Suomalaiset ovat jäätelökansaa, mutta tiedätkö, millainen jätski maistuu etenkin pohjalaisille? Kesko paljastaa yllättävät trendit!

4:37 Testasimme mikä jäätelö sulaa auringossa nopeiten – kesäherkuissa oli valtava ero

K-ryhmän tiedotteen mukaan jäätelö maistuu etenkin pirkanmaalaisille ja satakuntalaisille.

Videolla: Mehujää vai suklaapuikko – kumpi sulaa helteellä nopeammin?

Ei liene yllätys, että kesäkuumalla jäätelöä ostetaan enemmän. K-ryhmä kertoo tiedotteessaan, että erilaisten monipakkausten suosio on kasvanut tänä vuonna koko maassa. Suomalaisten suosikkimakuja ovat suklaa, sekoitukset ja vanilja.

Hetkellinen myyntipiikki

Sään vaihtelut vaikuttavat yksittäispakattujen eli kerta-annosjäätelöiden myyntiin kaikkein eniten, tiedotteessa kerrotaan. Enemmän niitä kansa hamuaa etenkin lämpimien kelien alkaessa. Litran jäätelöpakettien ja muiden kotipakkausten kulutus on tasaisempaa ympäri vuoden. 

Lämmin sää kasvattaa jäätelön myyntiä, mutta hellesäästä johtuva myyntipiikki taittuu ajan myötä. Mitä kauemmin lämmintä säätä kestää, sitä enemmän helteisen sään vaikutus myyntitilastoissa tasaantuu.

– Kesällä jäätelöä ostetaan ymmärrettävästi talvea enemmän, mutta helteiden aiheuttama piikki jää silti usein melko teräväksi. Kysyntä toki asettuu keskimääräistä korkeammalle tasolle, mutta tasaantuu verrattuna aivan ensimmäisten hellepäivien aiheuttamaan myyntipiikkiin, kertoo Kirsi Väistö, K-ryhmän osto- ja myyntipäällikkö tiedotteessa

Jäätelön myynnissä erojakin maakunnittain

Suomalaisten jäätelönkulutuksen trendeissä näyttäisivät K-ryhmän mukaan kuuluvan melko samanlaiset sävelet ympäri maan. Erojakin kuitenkin löytyy muun muassa sen suhteen, millaisia pakkauksia tai minkä tyyppisiä jäätelöitä ostetaan.

Väistö kertoo, että suurimmat jäätelön ystävät löytyvät Pirkanmaalta ja Satakunnasta. 

– Pirkanmaalla ostetaan suhteessa eniten kaikkia eri jäätelötyyppejä kerta-annoksista kotipakkauksiin. Satakunta seuraa hyvänä kakkosena: siellä korostuvat kaikki muut tyypit paitsi kotipakkaukset, hän kertoo.

Väistön mukaan suhteessa vähiten jäätelöä ostetaan Pohjanmaalla ja Etelä-Savossa. Tosin ero maan keskiarvoon on näissäkin maakunnissa hyvin pieni.

Kotipakkausten suhteen kärjessä on Uusimaa, toisella sijalla Lappi. Jäätelöpuikkoja myydään Pirkanmaan ja Satakunnan jälkeen eniten Kanta-Hämeessä. Väistö paljastaa tiedotteessa myös, että jäätelötuutin ostaa satakuntalaisen jälkeen todennäköisimmin kainuulainen tai keskisuomalainen. Varsinais-Suomessa jäätelö maistuu eniten pikarimuodossa.

Monipakkaukset, joissa on joko yhtä jäätelötyyppiä tai lajitelman erilaisia jäätelöitä, maistuvat etenkin pohjalaisille. K-ryhmän tiedotteessa kerrotaan, että niitä ostetaan paljon etenkin Etelä-, Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla. Mehujäiden suosio korostuu pohjalaismaakunnissa ja Keski-Suomessa.

Mehujäistä maistuvat Pirkan ötökkäjäätelöt

Väistö paljastaa, että mehujäiden kohdalla erityisen suosittuja ovat Pirkan ötökkäjäätelöt.

– Amppari on ollut suomalaisten suosikki jo neljällä vuosikymmenellä ja sitä myytiin kesällä 2020 yli miljoona kappaletta.

Ampparin ohella Murkku, Koppis, Leppis ja Toukkis ovat myös erittäin monen mieleen.

– Kaikkia näitä myydään runsaasti sekä yksittäin että monipakkauksissa.

Lähde: K-ryhmä

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja