Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Syötkö sinäkin? Suomalaisten mielestä "kaikkein terveellisin liha" – kulutus lähes kaksinkertaistunut 15 vuodessa

2:08Lyonin kana – näin valmistuu ylistetty kanaruoka
Julkaistu 07.04.2020 10:15

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Tilastot paljastavat, että suomalaiset syövät yhä enemmän broileria. Broileri mielletään myös kaikkein terveellisimmäksi lihaksi. 

Videolla: Oletko jo testannut suomalaisten uutta suosikkibroilerireseptiä? Näin valmistuu lyonin kana. 

Broilerin asema suomalaisten ruokapöydissä on vahva. Tilastot paljastavat, että vuonna 2019 broileria kulutettiin yhteensä noin 136 miljoonaa kiloa. Se on neljä prosenttia enemmän kuin vuonna 2018. Määrä on reilu kolmannes kaikesta Suomessa syödystä lihasta. Broileria syödään helppouden, monikäyttöisyyden ja maukkauden takia. Suomalaiset pitävät vähärasvaista broileria kaikkein terveellisimpänä lihana. Broileriakin terveellisemmäksi miellettään kala. 

Kulutus lähes kaksinkertaistunut 15 vuodessa

Vuonna 2019 broileria tuotettiin Suomessa 131,9 miljoonaa kiloa ja kulutettiin 135,8 miljoonaa kiloa. Tuotanto kasvoi kolme prosenttia ja kulutus neljä prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Kulutus on lähes kaksinkertaistunut viimeisen 15 vuoden aikana.

Kulutuksen kotimaisuusaste oli 86,1 prosenttia. Broilerin osuus lihan kokonaiskulutuksesta oli 32 prosenttia. Tuotanto ja kulutus tilastoidaan luullisena lihana. Syödyn lihan määrä on noin puolet luullisen lihan määrästä.

Valtaosa, peräti 96 prosenttia suomalaista syö lihaa jossain muodossa. Vähintään useamman kerran viikossa lihaa valitsee lautaselleen 81 prosenttia kuluttajista. 

Lihatiedotusyhdistys ry muistuttaa, että Suomessa kasvatettu broileri on turvallista: kasvatuksessa ei käytetä antibiootteja eikä parvissa ole salmonellaa. 

Lue myös: Testasimme Suomen himotuimman kanaruoan, ja se todella on maineensa veroinen: "Tähän jää heti koukkuun!"

Lähteet: Lihabarometri 2019, TNS Kantar Agri Oy ja Lihan kulutusta ohjaavat tekijät 2019, TNS Kantar Agri Oy / Lihatiedostusyhdistys ry

Lisää aiheesta:

Järjestö: Monille broileri on enemmän ruoka kuin eläinMuualla Suomessa grillataan makkaraa, pääkaupunkiseudulla "salonkikelpoista" vierastarjottavaa – nämä ovat suomalaisten suosikit grilliinLihan kulutus laski Suomessa ensimmäistä kertaa vuosiin – silti lihaa tuotetaan aiempaa enemmänNyt maistuu kyrsä! Elämme aikoja, jolloin suomalaiset ahmivat aivan järjettömän määrän makkaraa – arvaatko kuinka paljon?Kulutus kuusinkertaistunut 1980-luvulta! Liha, jota syödään enemmän kuin koskaan ennen – kuuluuko sinunkin suosikkeihin? Karjalainen: Suomalainen syö oman painonsa verran lihaa vuodessa
RuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:22
    Ruokakauppa

    Käsittämätön ilmiö: Kauppojen joulukalentereita ja -pipareita hävikkiin jo syyskuussa

  • Eilen14:04
    Huomenta Suomi

    Älä missään nimessä heitä pois ylijäänyttä riisiä! Yksi temppu tekee siitä todellisen herkun

  • Eilen08:22
    Ruokakauppa

    Paistopisteiltä löytyy "ylivoimainen välipala" – leipomojohtaja nimeää käänteentekevän hetken suosiossa

  • 19.10.17:22
    Leivonta

    Maaritilla välähti: Teki mahtavan "karjalanpiirakan"

  • 19.10.15:58
    Riisi

    Huuhteletko riisisi? Näiden esimerkkien jälkeen teet sen varmasti