Aasialaisen keittiön kulmakivinä ovat herkulliset kastikkeet, jotka antavat makua ruokaan kuin ruokaan. Kastikkeiden käytössä kannattaa käyttää kuitenkin harkintaa, sillä päiväannos suolaa täyttyy helposti jo ruokalusikallisella.
Moni ei ajattele kahdesti aterian suolapitoisuutta dipatessaan sushia soijakastikkeeseen. Sushi ja wokit mielletään terveellisiksi, mutta kun niihin lisää soija-, kala- tai osterikastiketta, ruoasta tuleekin yllättävän suolapitoista, kertoo News.com.au.
Epätietoisuutta suolamääristä
Uuden tutkimuksen mukaan suositut aasialaiset kastikkeet sisältävät paljon enemmän suolaa, kuin on ehkä tullut ajatelleeksi.
Esimerkiksi ruokalusikallinen tavallista soijakastiketta sisältää 61 prosenttia suositellusta päiväannoksesta suolaa. Kaikista aasialaisesta keittiöstä tutuista kastikkeista eniten suolaa sisälsi kuitenkin kalakastike.
Yksi ruokalusikallinen suosittua ruoka-ainetta sisältää nimittäin jopa 96 prosenttia suolan suositellusta päiväannoksesta.
– Tiedämme, että öljyssä kypsennetty ruoka on todella suosittua, koska se on nopea valmistaa, tuoretta sekä terveellistä, mutta liian moni meistä on epätietoinen siitä, kuinka paljon suolaa käyttämämme kastikkeet sisältävät, ravintoterapeutti kertoo.

