttää mausteseosta helposti erilaisiin ruokiin.
Tiesitkö? Dukkah on arabiaa ja tarkoittaa murskaamista tai jauhamista. Mausteseos valmistetaan perinteisesti murskaamalla pähkinöitä, siemeniä ja mausteita morttelissa, mikä selittää nimen dukkah.
Dukkah-mausteseosta voi käyttää monipuolisesti ruoanlaitossa. Voit syödä sitä vaikka vaalean leivän päällä oliiviöljyn kanssa tarjoiltuna, levittää lihan, kanan, kalan tai kasvisten kuorrutukseksi tai ripotella keittojen ja salaattien päälle makua sekä rakennetta tuomaan. Dukkah tuo ruokaan kuin ruokaan aivan uudenlaisen, suorastaan törkeän hyvän maun.
Dukkah-mausteseoksen ainesosat
Dukkah-mausteseosta voi ostaa myös kaupasta valmiina ympäri maailman, mutta perinteisesti seos valmistetaan itse. Egyptissä jokaisella perheellä voi olla oma salainen dukkah-ohjeensa. Mausteseoksen idea on, että siinä voi hyödyntää niitä siemeniä ja pähkinöitä, joita kaapista sattuu löytymään.
Dukkah-mausteseoksessa on kuitenkin lähes aina tiettyjä samoja elementtejä. Esimerkiksi seesaminsiemenet kuuluvat mausteseokseen, koska niitä löytyy yleensä aina egyptiläiskodeista. Sama pätee mausteisiin: tärkeä osa dukkah-seosta ovat juustokumina eli jeera, korianterinsiemenet sekä fenkolinsiemenet. Pähkinöiksi käyvät esimerkiksi hasselpähkinät, maapähkinät, pistaasit tai saksanpähkinät. Seoksessa voi käyttää yhtä pähkinää tai vaihtoehtoisesti pähkinäsekoitusta.
Kokeile kotona: Vastustamaton fetasalaatti dukkah-mausteseoksella
Marttojen ja Pauligin helmikuussa järjestetyllä kokkauskurssilla valmistettiin egyptiläistä dukkah-salaattia.
Helpon salaatin salaisuus piilee suolaisen ja makean vastustamattomassa liitossa. Salaatissa voi-sokeriseoksessa paistetut päärynäkiekot saavat ylleen rapsakkuutta ja makua tuovan dukkah-mausteseoksen. Salaatti aateloidaan suolaisella fetajuustolla sekä kirpsakalla appelsiinivinegretillä.
Makuyhdistelmä vei toimittajalta lähes jalat alta! Tämä salaatti menee todellakin jatkoon.