Suomalainen kalauutuus hakee kansainvälistä menestystä – salaisuus viikkoja kestävässä valmistusprosessissa

umamikala
Stressitön kala ja puhtaat olosuhteet takaavat hyvän lopputuloksen.

Loviisalaisen kalastajan käsistä on syntynyt ainutlaatuinen kalauutuus, jolla lähdetään hakemaan myös kansainvälistä menestystä. 

Umami on viides perusmaku suolaisen, makean, happaman ja karvaan lisäksi. Normaalisti umamia tunnetaan sienissä ja lihassa, mutta nyt markkinoille on tulossa pääsiäiseksi uutuus, jossa tämä perusmaku löytyy kalasta.

Vielä ei ole varmaa tietoa siitä, mihin kauppoihin tätä loviisalaisen kalastaja Ben Henrikssonin tuotetta tullaan saamaan, mutta kysyntää uskotaan riittävän. Tuote oli esillä myös viikolla viikolla Helsingissä järjestetyillä Gastro-messuilla. 

Umamin maku saa kehittyä parin viikon ajan

Umami saadaan kalaan jääkypsyttämällä tuotteet korkean hygienian ja alhaisen lämpötilan olosuhteissa. Jääkypsyminen ja kalan luontaiset entsyymit mahdollistavat umamin, todella kalaisan maun muodostumisen.

Pari viikkoa kestävä prosessi alkaa kalan tainnutuksella ja verestyksellä, jonka jälkeen kokonaista, perattua kalaa jääkypsytetään noin viikon verran. Fileoinnin jälkeen jääkypsyttämistä jatketaan vielä toinen viikko.0 

Toisin kuin perinteisesti on totuttu ajattelemaan, tässä kalassa tuoreus ei ole se juttu, vaan hitaan raakakypsytyksen ansiosta kehittynyt maku. 

Kala on käsin leikattu ja jalostettu, eli kyseessä voidaan sanoa olevan todellinen artesaanituote, jonka hinta tulee muodostumaan tavallisia kalatuotteita korkeammaksi. Valmistajan mukaan tällä tuotteella ei lähdetäkään hakemaan tuhansien kilojen myyntieriä, vaan se on suunnattu pienelle kuluttajaryhmälle. 

Kyseessä ei ole mikä tahansa kirjolohi, sillä umami-kala on lähdössä hakemaan myös kansainvälistä menestystä huhtikuun lopulla Brysselissä järjestettäviltä kalamessuilta. Messuilla umami-lohesta esitellään kolme eri versiota. 

***

Marcos: Pikagraavattu lohi ja naposteltavat itsenäisyyspäivän valvojaisiin 7:56

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!