Suosikkimausteella yllättäviä vaikutuksia – löytyykö sinunkin kaapistasi?

kardemumma
Vihreää kardemummaa kutsutaan "aidoksi kardemummaksi". Kuvituskuva.

Kardemumma sopii pullataikinan ja glögin lisäksi myös suolaisiin ruokiin. Kaiken lisäksi sillä on myös positiivisia terveysvaikutuksia.

Pullataikinan vakiomauste, kardemumma, on monipuolisempi mauste kuin yleensä luullaan. Tiesitkö muuten, että klassiseen kardemummaputkiloon mahtuu juuri kahdeksan grammaa maustetta, mikä on täydellinen annos puolen litran pullataikinaan?

Tässä vielä viisi mielenkiintoista kardemummafaktaa lisää.

Kolmea eri lajia

Tavallisesti kardemummasta käytetään sen vihreää ja mustaa lajiketta. Vihreä on niin sanottua ”aitoa kardemummaa”, jota käytetään Intiassa ja Lähi-idässä makeisia, teetä ja kahvia maustamaan.

Vihreää kardemummaa hieman isompaa mustaa kardemummaa käytetään garam masala -mausteseoksessa. Lisäksi kardemummasta on olemassa Kiinassa viljelty valkoinen lajike, jota käytetään keitoissa sekä liemissä.

Kaikki kolme lajia ovat kuitenkin maultaan hyvin samankaltaisia.

Perinteinen lääke

Eteläisessä Aasiassa kardemumma on perinteinen lääkeaine niin vatsan ja hengitysteiden ongelmiin kuin virtsa- ja sappikivien hoitoon. Kardemummaa on käytetty myös ientulehdusta parantamaan sekä tiettyjen käärmeiden myrkkyjen vastalääkkeenä.

Vakavat vammat on kuitenkin syytä hoidattaa maustekaapin sijaan lääkärillä.

Kolmanneksi kallein mauste

Kardemumma on sahramin ja vaniljan jälkeen maailman kallein mauste. Hinnan perusteena on työläys: mausteena käytettävät kardemummapensaan siemenet pitää poimia käsin irti pensaan juuresta juuri oikeaan aikaan.

Hyväksi suulle

Mustan kardemumman siemenet sopivat hengityksen raikastamiseen, kun niitä pureskellaan purukumin tapaan. Mukava lisä kardemummapurkassa on sen ikeniä puhdistava vaikutus.

Ravintorikas mauste

Kardemummaa kannattaa käyttää ruoissa makunsa lisäksi sen ravintoaineiden vuoksi. Siemenissä on rautaa, magnesiumia, kaliumia sekä hieman C-vitamiinia.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja