Syö nämä ruuat raakana – kypsennys hävittää terveysvaikutukset

pähkinät pannulla
Paahdettaessa pähkinöiden hyvät rasvat muuttuvat elimistölle haitallisiksi kemikaaleiksi. colourbox.com

Joidenkin raaka-aineiden ravintoarvot laskevat reilusti kypsennyksen ja lämmityksen yhteydessä. Syö siis seuraavia ruokia mieluiten aina raakana, ja kehosi kiittää.

Pähkinät

Raa'at pähkinät sisältävät elimistölle tärkeitä hyviä rasvoja, jotka suojelevat sydäntä. Pähkinät auttavat alentamaan LDL-kolesterolitasoa, eli niin sanotun pahan kolesterolin määrää elimistössä. Syömällä raakoja pähkinöitä vähennät veritulpan saamisen riskiä.

Kun pähkinöitä paahdetaan yli 170 asteessa, tauteja torjuvat rasvat hajoavat muuttuen vapaiksi radikaaleiksi, eli kemikaaleiksi, jotka tekevät hallaa elimistöllesi: vapaat radikaalit muun muassa edistävät sydän- ja verisuonitautien syntymistä.

Parsakaali

Pureskelemalla raakaa parsakaalia vapautat kasviksesta erityistä yhdistettä. Tämä myrosinaasi-niminen entsyymi sijaitsee parsakaalin soluseinämissä. Entsyymi parantaa maksasi kykyä puhdistaa elimistösi syöpää aiheuttavista karsinogeeneistä. Näin raa'an parsakaalin syöminen suojelee sinua syöviltä.

Parsakaalin kypsentäminen aiheuttaa sen, että parsakaalissa olevat entsyymit eivät aktivoidu, jolloin ne eivät suojaa elimistöä. Höyrytetyssä parsakaalissa on jäljellä vain noin kolmasosa syöpää estävistä entsyymeistä raakaan kasvikseen verrattuna.

Raaka parsakaali on myös yksi parhaista K-vitamiinin lähteistä.

Valkosipuli

Raa'an valkosipulin pureskelu tuottaa DNA:tasi suojelevaa yhdistettä nimeltä allisiini. Yhden minuutin kuumennus estää tämän entsyymin aktivoitumisen. Kun syöt kypsennettyä valkosipua, saat elimistöösi vain vähän tai et ollenkaan suojelevaa allisiinia. 

Hedelmämehu      

Raaoista hedelmistä puristettu mehu peittoaa kaupan hedelmämehut. Kaupasta ostettu mehu on lähes aina pastöroitu, eli sitä on kuumennettu. Pastörointi ei pelkästään tapa pahoja bakteereita ja auta mehua säilymään parempana pidempään, vaan se myös tuhoaa monia terveyttä edistäviä vitamiineja, mineraaleja ja entsyymejä. Joskus prosessissa lisätään samalla myös sokeria ja muita epäterveellisiä ravintoaineita.

Purista siis mieluiten itse mehusi aamiaispöytään, jolloin hyödyt kaikista hedelmien ja marjojen ravintoaineista.

Kaakao

Raaka kaakao sisältää paljon terveydelle hyödyllisiä ravintoaineita: tärkeitä vitamiineja ja mineraaleja, jotka tehostavat kehon välittäjäaineiden toimintaa, sekä kasvikemikaaleja, jotka tuottavat mielihyväntuntemuksia aivoissa. Ei ihme, että suklaa on niin suosittu herkku.

Jos kaakao kypsennetään, osa sen ravintoarvosta menetetään. Useimmiten kaupassa myytävä suklaa on pitkälle jalostettua, ja siihen on lisätty sokeria, maitotuotteita ja muita ainesosia, jotka eivät paranna lainkaan suklaan ravintoarvoa. Syö kaupasta ostettavan suklaalevyn sijasta mieluummin raakasuklaata, jota maustat luonnollisella makeutusaineella, kuten hunajalla.

Chia-siemenet

Neljä ruokalusikallista Chia-siemeniä sisältää yhtä paljon kalsiumia kuin kolme kupillista maitoa, saman verran magnesiumia kuin 10 parsakaalin vartta, yhtä paljon rautaa kuin desilitrassa kidneypapuja, 30 prosenttia enemmän antioksidantteja kuin mustikassa, 25 prosenttia enemmän ravintokuitua kuin pellavansiemenissä, ja suunnilleen saman määrän omega-3-rasvoja kuin kilon lohifileessä.

Siementen ravintoarvot kuitenkin vähenevät kuumennettaessa, joten älä sekoita siemeniä tulikuuman aamiaispuuron sekaan, vaan lisää siemeniä esimerkiksi mysliannokseesi.

Hapankaali, jugurtti

Maitohappokäymisen eli fermentoinnin kautta valmistetut elintarvikkeet, kuten hapankaali, jugurtti ja piimä tukevat etenkin suolistomme terveyttä mutta myös muun kehomme terveyttä. Jos kasvikset, kuten kaali, kypsennetään, menetetään samalla useimmat kasviksen vitamiinit, mineraalit ja entsyymit. Kun nämä kasvikset fermentoidaan, saa keho niistä enemmän tärkeitä ravintoaineita.

Maitohappokäymisen avulla valmistetut elintarvikkeet sisältävät hyviä bakteereja, jotka auttavat elimistöämme taistelemaan taudinaiheuttajia vastaan, tehostaen immuunisysteemiämme.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja