Tiesitkö? Tästä syystä ravut muuttuvat punaisiksi keitettäessä

Yrtti-inkivääriglaseerattua kuhaa 6:41 Yrtti-inkivääriglaseerattua kuhaa

Luonnossa ravut ja hummerit voivat olla erivärisiä aina vihertävistä harmaisiin, mutta keitettäessä ne muuttuvat kirkkaan punaisiksi. Mutta miksi?

Poimi videolta talteen herkullisen inkiväärillä glaseeratun kuhan resepti. 

Erään lapsen The Conversation-sivustolle lähettämä kysymys saattaa herättää mielenkiintoa aikuisissakin lukijoissa. Asiantuntijoille esitetyssä kysymyksessä pohditaan, miksi ravun kuori muuttuu punaiseksi silloin, kun rapu laitetaan kiehuvaan veteen. 

Vastauksen mukaan syy tähän löytyy siitä, miten ravun kuoren kemialliset aineet reagoivat lämpöön. 

Kirkkaan punaista rapua on keitetty tarpeeksi

Ravun kuoressa on punaisen ja keltaisen värin aikaansaama pigmenttiä, astaksantiinia, mutta elävillä ravuilla tämä väriaine on sitoutuneena proteiineihin. Astaksantiinin ja proteiinin sidos värjää ravun kuoren tumman harmaaksi, jotta se sopeutuisi paremmin ympäristöönsä. 

Keitettäessä tämä sidos kuitenkin katkeaa, jolloin punaista väriainetta vapautuu. Ravun kuoressa on myös joukko muita väriaineita, mutta keitettäessä nämä aineet hajoavat ja jäljelle jää vain kirkkaanpunainen väri.

Värimuutos kertoo itse asiassa hyvin sen, onko rapua keitetty riittävän kauan. Kun ravun kuori on muuttunut täysin kirkkaanpunaiseksi, rapu on valmis. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.