7:42

Entistäkin tehokkaampi tapa laihduttaa! Uusi trendidieetti yhdistää kahden hittiruokavalion hyödyt – kokeilisitko itse?

Huomenta Suomen lähetyksessä keskusteltiin painonhallinnan keinoista.

Painonpudotuksesta ja terveellisemmistä elämäntavoista haaveileva ryhtyy nyt noudattamaan kahta suosikkiruokavaliota yhdistävää dieettiä – pegania. 

Erilaisten ruokavalioiden määrä nousee jatkuvasti, ja tähän alati kasvavaan joukkoon on saatu jälleen uusi tulokas, pegan. Pegan-dieetti yhdistää kaksi suosittua, mutta samalla melko rajoittavaa ruokavaliota, paleon ja veganismin. 

Kivikautista paleo-ruokavaliota noudattavien ruokavalioon kuuluu lihaa, kalaa, kananmunia, vihanneksia ja hedelmiä, kun taas vegaanista ruokavaliota noudattavat eivät käytä ruokavaliossaan lainkaan eläinperäisiä tuotteita.

Kun näistä kahdesta ruokavaliosta poimii parhaimmat puolet, saadaan tutkijoiden mukaan painonpudotuksen kannalta ihanteellinen ruokavalio. Laihtumisen lisäksi kyseinen ruokavalio auttaa alentamaan kolesterolia ja pienentämään diabeteksen riskiä. 

Mistä ruokavalio koostuu? 

Vegaanista ruokavaliota on pitkään pidetty tehokkaana laihtumisen kannalta, mutta proteiinin puute on yksi tämän ruokavalion ongelmista. Kun vegaaniseen ruokavalioon lisätään hieman lihaa, varmistetaan proteiinin saanti ja estetään lihasmassan katoaminen. 

Pegan-dieetisä ruokavalio tulisikin koostua 50–75-prosenttisesti vihanneksista. Liha ei koskaan saisi nousta pääosaan, vaan sitä tulisi löytyä lautaselta ainoastaan yhden neljäsosan verran.

Maitotuotteet ja gluteenia sisältävät elintarvikkeet dieetti kieltää kokonaan. Myös sokeria, hunaja mukaan lukien, tulisi välttää mahdollisimman hyvin. 

Mitä ruokavaliota noudattavien lautasilla nähdään?

Pegan-ruokavalion mukainen aamupala koostuu yleensä siemenistä, pähkinöistä, marjoista, kookosvoista, mantelivoista ja makeuttamattomasta mantelimaidosta tehdystä proteiinismoothiesta.

Lounas voi olla iso salaatti, jossa on avokadoa, kurpitsansiemeniä lohta tai sardiineita.

Päivälliseksi nautitaan puolestaan aimo annos vihanneksia kalan, lampaan tai kanan kera.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja