Mainos
Mainos

Mikä viini ruoan kaveriksi? Kokeile rohkeasti: "Kukaan ei ole voinut maistaa kaikkia yhdistelmiä"

Viinituntija ja -kirjailija muistuttaa, että viinin ja ruoan yhdistämisessä kukaan ei voi olla asiantuntija.

Jokainen meistä on joskus kävellyt pitkin Alkon käytäviä tai etsinyt netistä parasta mahdollista viinivaihtoehtoa viikonlopun illalliselle. Vuosikymmenten ajan viinejä harrastaneen Jukka Sinivirran mukaan viinin ja ruoan yhdistämistä voidaan miettiä molempiin suuntiin; valita ruoalle viini tai viinille ruoka. 

– Joskus on syytä muistaa, että mikään ruoka ei sellaisenaan ole millekään viinille pari, vaan kastike ja lisukkeet voivat olla jopa tärkeämpiä kuin pääraaka-aine, Sinivirta muistutti Viini- ja ruokamessuilla pitämällään luennolla.

Esimerkkinä Sinivirta mainitsee kalan, jolle sellaisenaan voisi sopia Sauvignon Blanc -rypäleistä valmistettu viini, mutta jos kalalle valmistetaan kermainen kastike, viinille kaivataan enemmän ryhtiä ja runsautta, jota voi löytyä vaikkapa Chardonnaysta.

Punaiselle lihalle punainen viini – kuinka pieleen voi mennä?

Jos pyritään ottamaan huomioon kaikki annokset sisältämät ruoka-aineet ja kypsyysasteet, ja ryhdytään etsimään tähän paria maailman kaikkien viinituottajien eri viineistä, tehtävä on Sinivirran mukaan sellainen, jota ei yhden – tai edes kahden – elämän aikana ehdi suorittamaan. 

– Kukaan ei ole asiantuntija, kukaan ei ole koskaan voinut maistaa niitä kaikkia yhdistelmiä. Kypsyysaste voi esimerkiksi olla merkittävä aspekti, sillä jos kypsytämme lihan roseeksi, siinä olevat vapaat valkuaiset puskuroivat viinien tanniineja, Sinivirta toteaa.

Mies kannustaakin kokeilemaan rohkeasti erilaisia yhdistelmiä, sillä kokeilun kautta oppii parhaiten, mitkä viinit ja ruoat sopivat, mutta myös sen, mitkä eivät ehdottomasti sovi yhteen.

– Jos otatte punaiselle lihalle jonkun punaisen viinin, kuinka pieleen voitte mennä? Lähes mikä tahansa punaviini käy lähes minkä tahansa lihan kanssa. Liha on itse asiassa itseasiassa kaikkein tasavertaisin kumppani viinille, jos ajatellaan, kuinka paljon juusto antaa viinille ikään kuin hyvää ja tukee sitä.

– Itsemurhayhdistelmää teidän on lähes mahdoton keksiä, Sinivirta lisää.

***


Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja