Suomalaiset yksimielisiä: Tämä on tärkein kriteeri joulukinkkua valitessa
Seitsemään kotitalouteen kymmenestä aiotaan tänäkin vuonna ostaa joulukinkku – ja tärkemmin sanottuna kotimainen sellainen.
Lihatiedotuksen joulukinkun ostoaikomuksia selvittäneen tutkimuksen mukaan kinkku ostetaan noin 70 prosenttiin suomalaisista kotitalouksista. Kinkun ostavista talouksista 58 prosenttia ostaa kotimaisen kinkun. Suosituimpia kinkkuja ovat pienet, luuttomat kinkut.
Joka neljäs talous ei osta kinkkua lainkaan ja 7 prosenttia miettii vielä kinkkuhankintojaan.
Videolla neuvotaan mitä kinkulle kannattaa tehdä, ennen kuin se laitetaan uuniin. Artikkeli jatkuu videon alla.
Jos kinkkua ei hankita, 38 prosenttia talouksista korvaa sen jollakin muulla ruualla. Useimmiten kinkun korvaa kalkkuna, kala, riista, kasvikset, tofu, seitankinkku tai muu liha.
Pienten kinkkujen suosio jatkaa kasvuaan
Joulukinkkuja myydään vuosittain 6-7 miljoonaa kiloa. Vuonna 2017 kinkkuja syötiin noin 6,9 miljoonaa kiloa, josta ulkomaisten kinkkujen osuus oli vajaa 6 prosenttia.
Perinteisten isojen luullisten joulukinkkujen suosio on edelleen vähenemässä ja ostetuin kinkku on verkkoon pakattu pienehkö, 3-5 kilon painoinen luuton kinkku. Myös muut pienet luuttomat kinkut, kinkkurullat ja valmiiksi viipaloidut kypsät joulukinkut vievät tilaa isommilta kinkuilta.
Kotimaiset raa’at joulukinkut (pakastetut ja tuoresuolatut) ovat aina harmaasuolattuja, punaista väriä vahvistavaa nitriittiä niihin ei saa laittaa. Kypsänä myytäviin kinkkuihin nitriittiä saa käyttää.
Lähde: Lihatiedotus
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan