Kasvisruuan suosio jatkaa kasvuaan Suomessa – jo puoli miljoonaa suomalaista on luopunut punaisesta lihasta

Kasvisruuan suosio jatkaa kasvuaan Suomessa – Helsingissä järjestettävillä vegemessuilla tuhansia kävijöitä 1:44

Kasvisruuan suosio jatkaa kasvuaan. Pellervon taloustutkimuksen ennusteen mukaan lihan kokonaiskulutus kääntyy tänä vuonna laskuun Suomessa. Yksi syy tähän on PTT:n mukaan kasvisten kulutuksen lisääntyminen ja kasvipohjaisten lihankorvikkeiden ilmestyminen markkinoille. Punaisen lihan syömisestä on luopunut jo noin 500 000 suomalaista. 

Kaurabuumi jatkuu edelleen. Markkinoille tulee jatkuvasti uusia kaurasta valmistettuja maidon ja lihan korvikkeita.

– Syitä on varmaan monia. Yksi ehkä se, että me suomalaiset olemme tottuneita käyttämään kauraa ja kaura taipuu moneksi. Kaura on meille tuttu ja turvallinen, jokapäiväinen raaka-aine, selittää Fazer Yosan brändi- ja kategoriajohtaja Tiia Antila kauran suosiota.

Lihaa muistuttaviin kasvistuotteisiin on helppo tarttua

Lihaa muistuttaville kasvistuotteille on kysyntää.

– Nämä tällaiset lihan korvikkeet ja lihaa muistuttavat vegaaniset tuotteet ovat nimenomaan niitä siirtymäkauden tuotteita. Niihin on helppo tarttua. Tiedetään, miten pyöryköitä, pihvejä ja nakkeja valmistetaan. Ei tarvitse aloittaa nollasta sitä ruuan miettimistä vaan se ruoka tulee tutussa muodossa, pohtii Vegefirman toimitusjohtaja Suvi Auvinen.

Suomalaisten lihankulutuksen ennustetaan kääntyvän tänä vuonna laskuun. Suomalaisten syömistä käsittelevän tutkimuksen mukaan noin puoli miljoonaa suomalaista ei syö lainkaan punaista lihaa.

– Ilmastohuoli on saanut ihmiset ymmärtämään, että ruuantuotannon täytyy muuttua ja että meidän täytyy muuttaa tapaa, mitä ja miten me kulutetaan ja se on saanut ihmiset enemmän kiinnostumaan ruuan ilmastovaikutuksista. Tutkimusten mukaan 60 prosenttia suomalaisista olisi valmiita vähentämään lihan syömistä ilmastosyistä, huomauttaa Auvinen.

Vegemessut houkuttelevat tuhansia kävijöitä

Ei siis ihme, että Helsingin Vegemessuilla on tungosta. Viikonlopun aikana messuille odotetaan 8000 kävijää.

– Tämä on ihan mukava tapahtuma. Täällä on paljon maistiaisia ja uusia tuotteita, todella kiinnostavaa, arvioi Emmi Lehto messuja.

– Minä olen nyt kymmenettä vuotta kasvissyöjä tai vegaani ja minua kiinnostaa aina nähdä, mitä Suomessa keksitään. Täällä on ihan hirveästi suomalaisia yrityksiä, sanoo Emiel Riiko.

– Uudet maut ja ekologinen ruoka kiinnostavat. Olen ollut vegaani tammikuusta lähtien, kertoo Topi Mäkinen.


Lue myös:

    Uusimmat