Mainos

Suomalainen kalauutuus hakee kansainvälistä menestystä – salaisuus viikkoja kestävässä valmistusprosessissa

Loviisalaisen kalastajan käsistä on syntynyt ainutlaatuinen kalauutuus, jolla lähdetään hakemaan myös kansainvälistä menestystä. 

Umami on viides perusmaku suolaisen, makean, happaman ja karvaan lisäksi. Normaalisti umamia tunnetaan sienissä ja lihassa, mutta nyt markkinoille on tulossa pääsiäiseksi uutuus, jossa tämä perusmaku löytyy kalasta.

Vielä ei ole varmaa tietoa siitä, mihin kauppoihin tätä loviisalaisen kalastaja Ben Henrikssonin tuotetta tullaan saamaan, mutta kysyntää uskotaan riittävän. Tuote oli esillä myös viikolla viikolla Helsingissä järjestetyillä Gastro-messuilla. 

Umamin maku saa kehittyä parin viikon ajan

Umami saadaan kalaan jääkypsyttämällä tuotteet korkean hygienian ja alhaisen lämpötilan olosuhteissa. Jääkypsyminen ja kalan luontaiset entsyymit mahdollistavat umamin, todella kalaisan maun muodostumisen.

Pari viikkoa kestävä prosessi alkaa kalan tainnutuksella ja verestyksellä, jonka jälkeen kokonaista, perattua kalaa jääkypsytetään noin viikon verran. Fileoinnin jälkeen jääkypsyttämistä jatketaan vielä toinen viikko.0 

Toisin kuin perinteisesti on totuttu ajattelemaan, tässä kalassa tuoreus ei ole se juttu, vaan hitaan raakakypsytyksen ansiosta kehittynyt maku. 

Kala on käsin leikattu ja jalostettu, eli kyseessä voidaan sanoa olevan todellinen artesaanituote, jonka hinta tulee muodostumaan tavallisia kalatuotteita korkeammaksi. Valmistajan mukaan tällä tuotteella ei lähdetäkään hakemaan tuhansien kilojen myyntieriä, vaan se on suunnattu pienelle kuluttajaryhmälle. 

Kyseessä ei ole mikä tahansa kirjolohi, sillä umami-kala on lähdössä hakemaan myös kansainvälistä menestystä huhtikuun lopulla Brysselissä järjestettäviltä kalamessuilta. Messuilla umami-lohesta esitellään kolme eri versiota. 

***


Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja