Suosikkijuoman hinta nousi rajusti ruokakaupoissa

Kaupan appelsiinimehut testissä: Mikä mehu sai raadilta ylistävät arviot? 6:15 Kaupan appelsiinimehut testissä: Mikä mehu sai raadilta ylistävät arviot?
KATSO MYÖS VIDEO: Makutestissä kauppojen appelsiinimehut – voittiko halpa vai kallis?

Appelsiinimehujen hinnat ovat viime aikoina nousseet ja tuotteiden saatavuudessa on ollut ongelmia.

Kerroimme jo syyskuussa 2023 kauppojen appelsiinimehuhyllyjen ammottavan satunnaisesti tyhjyyttään. Monissa suomalaiskaupoissa ilmoitettiin tuolloin erilaisin kyltein appelsiinimehujen saatavuusongelmasta. 

S-ryhmän myyntipäällikkö Juhani Haara kertoi MTV Uutisille kyseessä olevan appelsiinimehujen raaka-aineiden maailmanlaajuisesta saatavuusongelmasta, joka vaikuttaa kaikkiin toimijoihin.

– Appelsiinimehuissa käytettävän appelsiinin sato on ollut määrällisesti ja laadullisesti heikko sekä Yhdysvalloissa että Etelä-Amerikassa muun muassa sääilmiöiden ja kasvitautien vuoksi. Tämä on valitettavasti näkynyt viime aikoina myös kaupan hyllyillä appelsiinimehujen saatavuudessa, Haara kertoi syyskuussa MTV Uutisille.

Myös K-ryhmästä vahvistettiin yksittäisten mehutuotteiden saatavuusongelmat.

Näkyy jo hinnoissa

Raaka-ainepula on nyt alkanut näkyä myös appelsiinimehujen hinnoissa, kertoo muun muassa Yle. Hinnat ovat nousseet jopa kymmeniä prosentteja vuoden aikana. 

Erityisesti kylmähyllyiltä löytyvien arvokkaampien appelsiinimehujen hinnat ovat Ylen mukaan nousseet. 

Tilanne on johtanut siihen, että moni kuluttaja on vaihtanut kalliit appelsiinimehut esimerkiksi huokeampiin omenamehuihin. 

Näin paljon appelsiinimehujen hinnat ovat nousseet

MTV:n Halpa vs. kallis -sarjassa maisteltiin erihintaisia appelsiinimehuja marraskuussa 2022. Kirjasimme tuolloin ylös useamman eri appelsiinimehutuotteen litrahinnat. 

Hintavertailu paljastaa, että esimerkiksi Valion appelsiinitäysmehun hinta on hieman yli vuodessa noussut 42 prosenttia ja Rainbow’n appelsiinitäysmehun 23 prosenttia. K-kaupan tuorepuristetun appelsiinimehun hinta on puolestaan noussut lähes 29 prosenttia.

Ylen haastattelemat kaupan alan asiantuntijan kuitenkin uskovat hintojen maltillistuvan, kun raaka-aineen saatavuus toivottavasti uuden satokauden myötä paranee. Näin asiantuntijat kommentoivat myös MTV Uutisten haastattelussa syksyllä 2023.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.