Superterveellistä lemmenruokaa – miksi suomalaiset eivät syö tätä herkkua?
Suomalaiset syövät ostereita todella vähän, vaikka monissa maissa ne ovat perusruokaa.
Osterinavauksen kuusinkertainen Suomen mestari Johann Schlagg ihmettelee, miksi osterit mielletään Suomessa luksustuotteeksi.
– Osterit ovat monessa paikassa perusruokaa. Esimerkiksi Lontoon Lidl myy ostereita, miksei Suomessakin? hän kysyy.
– Entisaikaan osterit olivat köyhien ihmisten ruokaa, jota sai poimia merestä, ja sillä sai vatsan täyteen.
Ravintopitoista rakkauden ruokaa
Osterit ovat varsinaista terveysruokaa, sillä niissä on runsaasti omega3-rasvahappoja ja mineraaleja, muttei yhtään rasvaa. Ostereissa on myös paljon sinkkiä, joka tekee ostereista rakkauden ruokaa.
Sinkki lisää testosteronin tuotantoa ja vaikuttaa kilpirauhashormonitasoihin. Tämä kiihdyttää niin miesten kuin naistenkin sukupuoliviettiä.
Älä nielaise kokonaisena
Osterit syödään yleensä elävänä. Silloin ne tulee syödä mahdollisimman pian avaamisen jälkeen. Osteria ei kuitenkaan pidä missään nimessä nielaista kokonaisena.
– Se on pahin virhe mitä voi tehdä.
Schlagg opastaa, että osteria pitää maistella suussa samoin kuin oluen ja viinin maistelussa.
– Pureskele osteria 3-4 kertaa ja hengitä suun kautta sisään, sillä saa meren makua mukaan.
Jos elävien ostereiden syöminen tuntuu inhottavalta, osterit voi myös friteerata.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Eemeli Väyrysen lohikeitto
-
Parsan keittäminen – helppo ohje
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Yhdessä astiassa: Juureksia ja broileria
-
Airfryer-munkit – Liisan helppo ohje pikamunkkeihin
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka