0:55

Syödäänkö teilläkin? Kaksi suomalaisten ylivoimaisesti suosituinta juhannusruokaa – järjettömät myynnit kesällä

Ei juhannusta ilman grillimakkaraa ja varhaisperunoita. Nämä kaksi ruokaa kuuluvat ollenaisena osana suomalaisten juhannuspöytään, selviää HKScanin teettämästä tuoreesta Kesä ja ruoka -kyselystä. Myös K-ryhmällä on huomattu molempien ruokien suosio.

Suomalaisten miesten ylivoimainen ykkösruoka juhannuksena on makkara, ja naisilla puolestaan uudet perunat. Naisillekin makkara on tärkeässä roolissa ja suosiossa selvänä kakkosena pottujen jälkeen. HKScanin kyselyyn vastanneista 44 prosenttia aikoo juhannuksena grillata ja 40 prosenttia tietää jo hyvissä ajoin, mitä juhannuspöytään hankitaan. 

Grillimakkaraa myydään kesällä järjetön määrä 

Makkaratrendeissä kovassa kasvussa ovat edelleen niin sanotut artesaanimakkarat, jotka ovat suosittuja erityisesti niiden korkean lihapitoisuuden vuoksi.

Jo aiemmin keväällä uutisoitiin makkaran suosiosta kesäherkkuna. Kesäjaksolla eli touko-elokuussa myydään 52 prosenttia vuoden grillimakkaroista.

– Kesällä syödään yli 21 miljoonaa kiloa makkaraa ja se on aika paljon se. Suurin myyntikuukausi on kesäkuu eli juhannus luonnollisesti tekee sinne roiman piikin, kertoi aiemmin keväällä HK:n lihavalmisteista vastaava Marika Rikkonen.

Juhannuksen suosikkiherkkuja ovat suosituimmuusjärjestyksessä grillimakkara, uudet perunat, salaatti, pihvit ja erilaiset kalaruoat. 

Sekä HK:n Kabanossi- että Camping-makkarat nousevat vuosittain Suomen myydyimpien makkaroiden listalle. Suomen myydyimmän grillimakkaran titteliä piti kuitenkin ainakin vielä viime vuonna Atrian Hiillos. Myös esimerkiksi Atrian Wilhelm- ja Kivikylän Huiluntuhti -makkarat nousevat myydyimpien makkaroiden joukkoon.

Samat juhannusherkut kotona ja mökillä


Suomalaisten juhannusruokien valintaa ei vaikuta liiemmin se, vietetäänkö juhlaa kotona vai mökillä.

– Vaikka koronapandemia ei vastaajien mielestä juurikaan vaikuta juhannuksen ruokaostoksiin, kertoi moni suosivan nyt erityisesti suomalaista ruokaa. Ruokakauppaostokset keskitetään myös yhdelle päivälle ja silloin hankitaan kerralla enemmän, kertoo HKScanin Suomen lihaliiketoiminnan johtaja Mikko Järvinen.

Samoilla linjoilla on myös K-ryhmän päivittäistavaratoimialan tavarakaupasta vastaava johtaja Harri Hovi.

– Juhannus on ruokailun suhteen varsin perinteinen tänäkin vuonna. Näkemyksemme mukaan niin kaupungissa kuin mökilläkin syödään satokauden herkkuja, varhaisperunaa ja mansikkaa. Myös grillaaminen on vuodesta toiseen suomalaisten suosioissa ja grilliin sopivien tuotteiden myynti kasvaa juhannusviikolla.

K-ryhmän mukaan varhaisperuna on juhannuksen ykkösherkku. Ensimmäiset perunat tulevat Turun saaristosta ja Varsinais-Suomesta. Lajikkeina ovat nyt muun muassa Timo ja Solist.

HKScanin kyselyssä pyydettiin myös nimeämään, mitä uutta aikoo grillissä kokeilla. Uusina herkkuina grilliin laitetaan hedelmiä, kasviksia ja vihanneksia, grillipizzaa, kalaa, grillijuustoja ja halloumia.

HKScanin teettämä Kesä ja ruoka -kysely toteutettiin kesäkuun alussa 2020 ja siihen vastasi 800 suomalaista. Vastaajista puolet oli naisia ja puolet miehiä.

Lähteet: HKScan, K-ryhmä

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja