Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Suomalainen kalauutuus hakee kansainvälistä menestystä – salaisuus viikkoja kestävässä valmistusprosessissa

Stressitön kala ja puhtaat olosuhteet takaavat hyvän lopputuloksen.
Stressitön kala ja puhtaat olosuhteet takaavat hyvän lopputuloksen.
Julkaistu 20.03.2018 11:58

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Loviisalaisen kalastajan käsistä on syntynyt ainutlaatuinen kalauutuus, jolla lähdetään hakemaan myös kansainvälistä menestystä. 

Umami on viides perusmaku suolaisen, makean, happaman ja karvaan lisäksi. Normaalisti umamia tunnetaan sienissä ja lihassa, mutta nyt markkinoille on tulossa pääsiäiseksi uutuus, jossa tämä perusmaku löytyy kalasta.

Vielä ei ole varmaa tietoa siitä, mihin kauppoihin tätä loviisalaisen kalastaja Ben Henrikssonin tuotetta tullaan saamaan, mutta kysyntää uskotaan riittävän. Tuote oli esillä myös viikolla viikolla Helsingissä järjestetyillä Gastro-messuilla. 

Umamin maku saa kehittyä parin viikon ajan

Umami saadaan kalaan jääkypsyttämällä tuotteet korkean hygienian ja alhaisen lämpötilan olosuhteissa. Jääkypsyminen ja kalan luontaiset entsyymit mahdollistavat umamin, todella kalaisan maun muodostumisen.

LUE MYÖS: ”Kalat lähtivät kauppojen hyllyistä kuin hauki rannasta ”Suomalainen uutuustuote myytiin loppuun viikossa – nyt ei auta muu kuin odottaa

Pari viikkoa kestävä prosessi alkaa kalan tainnutuksella ja verestyksellä, jonka jälkeen kokonaista, perattua kalaa jääkypsytetään noin viikon verran. Fileoinnin jälkeen jääkypsyttämistä jatketaan vielä toinen viikko.0 


Toisin kuin perinteisesti on totuttu ajattelemaan, tässä kalassa tuoreus ei ole se juttu, vaan hitaan raakakypsytyksen ansiosta kehittynyt maku. 

umamikala1Jääkypysytys-prosessi toimii monille kalalajeille.

Kala on käsin leikattu ja jalostettu, eli kyseessä voidaan sanoa olevan todellinen artesaanituote, jonka hinta tulee muodostumaan tavallisia kalatuotteita korkeammaksi. Valmistajan mukaan tällä tuotteella ei lähdetäkään hakemaan tuhansien kilojen myyntieriä, vaan se on suunnattu pienelle kuluttajaryhmälle. 

Kyseessä ei ole mikä tahansa kirjolohi, sillä umami-kala on lähdössä hakemaan myös kansainvälistä menestystä huhtikuun lopulla Brysselissä järjestettäviltä kalamessuilta. Messuilla umami-lohesta esitellään kolme eri versiota. 

***

7:56Marcos: Pikagraavattu lohi ja naposteltavat itsenäisyyspäivän valvojaisiin

Lisää aiheesta:

Häviääkö tunnettu kalaherkku lautasiltamme? Kalakauppias harmissaan: "Se on niin perinteinen"Vähärasvaista, maukasta ja proteiinipitoista – miksi tätä sesonkikalaa väheksytään Suomessa?Suomalainen menestysresepti -ohjelman finalistit on valittu – mikä näistä tuotteista on seuraava ruokakauppojen ykköslanseeraus?Suomalaisesta säilykkeestä kasvoi niin iso hitti, että tuotanto kymmenkertaistetaan – sai nyt myös arvostetun palkinnonMTV testasi uuden suomalaisen hittisäilykkeen, joka viedään nyt käsistä: Maistuuko paremmalta kuin tonnikala? "Ylivoimaisesti paras tapa syödä ja kypsentää kala" – espoolaisen kalakauppiaan vinkki kannattaa todella muistaa!
KalaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Kala
  • 29.9.07:45
    Ruoka

    Näistä kaloista saa eniten D-vitamiinia

  • 28.9.17:32
    Ruoka

    Näin lohen voi korvata ruoanlaitossa

  • 23.8.17:26
    Ruoka

    Kalakeitto, jota kaikkien kannattaisi kokeilla

  • 6.8.07:43
    Ruoka

    Maritan helppo kalaohje yllättää: "Kukaan ei sano, että yök, en syö"

  • 4.8.16:51
    Ruoka

    Pian on halpaa kalaa tarjolla – miksi herkullinen suomalaisruoka on unohdettu?