Suomelle aiotaan valita ikioma kansallisruoka, jota kuka tahansa pääsee ehdottamaan. ELO-säätiö ja MTK haluavat kansallisruokaäänestyksellä lisätä keskustelua suomalaisesta ruoasta.
Projektin toteuttajina ovat ELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö ja Maataloustuottajien keskusliitto MTK. Hankkeen suunnittelussa on ollut mukana kymmeniä ruoka-alan ympärillä toimivia järjestöjä.
Suomen kansallisruoan valintaan tähtäävän äänestyksen ensimmäisessä vaiheessa kerätään ehdotuksia kansallisruoaksi. Näistä ehdotuksista raati valitsee kaksitoista finalistia. Näiden joukosta valitaan äänestyksellä vuoden 2017 alussa julkistettava kansallisruoka.
Suomalainen ruokakulttuuri on täynnä aarteita. Suomi on ollut erilaisten alueellisten vaikutteiden sulatusuuni, jossa monet idästä ja lännestä tulleet vaikutteet on vuosisatojen aikana muokattu omaan maahan ja suuhun sopiviksi.
Kansallisruokaraati valitsee lopulliset finalistiherkut
Järjestöjen yhteistyössä kokoama kansallisruokaraati koostuu suomalaisen ruokakulttuurin asiantuntijoista. Raadin tehtävänä on varmistaa, että valittavat finalistit edustavat monipuolisesti suomalaista ruokakulttuuria tarinoiltaan, raaka-aineiltaan ja valmistustavoiltaan.
Raatiin kuuluvat Ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeri Arja Lyytikäinen, Maa- ja kotitalousnaisten puheenjohtaja Maija Silvennoinen, Satokausikalenterin perustaja , Marttojen toiminnanjohtaja , Finnjävel-ravintoloitsija , ruokakulttuurin professori , historioitsija ja kirjailija , Svenska Litteratursälskapetin arkistonhoitaja , Suomen Gastronomien Seuran puheenjohtaja , Mondo-lehden päätoimittaja sekä MTK:n ruokakulttuuriasiamies ja ELO-säätiön johtaja .
