Suomalainen viski on kansainvälisestikin palkittu – silti monet eivät edes tiedä sen olemassaolosta

Isokyrössä tehdään kansainvälisestikin menestynyttä ruisviskiä – tältä tislaamolla näyttää 3:08 Isokyrössä tehdään kansainvälisestikin menestynyttä ruisviskiä – tältä tislaamolla näyttää
KATSO VIDEO: Isossakyrössä tehdään kansainvälisestikin menestynyttä ruisviskiä – tältä tislaamolla näyttää.

Suomessa valmistetaan maailmallakin menestyvää ruisviskiä.

Miika Lipiäinen vieraili vuonna 2011 työreissun yhteydessä Lontoossa viskimessuilla. Messuilla Lipiäinen tutustui ensimmäistä kertaa henkilökohtaisesti ruisviskiin.

– Sillä samalla hetkellä löi tajuntaan, että Suomi, ruis ja viski. Tämähän kuulostaa asialta, jonka pitäisi olla jo olemassa, Lipiäinen kertoo.

Siinä vaiheessa Lipiäisellä ei ollut kuitenkaan vielä rahkeita lähteä toteuttamaan ideaa sen pidemmälle – mitä nyt vaahtosi omien sanojensa mukaan asiasta kuitenkin jokaisissa bileissä, joissa kävi.

Suurin piirtein vuosi viskimessujen jälkeen Lipiäinen istui saunassa kavereidensa kanssa.

– Kaikki aina toivat jotain paikalle, minun juttuni oli tuoda viskejä, ja toinkin ruisviskejä maistettavaksi, Lipiäinen kertoo.

Innostus ruisviskejä kohtaan ehti nousta illan aikana ja porukka päätti, että tässähän voisi olla ideaa.

Kyrö Distilleryn ensitahdeista kului muutama vuosi, kunnes vuonna 2017 ensimmäiset tislaamon viskit valmistuivat.

Menestystä ulkomaita myöten

Isokyrön tislaamolta valmistuneita viskejä ja ginejä on huomioitu ulkomaita myöten.

Odotellessa viskin valmistumista, tislaamossa tehtiin useimpien tuntemaa Napue Giniä, jonka avulla pokattiin vuonna 2015 myös parhaimman gin and tonicin palkinto The International Wine & Spirit Competition (IWSC) -juomakilpailussa.

Saunaillan tiimellyksessä ideoitu ruisviskikin on menestynyt. Tislaamo jakoi helmikuun alussa Instagram-tilillään tiedon, että suomalaisella leppäsavulla savustettu viski on pärjännyt erinomaisesti IWSC:n viskikilpailuissa. Moni suomalainen ei silti edes tiedä, että Suomessa tehdään menestyksekästä viskiä.

Kyrö Distilleryn päätislaaja Kalle Valkonenkin huomauttaa, että esimerkiksi Alkossa viskihyllyllä suomalaiset viskit ovat sijoitettu "muut maat" -kategoriaan yhdessä vaikkapa intialaisten viskien kanssa.

Alkoholilain vuoksi väkeviä alkoholeja ei noin vain nosteta maassamme esille, minkä takia suomalaiset tislaamot nousevat mediassa esille usein vain silloin, kun niistä kirjoitetaan ulkomaisissa medioissa tai ne ansaitsevat kansainvälisiä palkintoja.

Katso videolta jutun yltä, miltä näyttää ruisviskiä valmistavalla tislaamolla Isossakyrössä.


Katso myös: Mitä eroa on tequilalla ja mezcalilla?

Mitä eroa on tequilalla ja mezcalilla? 5:13
Juomamestari Mauricio Allende kertoo miten tequila ja mezcal eroavat toisistaan.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!