Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Mikä viini ruoan kaveriksi? Kokeile rohkeasti: "Kukaan ei ole voinut maistaa kaikkia yhdistelmiä"

Kaikkien olemassa olevien viinien maisteleminen on mahdoton tehtävä.
Kaikkien olemassa olevien viinien maisteleminen on mahdoton tehtävä. Shutterstock
Julkaistu 05.11.2017 16:55
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Viinituntija ja -kirjailija muistuttaa, että viinin ja ruoan yhdistämisessä kukaan ei voi olla asiantuntija.

Jokainen meistä on joskus kävellyt pitkin Alkon käytäviä tai etsinyt netistä parasta mahdollista viinivaihtoehtoa viikonlopun illalliselle. Vuosikymmenten ajan viinejä harrastaneen Jukka Sinivirran mukaan viinin ja ruoan yhdistämistä voidaan miettiä molempiin suuntiin; valita ruoalle viini tai viinille ruoka. 

– Joskus on syytä muistaa, että mikään ruoka ei sellaisenaan ole millekään viinille pari, vaan kastike ja lisukkeet voivat olla jopa tärkeämpiä kuin pääraaka-aine, Sinivirta muistutti Viini- ja ruokamessuilla pitämällään luennolla.

Esimerkkinä Sinivirta mainitsee kalan, jolle sellaisenaan voisi sopia Sauvignon Blanc -rypäleistä valmistettu viini, mutta jos kalalle valmistetaan kermainen kastike, viinille kaivataan enemmän ryhtiä ja runsautta, jota voi löytyä vaikkapa Chardonnaysta.

Punaiselle lihalle punainen viini – kuinka pieleen voi mennä?

Jos pyritään ottamaan huomioon kaikki annokset sisältämät ruoka-aineet ja kypsyysasteet, ja ryhdytään etsimään tähän paria maailman kaikkien viinituottajien eri viineistä, tehtävä on Sinivirran mukaan sellainen, jota ei yhden – tai edes kahden – elämän aikana ehdi suorittamaan. 

– Kukaan ei ole asiantuntija, kukaan ei ole koskaan voinut maistaa niitä kaikkia yhdistelmiä. Kypsyysaste voi esimerkiksi olla merkittävä aspekti, sillä jos kypsytämme lihan roseeksi, siinä olevat vapaat valkuaiset puskuroivat viinien tanniineja, Sinivirta toteaa.

pihvi suolaViini maistuu mediumiksi jätetyn pihvin kanssa erilaiselta kuin kypsän pihvin seurassa.Shutterstock

Mies kannustaakin kokeilemaan rohkeasti erilaisia yhdistelmiä, sillä kokeilun kautta oppii parhaiten, mitkä viinit ja ruoat sopivat, mutta myös sen, mitkä eivät ehdottomasti sovi yhteen.

– Jos otatte punaiselle lihalle jonkun punaisen viinin, kuinka pieleen voitte mennä? Lähes mikä tahansa punaviini käy lähes minkä tahansa lihan kanssa. Liha on itse asiassa itseasiassa kaikkein tasavertaisin kumppani viinille, jos ajatellaan, kuinka paljon juusto antaa viinille ikään kuin hyvää ja tukee sitä.

– Itsemurhayhdistelmää teidän on lähes mahdoton keksiä, Sinivirta lisää.

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Nämä kolme viiniä asiantuntija ostaisi juhannukseksiYleinen harhaluulo grilliviineistä – asiantuntijalta juomasuositus: "On aika tykki""Viinitollo" Maija Männistön mukaan suomalaisia askarruttaa avatun viinin säilyminen – "Ei pilaannu samalla tavalla kuin jauhelihapaketti"Asiatuntija kertoo, miten järjestät viinitastingin – älä tee aloittelijan mokaa: "Maistelu saattaa olla hankalaa"Suomalainen huippusommelier muistuttaa: Tämä on tärkein asia ruoan ja viinin yhdistämisessäJuoma, joka sopii lähes joka tilanteeseen – "valtava trendi tällä hetkellä"
ViinitAlkoholiJuomatRuoanlaittoMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Viinit
  • 9.9.09:55
    Juomat

    Samppanja olikin halpaa viiniä hiilihapotettuna – viinintekijä narahti miljoonahuijauksesta

  • 30.8.12:09
    Ranska

    Riita viinibaarissa johti päälleajoon: Ainakin yksi kuollut ja useita loukkaantunut Ranskassa

  • 26.8.05:39
    Alkoholi

    Miksi suomalaiset hylkäsivät viinan? MTV:n kierros yöelämässä paljasti sukupolvien välisen kuilun

  • 21.6.09:46
    Kuohuviini

    Olet ehkä kuullut kuohuviinien Magnum-pullosta, mutta tiesitkö Jeroboamista ja Mathusalemista?

  • 20.6.17:34
    Juomaniksit

    Viini-Ilkan kolme kikkaa: Näin viilennät viinipullon nopeammin!