Mainos

Onko sushi terveellistä? Asiantuntijalta silmiä avaava vastaus

Sushi on ruokalaji, joka mielletään usein terveelliseksi ja kevyeksi vaihtoehdoksi. Tämä on totta, mutta vain osittain. Tietyt sushipalat ovat nimittäin ravintosisällöltään lähempänä pikaruokaa, ravitsemusterapeutti muistuttaa.

Sushi taipuu myös salaatiksi. Katso resepti videolta. 

Jos haluat syödä terveellisesti, asiantuntija kannustaa todella kiinnittämään huomiota siihen mitä tilaat. Toiset vaihtoehdot ovat nimittäin parempia kuin toiset.

Rasvaista kalaa, kuten lohta tai tonnikalaa, sisältävät sushit ovat ravitsemusterapeutti Jessica Perezin mukaan hyviä vaihtoehtoja, sillä rasvaiset kalat sisältävät runsaasti sydämen ja aivojen terveydelle tärkeitä omega-3-rasvahappoja.

Runsaasti sushia syövien kannattaa kuitenkin olla tietoinen tonnikalojen ja makrillien mahdollisista elohopeapitoisuuksista. Pelkkien tonnikalarullien sijaan Perez suositteleekin nauttimaan erilaisia vaihtoehtoja, kuten katkarapuja ja ankeriasta.

Valitse mieluiten tuoreita raaka-aineita

Toinen sushin haittapuoli on riisi. Yksi sushipala sisältää yllättävän paljon, noin 20 grammmaa, valkoista riisiä, joka ei sisällä kovinkaan paljon kuitua. Sushiateria voi juuri riisin vuoksi nostaa verensokerisi hetkessä pilviin, mutta myös tuoda sen hetkessä alas. Nälkä voi siis iskeä hyvinkin nopeasti sushilounaan jälkeen.

Sushia rakastavien kannattaa myös tiedostaa, että soija on hyvin suolapitoista. Päivittäinen suolansaantisuositus saattaa ylittyä jo yhden sushiaterian aikana. 

Kaikkia terveellisiä sushivaihtoehtoja etsivä Perez kehottaa välttämään paistettuja ja rasvaisia kastikkeita sisältäviä vaihtoehtoja. Suosi sen sijaan tuoreita ja puhtaita raaka-aineita, kuten avokadoa, kurkkua ja rapuja sisältäviä paloja.

Tärkein asia sushien terveellisyydestä puhuttaessa on kuitenkin tiedostaa, että maltillisina määrinä nautittuna sushilounaat eivät pilaa ruokavaliotasi. Jos asia mietityttää, harkitse uppopaistettuja ja kaloripitoisia raaka-aineita sisältävien sushien rajoittamista.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja