Identtisistä kaksosista toinen oli vegaanidieetillä, toinen söi lihaa – näin kävi treenitulosten

Jenni, 35, kehitti leikkipuistotreenin pienten lasten vanhemmille: ”Siinä saa äiti liikuntaa ja lapsi pääsee jaloittelemaan ja ulkoilemaan!” 1:21
Jenni, 35, kehitti leikkipuistotreenin pienten lasten vanhemmille: ”Siinä saa äiti liikuntaa ja lapsi pääsee jaloittelemaan ja ulkoilemaan!”

Identtiset kaksosveljet päättivät testata, mitä tapahtuu treenituloksille, jos toinen siirtyy vegaaniruokavalioon.

Ross ja Hugo Turner ovat identtiset kaksoset. Kaksikko päätti suorittaa "ihmiskokeen" itsellään: Hugo siirtyi vegaaniruokavalioon, mutta Ross söi edelleen lihaa, kertoo Insider. Vaikuttaisiko ruokavalio treenituloksiin?

Testasivat 12 viikon ajan

Kaksikko suoritti 12 viikon kunto-ohjelman, joka alkoi tammikuussa 2020. Heidän koettaan valvoivat lontoolaisen King's Collegen tutkijat, jotka mittasivat esimerkiksi painoa, kolesterolia ja lihasmassaa.

Sekä Ross että Hugo treenasivat personal trainerina toimivan Rossin tekemällä ohjelmalla. Treenejä tehtiin kuntosalilla 5–6 kertaa viikossa. Kaksikko söi kalorimäärältään melkein identtisiä aterioita, jotka tilattiin heidän kotiinsa.

Miehet ehtivät ottaa vain ennen-kuvan; koronavirusrajoitusten vuoksi jälkeen-kuva jäi ottamatta, koska kuvauksia ei voitu järjestää. Kokeen lopussa kuitenkin havaittiin, että ruokavalioissa todella oli eroja. 

Toisen paino laski, toisen nousi

Men's Health -lehden mukaan Hugo pudotti kilon rasvaa ja keräsi 1,2 kiloa lihasta. Ross keräsi neljä kiloa lihasta ja 2,8 kiloa rasvaa. Rossin kokonaisrasvaprosentti nousi hieman, 13 prosentista 15 prosenttiin, kertoo Insider.

Hugon rasvaprosentti putosi aiemmasta kolmestatoista 12 prosenttiin. Mies kertoi energiatasojensa parantuneen ja lounastauoilla tekemiensä treenien sujuvan nyt vireämmin.

– Vegaanidieetillä henkinen keskittymiskykyni oli paljon parempi, energiatasoni eivät laskeneet iltapäivisin, Hugo kuvailee.

Hugo uskoo, että hänen napostelutapojensa muutos vaikutti asiaan: hän vaihtoi eläinperäisiä tuotteita sisältävät keksit ja sipsit pähkinöihin ja hedelmiin. Libidonsa hän kuitenkin koki kadonneen.

Kaksikko ennen koetta. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

"Söin ruokia, joihin en ollut tottunut"

Kokeen aikana Hugo vaihtoi proteiininsa lihasta tofuun, tempehiin ja jakkihedelmään.

– Söin ruokia, joihin en ollut tottunut, mies myöntää.

Rossin mukaan treenikauden ruokavalio oli vain hieman monipuolistetumpi versio hänen normaaleista ruokatavoistaan. Aterioihin kuului esimerkiksi kanaa, kalaa, punaista lihaa, maitotuotteita ja vihanneksia.

Hugon kolesterolitasot madaltuivat kokeen aikana, Rossin eivät. Rossin mukaan kaksikko tarkkaili myös verensokeritasojaan, ja Hugon sokeritasot pysyivät tasaisempina. Ross kertookin, että toisin kuin Hugo, hän koki nälkää aamupäivän aikana.

– Tulokset ovat olleet hyvin erilaisia, minun painoni nousi ja Hugon laski, mies kuvasi Men's Health -lehdelle.

Ruokahaasteen aikana. Selaa kuvia nuolilla. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Aikovat jatkaa vegaaniruokien syömistä

Veljekset huomauttavat, että 12 viikon testiaika on hyvin lyhyt eikä sen avulla voi vetää minkäänlaisia pysyviä johtopäätöksiä. Kaksikko aikoo kuitenkin jatkossa syödä enemmän vegaaniruokia ja erityisesti vegaanisia välipaloja.

Hugon mukaan se, että hänen oli pakko löytää vegaaniruokia, laajensi hänen ruokailuvaihtoehtojaan suuresti.

– Yksi asia, jonka tässä opin, on, ettemme syö läheskään tarpeeksi erilaisia ruokia. Me vain naamioimme samat ruoat erilaisiin muotoihin. Vaihtelu on elämän suola, Hugo sanoo.

Ross toivoo, että koe kannustaisi ihmisiä kokeilemaan vegaaniruokia.

– Aiomme yhdistää molemmat, pitää lihattomia päiviä ja lisätä enemmän vegaaniruokia ruokavalioihimme, syömme parempilaatuisia aterioita ja vähemmän. Otamme kummankin maailman parhaat puolet, Hugo sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat