Ravintolaruokaa puoli-ilmaiseksi: Suomalainen kohusovellus osoittautui jättimenestykseksi – nyt kelkkaan hyppää myös Kotipizza

Pizza
Kotipizza lähtee mukaan vähentämään hävikkiä suomalaisen mobiilisovelluksen avulla. Kuvituskuva. Shutterstock

Suomalainen mobiilisovellus on onnistunut muutamassa vuodessa vähentämään ruokahävikkiä jopa 2 miljoonan annoksen verran. 

Suomalainen mobiilisovellus ResQ Club on alle neljässä vuodessa pelastanut 2 miljoonaa ruoka-annosta kaatopaikalta. Se vastaa hiilidioksidipäästöiltään maapallon ympäri ajamista autolla tuhanteen kertaan.

Hävikkiviikolla sovelluksen ottaa käyttöön myös Kotipizza, joka on yksi Suomen suurimmista ravintolaketjuista.

Vuosittaista Hävikkiviikkoa vietetään 9.–15.9.2019. Hävikkiviikon tarkoituksena on nostaa ruuan arvostusta ja kertoa ruokahävikin vähentämisen tärkeydestä erityisesti kuluttajille.

"Ongelma on lopulta aika yksinkertainen"

ResQ Club muistuttaa tiedotteessaan ruokahävikin merkityksestä ilmastonmuutokseen. Ongelma on valtava: jos ruokahävikki olisi valtio, olisi se suurin hiilidioksidipäästöjen tuottaja heti Kiinan ja Yhdysvaltojen jälkeen.

Ongelma on myös monitasoinen. Heittäessämme ruokaa roskiin heitämme roskiin raaka-aineiden lisäksi koko tuotantoketjun: viljelijän työn, rekkakuskin dieselin, varastotyöntekijän askeleet ja kaupan työntekijän ajan.

Vuodesta 2016 alkaen suomalainen sovellus ResQ Club on pyrkinyt ratkaisemaan näitä ongelmia tarjoamalla kuluttajille mahdollisuuden ostaa ravintoloiden, kahviloiden ja ruokakauppojen ylijäämäruokaa edullisesti. 

– Ongelma on lopulta aika yksinkertainen. Ravintolalla on lounaan jälkeen aina muutama annos ylimääräisenä, mutta ei asiakkaita. Minun taas on syötävä töiden jälkeen kotona, mutta en jaksaisi kokata heti kotiin päästyäni. Ostan ravintolan ylijäämäruuan ja syön kotona valmiin annoksen. Tässä yhtälössä kaikki voittavat: minä, ravintola ja maapallo, kertoo ResQ Clubin kehityspäällikkö Antti Tuomola.

230 Kotipizzaa mukaan hävikkiä vähentämään

Palvelu laajenee entistä kiihtyvämpään tahtiin, sillä mukaan tulee uusia yhteistyökumppaneita ennätystahdilla. ResQ Clubin historian suurin yhteistyökumppanuus käynnistyy sopivasti Hävikkiviikolla, kun noin 230 Kotipizza-ravintolaa liittyvät mukaan ResQ Clubiin 14.10.2019 mennessä.

– Kotipizzan ruokahävikki on jo nyt suhteellisen vähäistä, mutta hävikkiä syntyy toisinaan virheellisesti valmistettujen tuotteiden, menekkivaihtelun ja raaka-aineiden säilyvyyskysymysten vuoksi, Kotipizza Groupin toimitusjohtaja Tommi Tervanen sanoo.

Tervanen uskoo, että uuden yhteistyön ansiosta Kotipizza voi häventää hävikkiään jopa 75 prosenttia. 

Suomalainen mobiilisovellus ResQ Club toimii yli 60 suomalaiskaupungin lisäksi myös Ruotsissa, Saksassa ja Puolassa.

ResQ Clubin ja Lunchien oikeuskiista nousi otsikoihin viime vuonna

Sovellus joutui kohun keskelle vuonna 2018, kun sen toimitusjohtajaa syytettiin yrityssalaisuuden rikkomisesta. ResQ Club Oy:n perustaja ja entinen toimitusjohtaja Tuure Parkkinen tuomittiin helmikuussa 2018 ehdolliseen vankeuteen Helsingin käräjäoikeudessa. 

Kirill Shevchenko ja hänen ystävänsä olivat uurastaneet vuoden ja pistäneet rahojaan likoon saadakseen hävikkiruokaa välittävän Lunchie-sovelluksensa markkinoille, mutta juuri ennen sen julkistusta erotettu entinen toimitusjohtaja julkaisi oman sovelluksensa – vastaavalla toteutuksella.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja