Syötkö pähkinöitä? Näin se näkyy terveydessäsi – jopa 15 gramman päiväannoksella vaikutus

0:28 Lasten vakavaan pähkinäallergiaan kehitettiin hoitokeino

Sydänriskejään voi helposti pienentää aloittamalla päivittäisen pähkinöiden napostelun. Yhdysvaltalaistutkimuksessa hyödyt nähtiin jo 15 gramman päivittäisellä pähkinäannoksella.

Videolla: Lasten vakavaan pähkinäallergiaan kehiteltiin hoitokeino.

Tutkimuksessa pähkinöiden sydänvaikutuksia selvitettiin kolmen suuren tutkimuksen ja yhteensä 190 000 miehen ja naisen terveystietojen avulla. Osallistujia seurattiin 26 vuotta ja ruokavalioita selvitettiin neljän vuoden välein.

Jokainen 15 gramman lisäys päivittäisessä pähkinöiden syömisessä liittyi 6–11 prosenttia pienempään riskiin sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, sepelvaltimotautiin tai aivoverenkiertohäiriöön seuraavien neljän vuoden aikana. Säännöllisesti pähkinöitä syövät olivat pienemmässä sairastumisvaarassa halki seurannan, kun vertailukohtana olivat osallistujat, jotka söivät pähkinöitä harvoin tai eivät lainkaan.

Tulokset vahvistavat näyttöä pähkinöiden sydänterveellisyydestä ja osoittavat riskien myös pienentyvän, jos pähkinöiden syömistä lisää vuosien varrella. Pähkinöiden terveellisyyttä on selitetty muun muassa niiden sisältämillä terveellisillä rasvoilla, antioksidanteilla ja kuidulla, jotka voivat pienentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.


Copyright 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja