Suomessa kehitettiin ennennäkemätön olut: "Kukaan muu maailmassa ei ole tehnyt vastaavaa"

Härkäpapua lautaselle ja laseihin 8:52 Härkäpapua lautaselle ja laseihin
KATSO VIDEO: Suomessa lanseerattiin ennennäkemätön olut. Härkäpapujen ominaisuuksista Huomenta Suomessa keskustelemassa Luken erikoistutkija Minna Kahala sekä Maku Brewingin Jussi Tamminen.

Suomessa lanseerattiin ensimmäinen härkäpavusta valmistettu olut. Panimoyrittäjä kertoo, mistä juomassa on oikein kyse.

Suomalaispanimo Maku Brewing on kehitellyt kaupalliseen levitykseen oluen, jossa on hyödynnetty mallastettua härkäpapua. Panimon perustaja ja yrittäjä Jussi Tamminen kertoi tiistaina Huomenta Suomessa, mistä innovaatiossa on oikein kyse. 

– Sitä papua ei tuotteessa varsinaisesti maista ollenkaan. Näkökulma on se, että pystymme tuomaan siihen osaksi uusi raaka-aine, jolla kannustetaan raaka-aineen viljelyn monimuotoisuuteen, Tamminen kertoi Huomenta Suomessa.

Härkäpapua on jo aiemmin hyödynnetty elintarviketeollisuudessa erilaisissa tuotteissa, kuten Härkis ja Fallero.

"Kukaan muu maailmassa ei ole tehnyt vastaavaa"

Härkäpavun käytön tarkoituksena on kannustaa vuoroviljelyyn. Olutpanimon tiedotteessa kerrottiin aiemmin, että Suomessa härkäpapua käytetään etenkin vuoroviljelyssä, sillä se sitoo ilmasta typpeä maaperään ja vähentää siten tarvetta lannoitteille. Tällä hetkellä suurin osa tuotetusta härkäpavusta päätyy rehukäyttöön, mutta yhä kasvavissa määrin myös osaksi elintarviketeollisuutta. 

Tammisen mukaan Maku Brewingilla on toki mietitty muidenkin juomien valmistamista härkäpavusta, mutta oluesta oli luonnollisinta aloittaa. 

– Kukaan muu maailmassa ei ole tehnyt vastaavaa tuotetta, niin halusimme tehdä tämän.

Millaisia ravitsemuksellisia ominaisuuksia ja hyötyjä elintarviteteollisuudessa härkäpavulla on? Voiko härkäpavun sisältämä lektiini olla haitallista ihmisille? Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta. 
 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!