Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Suositeltu päiväannos täyteen jo yhdestä ruokalusikallisesta! Näin hurjan määrän suolaa soijakastike sisältää

Soijakastikkeissa on suuria eroja. Jos tahtoo hillitä verenpainettaan, kannattaa valita mahdollisimman vähäsuolainen kastike.
Soijakastikkeissa on suuria eroja. Jos tahtoo hillitä verenpainettaan, kannattaa valita mahdollisimman vähäsuolainen kastike.Shutterstock
Julkaistu 15.11.2018 07:03

Emmi Niiniaho

Aasialaisen keittiön kulmakivinä ovat herkulliset kastikkeet, jotka antavat makua ruokaan kuin ruokaan. Kastikkeiden käytössä kannattaa käyttää kuitenkin harkintaa, sillä päiväannos suolaa täyttyy helposti jo ruokalusikallisella.

Moni ei ajattele kahdesti aterian suolapitoisuutta dipatessaan sushia soijakastikkeeseen. Sushi ja wokit mielletään terveellisiksi, mutta kun niihin lisää soija-, kala- tai osterikastiketta, ruoasta tuleekin yllättävän suolapitoista, kertoo News.com.au.

Epätietoisuutta suolamääristä

Uuden tutkimuksen mukaan suositut aasialaiset kastikkeet sisältävät paljon enemmän suolaa, kuin on ehkä tullut ajatelleeksi.

Esimerkiksi ruokalusikallinen tavallista soijakastiketta sisältää 61 prosenttia suositellusta päiväannoksesta suolaa. Kaikista aasialaisesta keittiöstä tutuista kastikkeista eniten suolaa sisälsi kuitenkin kalakastike.

Yksi ruokalusikallinen suosittua ruoka-ainetta sisältää nimittäin jopa 96 prosenttia suolan suositellusta päiväannoksesta.

– Tiedämme, että öljyssä kypsennetty ruoka on todella suosittua, koska se on nopea valmistaa, tuoretta sekä terveellistä, mutta liian moni meistä on epätietoinen siitä, kuinka paljon suolaa käyttämämme kastikkeet sisältävät, ravintoterapeutti kertoo.

Sian Armstrong

Videolla japanilaiset vieraat maistavat suomalaista sushia. Artikkeli jatkuu videon alla.

0:51Japanilaiset vieraat maistavat suomalaista sushia.

Tavallista vai vähäsuolaista kastiketta?

Sillä on oikeasti merkitystä, valitsetko tavallista vai vähäsuolaisempaa soijakastiketta: ruokalusikallinen suolapitoisinta soijakastiketta sisältää liki 90 prosenttia suositellusta päiväannoksesta suolaa, kun taas vähäsuolaisimmassa soijakastikkeessa on vain puolet siitä.

– Liika suola saattaa aiheuttaa korkean verenpaineen, joka lisää halvauksien sekä sydän- ja munuaistautien riskiä. Yksi parhaista tavoista pitää verenpaine kurissa on syödä vähemmän suolaa, joten valitse vähäsuolainen soijakastike, äläkä laita sitä liikaa, tutkimuksessa todetaan.

aasialaiset ruokakastikkeet kesärullatMuuten terveellinen ruoka, kuten kesärullat, muuttuvat yllättävän suolapitoisiksi, kun niitä dipataan kastikkeisiin.Shutterstock

Vähiten suosituista kastikkeista suolaa sisälsi osterikastike, mutta siltikin ruokalusikallinen sitä sisältää 36 prosenttia suositellusta päiväannoksesta suolaa.

Tutkimusryhmä toivoo valmistajien puuttuvan asiaan

Tutkimukseen osallistuneen Clare Farrandin mukaan viime vuosikymmeninä ei olla nähty minkäänlaista suolan määrän vähenemistä näissä kastikkeissa, eikä ole olemassa myöskään mitään tavoitteita suolan määrän vähentämiseksi.

Lue myös: Onko sushi terveellistä? Asiantuntijalta silmiä avaava vastaus

– Ihmiset olettavat, että soijakastikkeita ei voi tehdä vähäsuolaisempina, mutta tämä raportti osoittaa, että siitä ei ole kyse, sillä jotkin soija-, tamari- ja osterikastikkeet sisälsivät paljon vähemmän suolaa, kuin toiset, Farrand toteaa.

Farrand ja muut tutkimukseen osallistuneet toivovatkin, että kaikki valmistajat vähentäisivät kastikkeidensa suolamääriä.

Lähde: News.com.au 

Lisää aiheesta:

Suosikkimuroissa jopa enemmän suolaa kuin suolapähkinöissä ja sipseissä – tarkkana näiden tuotteiden kohdalla!Suklaapatukka välipalaksi? Mieti vielä – tutkimuksessa jälleen huolestuttava havaintoKansainvälinen tutkimus väittää: Suola ei ehkä olekaan niin vaarallista – näin paljon natriumia saisi oikeasti nauttia 8 ruokaa, joista sydäntautilääkärit suosittelevat sinua luopumaan – karsi nämä ruokavaliostasi!Kuusi ruokaa ja juomaa, joita ravitsemusterapeutit eivät koskaan laita suuhunsa – eikä sinunkaan pitäisi!Tiesitkö? Tämä tuttu kastike on suolaisempaa kuin McDonald’sin hampurilaiset!
RuokaAasialainen ruokaSydänterveysMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:08
    Luonto ja eläimet

    Päiväkodin ruoasta löytyi hiiri Haukiputaalla –"Mikäs möykky täällä on!"

  • Eilen16:59
    Arkiruoka

    Suomalaiset kävelevät tämän ohi päivittäin – arkiruokien superraaka-aine piilee pakastealtaassa

  • Eilen08:15
    Hedelmät

    Hedelmä, jota kannattaa nyt ostaa – edukas kuitupommi!

  • 16.11.17:14
    Leivonta

    Superkätevä tapa tehdä joulutortut: "Lopputulos on tosi hyvä!"

  • 16.11.08:44
    Ruokakauppa

    Asiakkaat keksivät kieron keinon hyödyntää punalapputarjouksia – näin kommentoivat Lidl, K- ja S-ryhmä