Suomalaismies vaihtoi rasvaisen ruokavalion virallisiin ravitsemussuosituksiin – ”30 päivän ihmiskokeen” tulokset yllättävät 

kokko
Tomi Kokko ei usko virallisiin ravitsemussuosituksiin. Tomi Kokko

Personal trainer Tomi Kokko julkaisee lauantaina dokumentin 30 päivän ihmiskoe – viralliset ravintosuositukset puntarissa. Dokumentissa hän siirtyy kuukauden ajaksi Suomen virallisten ravitsemussuositusten mukaiselle ruokavaliolle. Tulokset eivät ole mairittelevia.

Personal trainer Tomi Kokko päätti pistää itsensä likoon ja tuoda ravitsemuskeskusteluun uutta näkökulmaa heittäytymällä kuukauden ajaksi kokeiluun, jossa hän noudatti Suomen virallisten ravitsemussuositusten mukaista ruokavaliota. 

– Halusin ottaa erilaisen lähestymistavan keskusteluun ja kokeilla jotain uutta. Toivoin myös, että jos laitan itseni likoon, voivat tuhansien ihmisten silmät avautua, ja ihmiset voivat huomata ehkä omassa ruokavaliossaankin juttuja, jotka eivät toimi, Kokko kertoo.

Ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm tuohtui Tomi Kokon kokeesta ja pitää sitä jopa vaarallisena. Lue lisää täältä

Normaali ruokavalio runsasrasvainen

Normaalisti personal trainerin ruokavalio koostuu 60–70-prosenttisesti rasvasta, ja erityisesti tyydyttyneestä rasvasta.

– Syön tosi paljon voita, kookosöljyä ja eläinrasvaa. Virallisten ravitsemussuositusten mukaan energian pitää tulla pääosin hiilihydraateista eli viljasta, perunasta ja riisistä. Se oli isoin yksittäinen muutos ruokavaliossani. Lisäksi otin ruokavaliooni rasvattomat maitotuotteet, ja join maitoa puoli litraa päivässä. Myös rypsiöljyä aloin käyttää, Kokko listaa. 

Näin uutuusdokumenttia kuvaillaan tekijöiden toimesta:

"Elämäntapamuutosekspertti ja personal trainer Tomi Kokko elää 30 päivän ajan THL:n virallisten ravintosuositusten mukaisesti. Hänen painonsa nousee 6 kg ja rasvaprosenttinsa 2,5 %. Hänen vireystasonsa laskee huomattavasti ja verikokeiden tuloksissa nähdään romahdus esimerkiksi D-vitamiinitasoissa."

Kasvisten määrään kokeilu ei tuonut juurikaan muutoksia. Kokko söi kasviksia kokeilun aikana vähintään puoli kiloa päivässä, toisinaan lähes kilon. Saanti pysyi samana kuin miehen normaalistin noudattamalla ruokavaliolla. Myös energiansaanti pysyi samoissa lukemissa kuin aiemminkin, eli noin 3000 kilokalorissa.

Kokeilun ensimmäisellä viikolla Kokon olo oli vielä hyvä. Sitten tuli romahdus. Paino nousi kuusi kiloa.

– Kakkosviikosta eteenpäin vireystaso romahti huomattavasti, ja oli haastavaa pitää kiinni normaalista, aktiivisesta elämäntyylistäni.

"En kärjistänyt ruokavaliota" 

Kokko on puhunut julkisuudessa voimakkaasti virallisia ravitsemussuosituksia vastaan. Kokeen hän teki kuitenkin omien sanojensa mukaan mahdollisimman objektiivisesti. 

– Koostin ruokavalioni täysin suositusten mukaisesti. Minulla oli paljon varaa jopa lisätä esimerkiksi sokerinkäyttöä, mutta en missään vaiheessa koskenut valkoiseen sokeriin tai esimerkiksi lenkkimakkaraan. Mielestäni en kärjistänyt ruokavaliota, vaan toimin suositusten mukaisesti. Kävin myös keskustelemassa ravitsemusterapeuttien kanssa kokeen aikana ja otin heiltä lisää vinkkejä. Mielestäni tein parhaani siinä, että kokeesta tulisi mahdollisimman objektiivinen. 

Kokon maaliskuun alussa julkaistavassa dokumentissa nähdään Suomen johtavia ravintoalan asiantuntijoita, kuten professorit Mikael Fogelhom, Pekka Puska ja Kari Salminen sekä lääkärit Olli Sovijärvi ja Taija Somppi. Asiantuntijat ottavat kantaa muun muassa siihen, ovatko viralliset ravintosuositukset laadittu terveys vai teolliset intressit edellä.

Tomi Kokon dokumentti saa ensi-iltansa lauantaina 5.3.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.