Personal trainerin raju väite ravitsemussuosituksista: Pohjautuvat manipuloituihin tutkimuksiin

pasta
Shutterstock

Elämäntapamuutosekspertti ja personal trainer Tomi Kokko vieraili maanantain Huomenta Suomi -lähetyksessä keskustelemassa ravitsemuksesta.

Personal trainer Tomi Kokko noudattaa ruokavaliota, jossa hän suosii kaikenlaisia rasvoja, kuten voita ja kookosöljyä, sekä kasviksia, marjoja ja hyvälaatuista lihaa.

– Vältän maito- ja viljatuotteita, jotka nostavat matala-asteista tulehdustilaa, Kokko kertoi Huomenta Suomi -lähetyksessä.

– Minulla on ollut yli 4000 asiakasta kymmenen vuoden aikana. Siinä ajassa minulle on muodostunut kokonaisvaltainen kuva siitä, miten ravinto vaikuttaa ihmiseen.

Kokko sanoo haluavansa avata ihmisten silmiä ravinnon suhteen. 

– Ravitsemussuositukset ovat olleet montakymmentä vuotta samat ja pohjautuvat manipuloituihin tutkimuksiin. Uusimpia tutkimuksia ei suostuta ottamaan huomioon.

Kokon mielestä esimerkiksi vilja-annosten määrä suosituksissa on liian iso.

– Miehille suositellaan yhdeksää annosta viljaa päivässä. Se on vain niin raju määrä, että keho reagoi siihen.

Keskustelua herättääkseen Tomi Kokko teki dokumentin 30 päivän ihmiskoe, jossa hän kuukauden ajan noudatti ravitsemussuosituksia. Kokeilun aikana vireystila laski, paino nousi kuusi kiloa ja veriarvoissa tapahtui negatiivisia muutoksia.

– Toivon, että saan ihmiskokeen avulla keskustelun aloitettua ja ihmisten silmiä auki sen suhteen, miten tärkeää ravinto on, Kokko totesi lähetyksessä.

Tomi Kokon dokumentti nähdään Sub-kanavalla 21.6. 

Myös ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm vieraili Huomenta Suomessa. Katso videolta, mitä Fogelholm vastaa Kokon väitteisiin. 

Onko ravitsemustiede makuasia? 11:34

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!