Suomalaisten ruokakauppojen valikoimissa on tapahtunut muutos – syynä asiakkaiden muuttuneet valinnat
Eettiset kuluttajavalinnat ovat kasvattaneet kauppojen valikoimaa. Ruokapuolella eettisten valintojen tekeminen on entistä helpompaa.
Vegaanisten tuotteiden kasvanut kysyntä ohjaa kauppoja laajentamaan valikoimiaan. Tänä vuonna on ensimmäistä kertaa saatavilla täysin vegaaninen ylioppilaslakki, jonka valmistamiseen ei ole käytetty lainkaan nahkaa.
Eettiset kuluttajavalinnat näkyvät myös ruokakaupan puolella. Kaupan liiton edunvalvontajohtaja Tuula Loikkanen kertoo Huomenta Suomessa, että puheista on siirrytty tekoihin.
– Toki tästä eettisyydestä on puhuttu jo useita vuosia, mutta nyt voi oikeasti sanoa, että se näkyy siinä kuluttajakäyttäytymisessä myös. Enää ei vain sanota että ostetaan niitä, vaan oikeasti ostetaan.
Loikkanen kertoo, että kotimainen ruokateollisuus pystyy tarvittaessa reagoimaan kuluttajien tarpeisiin nopeastikin. Toisaalta myös kaupan valikoimat ohjaavat osaltaan kuluttajien valintoja.
Vegaanisten tuotteiden kasvanut kysyntä on lisännyt huomattavasti kasvisvaihtoehtojen määrää myös einesten ja puolivalmisteiden puolella. Kasvisvaihtoehdon eteen ei haluta nähdä vaivaa.
– Tähän astihan se on nähty vähän vaikeana, että jos olisin vegaani, minun pitäisi valmistella niitä (ruokia) itse niistä pavuista, mutta nyt ne ovat siellä puolivalmiina.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan