Suomalaiskauppojen pastahyllyillä tapahtuu nyt historiallinen muutos – Myllyn Paras: "Meille huima hyppy"
Tiesitkö, että Suomessa tehty kotimainen pasta ei olekaan täysin kotimaista? Nyt suomalaisyhtiö Myllyn Paras kertoo tuovansa markkinoille täysin kotimaisen vaihtoehdon.
Videolla: Osaatko käyttää pastalävikköä oikein? Epäilemme, että sinäkin olet käyttänyt sitä väärin.
Kun ostat kaupasta kotimaisen brändin pastapussin, voisi olettaa, että tuote on täysin kotimainen, Suomessa valmistettu ja suomalaisista raaka-aineista. Toisin kuitenkin on: suomalaisen viljan lisäksi pastoissa on useimmiten rakennetta tuovaa durum-vehnää, joka tuodaan ulkomailta.
Suomalaisen Myllyn Paras -pastabrändin lisäksi kaupoissa myydään muun muassa suosittuja italialaisia Rummo- ja Barilla -pastatuotteita. Rummon Suomessa vuonna 2020 toteutetun kyselytutkimuksen perusteella suomalaisten merkittävin pastan valintaseikka on maku ja rakenne. Selvä enemmistö (64 prosenttia) vastaajista valitsee pastansa niiden vuoksi. Autenttisuus ja italialaisuus ovat myös monille (39 prosenttia) tärkeitä ominaisuuksia pastaa valittaessa.
Täysin kotimainen vaihtoehto on tähän asti ollut harvinaisuus
Nyt Myllyn Parhaalta kerrotaan, että sen tuotevalikoimiin on tulossa oleellinen muutos: yritys nimittäin lanseeraa täysin kotimaisen vaihtoehdon. Kotimainen kuviopastatuotesarja tulee kauppoihin kesäkuussa.
Myllyn Parhaan mukaan uudet kotimaiset pastat vastaavat kuluttajien pitkäaikaisiin toiveisiin. Kyseessä on yrityksen mukaan pitkän tuotekehityksen tulos ja jatkoa vuosi sitten lanseeratulle kokonaan kotimaiselle makaronille.
– Tämä on meille huima hyppy. Valmistamme valtaosan Suomessa myytävästä makaronista, mutta kuviopastamarkkinaa hallitsevat Italiasta ja muualta tulevat tuontipastat. Tätä markkinaa lähdemme haastamaan nyt kokonaan kotimaisella pastalla, Myllyn Parhaan toimitusjohtaja Miska Kuusela sanoo.
Valmistuksen haasteena rakenne
Kansainväliset pastamerkit käyttävät yleensä durum-vehnää, mutta Suomessa valmistuksessa käytetään usein lisäksi kotimaista vehnää. Ulkomailta tuotava durum-vehnä on kovempaa ja rakenteeltaan erilaista kuin suomalainen vehnä. Sitä ei kuitenkaan voi kasvattaa Suomessa, sillä se vaatii kasvaakseen lämpimämmän ilmaston.
Kotimaisen kuviopastan valmistaminen oli Myllyn Parhaalle todellinen haaste. Kehitystyöhön meni kaiken kaikkiaan kolme vuotta, joista viimeinen vuosi töitä tehtiin intensiivisesti. Kokonaan kotimaisesta vehnästä valmistetun pastan suurin ongelma oli sen pehmeämpi rakenne.
– Pasta piti saada pysymään kasassa sekä kuivassa muodossa että keitettynä. Lisäksi siitä piti saada mahdollisimman napakka ja mahdollisimman vähän tarttuva, Kuusela kertoo.
Suomalaista pastaa viedään myös ulkomaille
Kotimaisten markkinoiden lisäksi Myllyn Paras on saanut jalansijaa myös melko yllättävillä markkinoilla. MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin huhtikuussa kuinka suomalainen pastatuote päätyi myytäväksi kahdeksaan maahan, mukaan lukien pastamaa Italiaan.
– Onhan tämä meidänkin mielestä hirveän hauskaa. Vähän kuin myisi hiekkaa Saharaan, Myllyn Parhaan toimitusjohtaja Miska Kuusela kommentoi tuolloin MTV:lle.
Lue myös: Yllättävä Suomi-ruoka päätyi myyntiin Italian Lidliin: "Vähän kuin myisi hiekkaa Saharaan"
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti