Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Suomalaiskauppojen pastahyllyillä tapahtuu nyt historiallinen muutos – Myllyn Paras: "Meille huima hyppy"

0:41Oletko aina käyttänyt tätäkin keittiövälinettä väärin? Oikea tapa mullistaa ruoanlaiton
Julkaistu 10.05.2021 09:07

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Tiesitkö, että Suomessa tehty kotimainen pasta ei olekaan täysin kotimaista? Nyt suomalaisyhtiö Myllyn Paras kertoo tuovansa markkinoille täysin kotimaisen vaihtoehdon.

Videolla: Osaatko käyttää pastalävikköä oikein? Epäilemme, että sinäkin olet käyttänyt sitä väärin.

Kun ostat kaupasta kotimaisen brändin pastapussin, voisi olettaa, että tuote on täysin kotimainen, Suomessa valmistettu ja suomalaisista raaka-aineista. Toisin kuitenkin on: suomalaisen viljan lisäksi pastoissa on useimmiten rakennetta tuovaa durum-vehnää, joka tuodaan ulkomailta. 

Suomalaisen Myllyn Paras -pastabrändin lisäksi kaupoissa myydään muun muassa suosittuja italialaisia Rummo- ja Barilla -pastatuotteita. Rummon Suomessa vuonna 2020 toteutetun kyselytutkimuksen perusteella suomalaisten merkittävin pastan valintaseikka on maku ja rakenne. Selvä enemmistö (64 prosenttia) vastaajista valitsee pastansa niiden vuoksi. Autenttisuus ja italialaisuus ovat myös monille (39 prosenttia) tärkeitä ominaisuuksia pastaa valittaessa.

Täysin kotimainen vaihtoehto on tähän asti ollut harvinaisuus

Nyt Myllyn Parhaalta kerrotaan, että sen tuotevalikoimiin on tulossa oleellinen muutos: yritys nimittäin lanseeraa täysin kotimaisen vaihtoehdon. Kotimainen kuviopastatuotesarja tulee kauppoihin kesäkuussa. 

Myllyn Parhaan mukaan uudet kotimaiset pastat vastaavat kuluttajien pitkäaikaisiin toiveisiin. Kyseessä on yrityksen mukaan pitkän tuotekehityksen tulos ja jatkoa vuosi sitten lanseeratulle kokonaan kotimaiselle makaronille.  

– Tämä on meille huima hyppy. Valmistamme valtaosan Suomessa myytävästä makaronista, mutta kuviopastamarkkinaa hallitsevat Italiasta ja muualta tulevat tuontipastat. Tätä markkinaa lähdemme haastamaan nyt kokonaan kotimaisella pastalla, Myllyn Parhaan toimitusjohtaja Miska Kuusela sanoo.

Valmistuksen haasteena rakenne

Kansainväliset pastamerkit käyttävät yleensä durum-vehnää, mutta Suomessa valmistuksessa käytetään usein lisäksi kotimaista vehnää. Ulkomailta tuotava durum-vehnä on kovempaa ja rakenteeltaan erilaista kuin suomalainen vehnä. Sitä ei kuitenkaan voi kasvattaa Suomessa, sillä se vaatii kasvaakseen lämpimämmän ilmaston.

Kotimaisen kuviopastan valmistaminen oli Myllyn Parhaalle todellinen haaste. Kehitystyöhön meni kaiken kaikkiaan kolme vuotta, joista viimeinen vuosi töitä tehtiin intensiivisesti. Kokonaan kotimaisesta vehnästä valmistetun pastan suurin ongelma oli sen pehmeämpi rakenne.

– Pasta piti saada pysymään kasassa sekä kuivassa muodossa että keitettynä. Lisäksi siitä piti saada mahdollisimman napakka ja mahdollisimman vähän tarttuva, Kuusela kertoo.

Suomalaista pastaa viedään myös ulkomaille

Kotimaisten markkinoiden lisäksi Myllyn Paras on saanut jalansijaa myös melko yllättävillä markkinoilla. MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin huhtikuussa kuinka suomalainen pastatuote päätyi myytäväksi kahdeksaan maahan, mukaan lukien pastamaa Italiaan. 

– Onhan tämä meidänkin mielestä hirveän hauskaa. Vähän kuin myisi hiekkaa Saharaan, Myllyn Parhaan toimitusjohtaja Miska Kuusela kommentoi tuolloin MTV:lle.

Lue myös: Yllättävä Suomi-ruoka päätyi myyntiin Italian Lidliin: "Vähän kuin myisi hiekkaa Saharaan"

Lisää aiheesta:

Fakta Suomessa myytävästä spagetista voi yllättääTampereella kehitettiin ennennäkemätön pasta – vaati lähes 700 testierää: "Aivan järjetön työ"Yllättävä Suomi-ruoka päätyi myyntiin Italian Lidliin: "Vähän kuin myisi hiekkaa Saharaan"Suomalaisella pastaravintolalla on ollut yllättäen kaikkien aikojen kesä – toimitusjohtaja toivoo koulujen aloituksen siirtoa syyskuulle: "Sillä saataisiin Suomi nousuun"Juustotehtaan toimitusjohtaja muistuttaa suomalaisia asiasta, jota tulisi miettiä juustoa ostessa: "Tärkein juttu, kun olet kaupan hyllyllä"Tiesitkö tätä? Suomalaisfirma lähti makaronibisnekseen yllättävästä syystä: ”1970-luvulla pasta oli vielä eksoottista”
PastaRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Pasta
  • 15.9.11:01
    Ruoka

    Pastasta ja perunasta saa terveellisempää yhdellä kikalla

  • 8.9.17:17
    Ruoka

    "Miljoonan dollarin spagetti" – herkullinen jauhelihapasta nousi hitiksi

  • 12.8.17:03
    Ruoka

    Näin saat makaronilaatikosta parempaa: "Yksinkertaisesti parasta kotiruokaa"

  • 11.8.13:28
    Ruoka

    Ruokasivuston reseptistä pastamyrsky Italiassa – "Kansainvälinen selkkaus"

  • 10.8.09:43
    Ruoka

    Tiiun lasagnea ylistetään: "Jos pitäisi syödä vain yhtä ruokaa loppuelämä, niin se olisi tämä"