Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Suomelle valitaan kansallisruoka – mikä herkku ansaitsee tunnustuksen?

Karjalanpaisti on yksi klassisimmista suomalaisista ruokalajeista.
Karjalanpaisti on yksi klassisimmista suomalaisista ruokalajeista.Shutterstock
Julkaistu 22.06.2016 06:01

MTV LIFESTYLE

Suomelle aiotaan valita ikioma kansallisruoka, jota kuka tahansa pääsee ehdottamaan. ELO-säätiö ja MTK haluavat kansallisruokaäänestyksellä lisätä keskustelua suomalaisesta ruoasta. 

Projektin toteuttajina ovat ELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö ja Maataloustuottajien keskusliitto MTK. Hankkeen suunnittelussa on ollut mukana kymmeniä ruoka-alan ympärillä toimivia järjestöjä. 

Suomen kansallisruoan valintaan tähtäävän äänestyksen ensimmäisessä vaiheessa kerätään ehdotuksia kansallisruoaksi. Näistä ehdotuksista raati valitsee kaksitoista finalistia. Näiden joukosta valitaan äänestyksellä vuoden 2017 alussa julkistettava kansallisruoka. 

Suomalainen ruokakulttuuri on täynnä aarteita. Suomi on ollut erilaisten alueellisten vaikutteiden sulatusuuni, jossa monet idästä ja lännestä tulleet vaikutteet on vuosisatojen aikana muokattu omaan maahan ja suuhun sopiviksi. 

Kansallisruokaraati valitsee lopulliset finalistiherkut

Järjestöjen yhteistyössä kokoama kansallisruokaraati koostuu suomalaisen ruokakulttuurin asiantuntijoista.  Raadin tehtävänä on varmistaa, että valittavat finalistit  edustavat monipuolisesti suomalaista ruokakulttuuria tarinoiltaan, raaka-aineiltaan ja valmistustavoiltaan.

Raatiin kuuluvat Ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeri Arja Lyytikäinen, Maa- ja kotitalousnaisten puheenjohtaja Maija Silvennoinen, Satokausikalenterin perustaja , Marttojen toiminnanjohtaja , Finnjävel-ravintoloitsija , ruokakulttuurin professori , historioitsija ja kirjailija , Svenska Litteratursälskapetin arkistonhoitaja , Suomen Gastronomien Seuran puheenjohtaja , Mondo-lehden päätoimittaja sekä MTK:n ruokakulttuuriasiamies ja ELO-säätiön johtaja .  

Samuli Karjula
Marianne Heikkilä
Henri Alén
Johanna Mäkelä
Lasse Lehtinen
Yrsa Lindqvist
Kim Palhus
Kati Kelola
Anni-Mari Syväniemi
Seija Kurunmäki

Suolaista tai makeaa suosikkiaan voi ehdottaa Suomen kansallisruoaksi 21.6.–30.9.2016 välisenä aikana www.elo-saatio.fi/kansallisruoka -verkkosivuilla. Kansallisruokaraati valitsee ehdotuksista kaksitoista finalistia, joista valitaan 3.10.–6.12.2016 järjestettävällä kansanäänestyksellä Suomen kansallisruoka. Äänestyksen tulos julkistetaan tammikuussa 2017. 

Lähde: ELO-säätiö, MTK

Päivitys 22.6.2016 klo 8:00: Artikkeliin vaihdettu äänestyksen nettiosoite.

Lisää aiheesta:

Tällaiset ruoat Suomi tarjoili kokkien MM-kisoissaMarjaana keksi tuotteen, josta povataan seuraavaa ruokakauppahittiä – Jyrki Sukula: "Hämmentävän lähellä ravintolatasoista"Viedäänkö nämä pian käsistä? S-ryhmän ruokakisan finalistit selvillä: "Odotamme tämän vuoden voittajatuotteesta isoa hittiä" Vuoden paras suomalainen elintarvike valittiin: "Aiomme laajentaa toimintaa"Rakastettu herkku vei voiton: Ruisleipä valittiin Suomen kansallisruoaksiPizza, maksalaatikko ja viili – nämä herkut ovat ehdolla Suomen kansallisruoaksi
RuoanlaittoKotimaaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoanlaitto
  • 30.11.19:08
    Keittiö

    Mihin kaikkeen keittiön pienempää tiskiallasta voi hyödyntää?

  • 25.11.12:01
    Tulipalot

    Huolimattomuus keittiössä voi johtaa todella ikäviin seurauksiin: "Yllättävän isoista rahoista on kyse"

  • 11.11.16:59
    Ruoka

    Tiesitkö? Korppujauhoille löytyy yllättävä korvaaja – Minna Kuukan neronleimaus!

  • 10.11.14:50
    Takaisinvedot

    Pastakauhassa havaittu mahdollinen terveysriski – älä käytä!

  • 3.11.13:38
    Ruoka

    Täydellisen meheviä broilerinfileitä: "Paras tapa valmistaa"