Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Mistä tietää, että osteri on varmasti tuore? Poimi vinkit onnistuneeseen osterielämykseen

Keittiömestari nauttii osterit mieluiten sellaisenaan.
Keittiömestari nauttii osterit mieluiten sellaisenaan. Shutterstock
Julkaistu 17.11.2017 20:00
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Trendikkäiden ostereiden tarjoilu on helpompaa kuin moni ehkä kuvittelee.

Ostereiden avaamisen hallitsevan maailmanmestarin Anti Lepikin mukaan osteri on siitä erinomainen raaka-aine, että sen kanssa voi yhdistellä lähes mitä vain – sekä tarjoilla niin tuoreena kuin kypsennettynä.

Osteria kypsennettäessä kannattaa kuitenkin olla tarkkana kypsyysasteen kanssa, sillä liika kypsennys saa osterin maistumaan helposti simpukalta. Ja tämä on asia, jota ei missään nimessä haluta. 

– Osterin väri saa olla rosee, vaalea ja kaikkea siltä väliltä, myös vihreä ja sininen, Lepik neuvoo.

Valitse ensin osteri, sitten vasta täyte

Ostereita valmistettaessa Lepik muistuttaa aina pitämään mielessä pääraaka-aineen maun, ja valitsemaan täytteen sen mukaan. Jos haluat panostaa täytteisiin, Lepik suosittelee vallitsemaan villiosterin, joka kestää vahvatkin maut.

Osteri pysyy vedestä nostamisen jälkeen elossa noin kaksi viikkoa, jos se säilytetään oikein. Osteri säilyy parhaiten 2–6 asteessa kosteaan paperiin tai merilevään käärittynä. 

– Villiosterin kanssa voi vapaasti laittaa vaikka pinaattia ja choritzomakkaraa, mutta jos näitä laitetaan miedon makuisen kasvatetun osterin päälle, makkara peittää osterin maun. Ensin pitää aina maistaa osteria ja sitten vasta päättää, mitä sen kanssa tarjoillaan, Lepik neuvoo.

Osterit taipuvat Lepikin mukaan hyvin myös grilliin parmesaanijuuston kanssa kypsennettäväksi, samoin kuin tempurakastikkeeseen kanssa friteerattavaksi. Lepikin mukaan ostereita kannattaa kokeilla kypsentää myös uunissa esimerkiksi herkkusienten, voin ja hapokkuutta ja terävyyttä antavan kimschin kanssa. Lukuisista eri vaihtoehdoista huolimatta osterit ovat miehen mukaan parhaimmillaan kuitenkin sellaisenaan tarjoiltuna. 


Ostereitakaan ei kannata syödä liikaa

Jos tuoreus on ostereiden kanssa tärkeä asia, niin miten tuoreen osterin sitten oikein tunnistaa?

– Jos osteria avattaessa osteri tuoksuu merivedeltä tai merilevältä, se on tuore. Jos tuoksu on kuin suolasilli, osteri on kuollut, Lepik neuvoo.

Joskus  tuoksuero voi olla hyvinkin pieni, eikä pelkkä hajuaisti näin ollen aina kerro sitä, onko osteri kunnossa vai ei. Toinen varma keino osterin tuoreuden selvittämiseksi on vesi. Jos osterin sisällä ei ole vettä, osteri on kuollut. Vettä täynnä oleva osteri on puolestaan syömäkelpoinen.

Mietityttääkö osterin avaaminen? Katso videolta Anti Lepikin vinkit.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lepikin mukaan yksi tarjoiluun liittyvä virhe voi saada ihmiset virheellisesti ajattelemaan, että osterit ovat olleet pilalla, vaikka tuotteissa ei todellisuudessa olisikaan ollut mitään vikaa.

– Jos et ole tottunut ostereihin ja syöt yhtäkkiä niitä kerralla paljon, saat kerralla niin paljon mineraaleja, että ne voivat tämän vuoksi tulla ulos. Sitten ajatellaan virheellisesti, että osteri oli pilalla. Tämä on asia, joka tulisikin aina muistaa. 

Mies suositteleekin syömään ostereita 4–5 kappaletta kerralla ja pitämään tämän jälkeen kymmenisen minuuttia taukoa ennen uutta tarjoilukierrosta.

Nuoret ja mineraaliset viinit toimivat aina

Jos ostereiden kanssa voi tarjoilla lähes mitä tahansa, myös hyvin moni juoma taipuu tämän raaka-aineen kumppaniksi.

Ostereita myydään eri kokoluokissa 60 grammasta aina 150 grammaan saakka. 

– Klassinen yhdistelmä on tarjota ostereita chablis-viinien kanssa, mutta tärkeintä on katsoa, että sen kanssa tarjotaan nuorta ja mineraalista viiniä.

Muita hyviä juomavaihtoehtoja ovat Lepikin mukaan shamppanja blanc de blancs tai kuiva ja hapokas siideri. Oluen ystävien kannattaa kokeilla juomapariksi vehnäolutta tai hieman yllätävämpää vaihtoehtoa; Guinnessia.

Lisää aiheesta:

Tummia pisteitä kukkakaalissa – onko vihannes vielä syömäkelpoinen?Paras ja helppo tapa saada broilerista supermehevää ja maukastaKokit kertovat, mitä ruokia kannattaa grillata ja mitä ei – trendihedelmä saa jyrkän tuomion: "Kannattaa nauttia niin kuin luonto sen tarkoitti"Kokki paljastaa totuuden yleisistä ruoanlaittouskomuksista: "Opin minuuteissa enemmän kokkauksesta kuin koko elämäni aikana"Proteiinipitoinen terveyspommi, joka on kasvattanut huimasti suosiotaan myös Suomessa: "Syö ja ole onnellisempi"Superterveellistä lemmenruokaa – miksi suomalaiset eivät syö tätä herkkua?
ÄyriäisetViinivinkitRuoanlaittoMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Äyriäiset
  • 10.05.201809:32
    Makuja

    Tiesitkö? Tästä syystä ravut muuttuvat punaisiksi keitettäessä

  • 17.11.201717:32
    Ilmiöt

    Proteiinipitoinen terveyspommi, joka on kasvattanut huimasti suosiotaan myös Suomessa: "Syö ja ole onnellisempi"

  • 12.11.201714:02
    Makuja

    Ostereiden avaaminen oikeaoppisesti: Maailmanmestari näyttää mallia!

  • 11.11.201717:02
    Makuja

    Usko tai älä: Tässäkin herkullisessa lajissa kilpaillaan – katso kolminkertaisen maailmanmestarin suoritus

  • 10.04.201717:33
    Mitä ihmettä?

    Jätti jälkeensä yli 800 euron laskun – mies pakeni ravintolasta uimalla