Video: Näin tehdään maailman paras gin tonic – pohjanmaalaisesta ginistä Suomen uusi hittivientituote?

gin tonic napue
Maailman paras gin tonic syntyy pohjanmaalaisesta Napue Ginistä. MTV

Virallisesti maailman parasta giniä gin toniciin valmistavan suomalaisen Kyrö Distillery Companyn herrasmiehet vierailivat Huomenta Suomessa kertomassa menestystuotteestaan.

Pohjanmaan Isokyrössä toimivan Kyrö Distillery Companyn Napue Gin valittiin heinäkuussa maailman parhaaksi giniksi klassisen gin tonic -drinkin ainesosana. Isokyröläinen gini voitti Briteissä järjestetyn, alalla merkittävän International Wine and Spirits Competitionin (IWSC) Gin and Tonic -kilpailun.

Voittogini keksittiin saunan lauteilla

Kyrö Distillery Companyn toimitusjohtaja Miika Lipiäinen ja logistiikkavastaava Jouni Ritola kertoivat Huomenta Suomessa olevansa iloisia, mutta samalla myös yllättyneitä kilpailun voitosta.

– Emme me sinne lähtenee pistesijoja tavoittelemaan, vaan voittoa. Mutta olihan se silti yllätys, koska tiesimme kuinka kovaa kilpailu on. Mukana oli vanhoja ja uusia brändejä, toimitusjohtaja Lipiäinen kommentoi.

Lipiäisen ja Ritolan mukaan menestyksekäs Napue Gin sai alkunsa mistäpä muualta kuin saunan lauteilta.

– Olimme hyvällä porukalla saunomassa ja maistelimme ruisviskiä. Tislaamo perustettiin alun perin sillä ajatuksella, että tehdän maailman paras ruisviskitislaamo. Myöhemmin homma muuntautui siihen, että tehdään paras ruistislaamo, johon kuuluvat myös ginit. Ensimmäiset viskit valmistuvat meiltä Suomen 100-vuotisjuhliin vuonna 2017, Ritola kertoo.

"Pyritään tekemään aito suomalainen vientituote"

Ginimestarit uskovat, että voitto irtosi paitsi laadukkaalla tuotteella, myös omaperäisyydellä ja hyvällä tarinalla.

– Luulen, että tarinalla on aika paljon merkitystä. Meidän ei ole mitään järkeä kopioida skottilaisia tai brittejä siinä, miten giniä tehdään. Voidaan tehdä se hyvällä suomalaisella ylpeällä tavalla ja käyttää näitä meidän vahvuuksia, Lipiäinen pohtii.

– Meillä ginireseptissä pääasia on, että siinä on suomalaista koivunlehteä, mesiangervoa, tyrniä ja karpaloa. Tulee suomalainen kesäniittyfiilis.

Lähitulevaisuudessa Kyrö Distillery Company aikoo jatkaa maailmanvalloitustaan. Tällä hetkellä Napue Giniä jaellaan jo yli kymmeneen maahan. Suomessa juomaa on sekä ravintolamyynnissä että heinäkuusta alkaen myös Alkon vakiovalikoimissa. Tällä hetkellä hyllyt tosin ammottavat tyhjyyttään, kun kilpailuvoitto sai suomalaiset hamstraamaan pohjanmaalaisginiä.

– Ilman muuta tähtäämme kansainvälisille markkinoille. Voiton myötä aukeaa uusia mahdollisuuksia. Pyritetään tekemään aito suomalainen vientituote, Lipiäinen lupaa.

Miten syntyy maailman paras gin tonic?

Kyrö Distillery Companyn logistiikkavastaava Jouni Ritola demonstroi Huomenta Suomessa, miten syntyy maailman paras gin tonic.

– Kun juomaa lähetään rakentamaan, niin tärkeää on valita siihen soveltuva lasi, Ritola aloitti gin tonicin valmistuksen.

Katso videolta täydellisen gin tonicin salaisuus ja Kyrö Distillery Companyn Miika Lipiäisen ja Jouni Ritolan haastattelu.

8:17

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja