Suomen ensimmäinen hävikkiruokamyymälä avaa ovensa – tavoitteena tehdä asioinnista "uusi normaali"
Kirkon Ulkomaanapu avaa Suomen ensimmäisen hävikkiruokamyymälän 20.9. Helsingin Kalasatamaan kauppakeskus REDIIN.
WeFoodin projektipäällikkö Else Hukkanen vieraili Huomenta Suomen lähetyksessa tammikuussa 2018.
Syyskuussa Helsingin Kalasatamaan aukeava WeFood-hävikkiruokakauppa osallistuu ruokahävikin vähentämiseen myymällä elintarvikkeita ja tuotteita, jotka muuten päätyisivät jätteeksi.
– Eri toimijat, muun muassa Heinon Tukku, lahjoittavat meille muutoin hävikkiin päätyviä kakkoslaadun elintarvikkeita. Tarjoamme yrityksille kanavan hävikkiruuan hyödyntämiseksi, WeFood-kaupan projektipäällikkö Else Hukkanen sanoo.
Uudet toimintatavat ruokahävikin vähentämiseksi ovat tervetulleita, sillä jopa kolmasosa maapallolla tuotetusta ruuasta päätyy hävikkiin. Suomessa hävikkiin hukataan vuosittain 400–500 miljoonaa kiloa alun perin syömäkelpoista ruokaa.
20–25 kiloa. Näinn paljon jokainen suomalainen heittää ruokaa roskiin vuosittain.
– WeFood-myymälä ohjaa vuodessa arviolta 50 000 kiloa hävikkiruokaa hyötykäyttöön. Tavoitteenamme on, että hävikkiruokamyymälästämme tulee ”uusi normaali” eli haluamme tavoittaa aivan tavallisia ihmisiä, Hukkanen jatkaa.
Hävikkiruokamyymälän toiminta ja logistiikka tarjoavat uudenlaisen vapaaehtoistoimintamuodon. Hankkeessa toimii vuoden aikana 150 vapaaehtoista. Lisäksi WeFood tekee yhteistyötä Haaga-Perho Liiketalousopiston kanssa tarjoamalla opiskelijoille työharjoittelupaikkoja.
Hävikkiruoka kulkee täyssähköautolla
WeFood-kauppa huomioi kaikessa toiminnassaan ympäristön – myös kuljetuksissa. Hävikkiruokakuljetukset ajetaan yhteistyökumppani Nissanin ajon aikana täysin päästöttömällä sähköpakettiautolla.
– Lähdemme innoissamme mukaan yhteistyöhön WeFoodin kanssa. Suomen ensimmäinen hävikkiruokamyymälä on pioneeri alallaan, aivan kuten Nissan sähköautojen ja siihen liittyvän ekosysteemin kehittelyssä, Nissan Suomen maajohtaja Tommi Luopajärvi toteaa.
Rahoitusta myymälän perustamiseen on hankittu joukkorahoituskampanjalla, joka on yhä käynnissä. Hanketta rahoitetaan myös ympäristöministeriön Ravinteiden kierrätyksen edistämistä ja Saaristomeren tilan parantamista koskevasta ohjelmasta.
Lue lisää aiheesta WeFoodin verkkosivuilta.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti