Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tiesitkö? Tästä syystä ravut muuttuvat punaisiksi keitettäessä

6:41Yrtti-inkivääriglaseerattua kuhaa
Julkaistu 10.05.2018 09:32

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Luonnossa ravut ja hummerit voivat olla erivärisiä aina vihertävistä harmaisiin, mutta keitettäessä ne muuttuvat kirkkaan punaisiksi. Mutta miksi?

Poimi videolta talteen herkullisen inkiväärillä glaseeratun kuhan resepti. 

Erään lapsen The Conversation-sivustolle lähettämä kysymys saattaa herättää mielenkiintoa aikuisissakin lukijoissa. Asiantuntijoille esitetyssä kysymyksessä pohditaan, miksi ravun kuori muuttuu punaiseksi silloin, kun rapu laitetaan kiehuvaan veteen. 

Vastauksen mukaan syy tähän löytyy siitä, miten ravun kuoren kemialliset aineet reagoivat lämpöön. 

Kirkkaan punaista rapua on keitetty tarpeeksi

Ravun kuoressa on punaisen ja keltaisen värin aikaansaama pigmenttiä, astaksantiinia, mutta elävillä ravuilla tämä väriaine on sitoutuneena proteiineihin. Astaksantiinin ja proteiinin sidos värjää ravun kuoren tumman harmaaksi, jotta se sopeutuisi paremmin ympäristöönsä. 

rapu
Astaksantiinia on sekä rapujen että hummereiden kuorissa.Lehtikuva

Keitettäessä tämä sidos kuitenkin katkeaa, jolloin punaista väriainetta vapautuu. Ravun kuoressa on myös joukko muita väriaineita, mutta keitettäessä nämä aineet hajoavat ja jäljelle jää vain kirkkaanpunainen väri.

Värimuutos kertoo itse asiassa hyvin sen, onko rapua keitetty riittävän kauan. Kun ravun kuori on muuttunut täysin kirkkaanpunaiseksi, rapu on valmis. 

Lähteet: The Conversation, Tieku

Lisää aiheesta:

Miksi perunat eivät kypsy?Erikoinen herneilmiö piinaa kotikokkeja: "Ihan sairasta"Mitä tapahtuu kananmunalle, jos sen keittämistä vain jatkaa ja jatkaa? Asiat saavat mystisen käänteenMitä tarkoittaa, jos kananmunan keltuainen muuttuu keitettäessä harmahtavaksi? Väri paljastaa yleisen virheen11 asiaa, joita et tiennyt sushistaOsaatko keittää kananmunan oikein? Harmahtava väri keltuaisessa paljastaa yleisen virheen
ÄyriäisetMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Äyriäiset
  • 17.11.201720:00
    Viinivinkit

    Mistä tietää, että osteri on varmasti tuore? Poimi vinkit onnistuneeseen osterielämykseen

  • 17.11.201717:32
    Ilmiöt

    Proteiinipitoinen terveyspommi, joka on kasvattanut huimasti suosiotaan myös Suomessa: "Syö ja ole onnellisempi"

  • 12.11.201714:02
    Makuja

    Ostereiden avaaminen oikeaoppisesti: Maailmanmestari näyttää mallia!

  • 11.11.201717:02
    Makuja

    Usko tai älä: Tässäkin herkullisessa lajissa kilpaillaan – katso kolminkertaisen maailmanmestarin suoritus

  • 10.04.201717:33
    Mitä ihmettä?

    Jätti jälkeensä yli 800 euron laskun – mies pakeni ravintolasta uimalla