Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Suomalainen viski on kansainvälisestikin palkittu – silti monet eivät edes tiedä sen olemassaolosta

3:08Isokyrössä tehdään kansainvälisestikin menestynyttä ruisviskiä – tältä tislaamolla näyttääKATSO VIDEO: Isossakyrössä tehdään kansainvälisestikin menestynyttä ruisviskiä – tältä tislaamolla näyttää.
Julkaistu 11.02.2023 17:26

Emmi Niiniaho

Suomessa valmistetaan maailmallakin menestyvää ruisviskiä.

Miika Lipiäinen vieraili vuonna 2011 työreissun yhteydessä Lontoossa viskimessuilla. Messuilla Lipiäinen tutustui ensimmäistä kertaa henkilökohtaisesti ruisviskiin.

– Sillä samalla hetkellä löi tajuntaan, että Suomi, ruis ja viski. Tämähän kuulostaa asialta, jonka pitäisi olla jo olemassa, Lipiäinen kertoo.

Siinä vaiheessa Lipiäisellä ei ollut kuitenkaan vielä rahkeita lähteä toteuttamaan ideaa sen pidemmälle – mitä nyt vaahtosi omien sanojensa mukaan asiasta kuitenkin jokaisissa bileissä, joissa kävi.

Suurin piirtein vuosi viskimessujen jälkeen Lipiäinen istui saunassa kavereidensa kanssa.

– Kaikki aina toivat jotain paikalle, minun juttuni oli tuoda viskejä, ja toinkin ruisviskejä maistettavaksi, Lipiäinen kertoo.

Innostus ruisviskejä kohtaan ehti nousta illan aikana ja porukka päätti, että tässähän voisi olla ideaa.

Kyrö Distilleryn ensitahdeista kului muutama vuosi, kunnes vuonna 2017 ensimmäiset tislaamon viskit valmistuivat.

Lue myös:Yksityiskeräilijä maksoi tynnyrillisestä viskiä lähes 19 miljoonaa euroa: "Merkittävä pala nestemäistä historiaa"

Menestystä ulkomaita myöten

Isokyrön tislaamolta valmistuneita viskejä ja ginejä on huomioitu ulkomaita myöten.

Odotellessa viskin valmistumista, tislaamossa tehtiin useimpien tuntemaa Napue Giniä, jonka avulla pokattiin vuonna 2015 myös parhaimman gin and tonicin palkinto The International Wine & Spirit Competition (IWSC) -juomakilpailussa.

Saunaillan tiimellyksessä ideoitu ruisviskikin on menestynyt. Tislaamo jakoi helmikuun alussa Instagram-tilillään tiedon, että suomalaisella leppäsavulla savustettu viski on pärjännyt erinomaisesti IWSC:n viskikilpailuissa. Moni suomalainen ei silti edes tiedä, että Suomessa tehdään menestyksekästä viskiä.

Kyrö Distilleryn päätislaaja Kalle Valkonenkin huomauttaa, että esimerkiksi Alkossa viskihyllyllä suomalaiset viskit ovat sijoitettu "muut maat" -kategoriaan yhdessä vaikkapa intialaisten viskien kanssa.

Alkoholilain vuoksi väkeviä alkoholeja ei noin vain nosteta maassamme esille, minkä takia suomalaiset tislaamot nousevat mediassa esille usein vain silloin, kun niistä kirjoitetaan ulkomaisissa medioissa tai ne ansaitsevat kansainvälisiä palkintoja.

Katso videolta jutun yltä, miltä näyttää ruisviskiä valmistavalla tislaamolla Isossakyrössä.

Lue myös: Moni pilaa suositun alkoholijuoman hölmöllä ratkaisulla: "On yleinen harhaluulo, että…"

Lue myös: Tunnettu viskimerkki haastettiin oikeuteen Yhdysvalloissa: "Tuotteessa ei ole lainkaan viskiä"

Katso myös: Mitä eroa on tequilalla ja mezcalilla?

5:13Mitä eroa on tequilalla ja mezcalilla?Juomamestari Mauricio Allende kertoo miten tequila ja mezcal eroavat toisistaan.

Lisää aiheesta:

"Viskikielto" täysin puskista: Suomalaistislaamossa pöyristyttiin EU:n päätöksestä, jota voisi luulla aprillipilaksiTältä näyttää Suomen suurimmassa viskikellarissa, jossa kypsyy 100 000 litraa viskiä"Sellainen tuote, ettei taskulämpimänä tarvitse irvistää juodessa" – alle vuoden markkinoilla ollut suomalaisvodka niittää mainetta ja palkintoja maailmallaEi torille vaan lihamukille! Lahtelainen Teerenpeli palkittiin maailman parhaana viskituottajana: "Aivan huikea tunnustus lähes 20 vuoden työlle"Suomalainen viski kiinnostaa maailmalla – valttikortteina puhtaus ja tinkimätön osaaminenSuomalaistislaamon vodka puhuttaa maailmalla! Veden puhtautta ihmetelty aina Amerikkaa myöten – ”ei tällaista vettä ole olemassakaan”
JuomatAlkoholiMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Juomat
  • 13.9.09:44
    Ruokakauppa

    Energiajuomia myydään pikkulapsillekin – Normalin maajohtaja: "Suositus ei ole myyntikielto"

  • 9.9.09:55
    Viinit

    Samppanja olikin halpaa viiniä hiilihapotettuna – viinintekijä narahti miljoonahuijauksesta

  • 8.9.09:49
    Alkoholi

    Alkoholin vaikuttajamarkkinointia ei ollakaan kieltämässä

  • 7.9.08:33
    Sienet

    Älä juo alkoholia, jos syöt tätä sientä – seuraukset voivat olla rajut

  • 29.8.17:15
    Taylor Swift

    Tämä juoma on nyt kaikkien huulilla – syynä Taylor Swift