Suomessa kehitettiin ennennäkemätön olut: "Kukaan muu maailmassa ei ole tehnyt vastaavaa"
Suomessa lanseerattiin ensimmäinen härkäpavusta valmistettu olut. Panimoyrittäjä kertoo, mistä juomassa on oikein kyse.
Suomalaispanimo Maku Brewing on kehitellyt kaupalliseen levitykseen oluen, jossa on hyödynnetty mallastettua härkäpapua. Panimon perustaja ja yrittäjä Jussi Tamminen kertoi tiistaina Huomenta Suomessa, mistä innovaatiossa on oikein kyse.
– Sitä papua ei tuotteessa varsinaisesti maista ollenkaan. Näkökulma on se, että pystymme tuomaan siihen osaksi uusi raaka-aine, jolla kannustetaan raaka-aineen viljelyn monimuotoisuuteen, Tamminen kertoi Huomenta Suomessa.
Härkäpapua on jo aiemmin hyödynnetty elintarviketeollisuudessa erilaisissa tuotteissa, kuten Härkis ja Fallero.
"Kukaan muu maailmassa ei ole tehnyt vastaavaa"
Härkäpavun käytön tarkoituksena on kannustaa vuoroviljelyyn. Olutpanimon tiedotteessa kerrottiin aiemmin, että Suomessa härkäpapua käytetään etenkin vuoroviljelyssä, sillä se sitoo ilmasta typpeä maaperään ja vähentää siten tarvetta lannoitteille. Tällä hetkellä suurin osa tuotetusta härkäpavusta päätyy rehukäyttöön, mutta yhä kasvavissa määrin myös osaksi elintarviketeollisuutta.
Tammisen mukaan Maku Brewingilla on toki mietitty muidenkin juomien valmistamista härkäpavusta, mutta oluesta oli luonnollisinta aloittaa.
– Kukaan muu maailmassa ei ole tehnyt vastaavaa tuotetta, niin halusimme tehdä tämän.
Millaisia ravitsemuksellisia ominaisuuksia ja hyötyjä elintarviteteollisuudessa härkäpavulla on? Voiko härkäpavun sisältämä lektiini olla haitallista ihmisille? Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Eemeli Väyrysen lohikeitto
-
Parsan keittäminen – helppo ohje
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Yhdessä astiassa: Juureksia ja broileria
-
Airfryer-munkit – Liisan helppo ohje pikamunkkeihin
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka