Makuasioista pitää kiistellä: Sommelier paljastaa, mikä on tärkeintä viinin maistelussa

Viinitrendit: Bordeaux on klassikko, joka kestää 8:04 Viinitrendit: Bordeaux on klassikko, joka kestää

Kenen mielipide painaa viinejä valitessa? Mikä viini sopii erityisen hyvin intiaanikesän lämmittämään syysviikonloppuun? Sommelier neuvoo aloittelijoita viininmaistelun pariin.

Suomen Sommelierit -yhdistyksen puheenjohtaja Samuil Angelov vieraili Huomenta Suomessa puhumassa alkoholin etämyynnistä, ilmastonmuutoksen vaikutuksesta viinintuotantoon sekä antoi vinkkejä aloitteleville viininjuojille. Voit katsoa koko keskustelun videolta.

Klassikot pitävät pintansa

Angelov uskoo, että huolimatta vaihtuvista viinitrendeistä, klassikot tulevat aina pitämään pintansa – vaikka klassikotkin voivat toki hieman muuttua.

Esimerkkinä perinteisestä viinialueesta Angelov mainitsee Ranskan Bordeaux-viininkasvatusalueen, jonka hedelmäiset viinit tunnetaan hyvin pitkäikäisinä. Sommelier kuitenkin pohtii, miten ilmastonmuutos tulee vaikuttamaan viinialueen tulevaisuuteen.

Selkeitä teemoja viinintuotannossa tällä hetkellä Angelovin mukaan ovatkin luomu ja kestävä kehitys.

Tärkeintä on oma mielipide

Viinin maistelussa aloittelija saattaa tuntea olonsa hämmentyneeksi, jos omat makumieltymykset eivät kohtaakaan asiantuntijoiden mielipiteiden kanssa. Angelovin mukaan tästä ei kannata olla huolissaan.

– Tärkeintä viinien juomisessa on aina se, että jos se viini maistuu omasta mielestäsi hyvältä – silloin se viini on hyvää, Angelov sanoo.

Se, mitä viininarvostelijat sanovat, ei loppupeleissä merkkaa paljoakaan yksittäiselle viinin ystävälle. Angelovin mukaan makuaisioista pitääkin kiistellä, koska niihin liittyy useasti vahvoja mielipiteitä.

Sommelierin suositusviini poikkeuksellisen lämpimälle syysviikonlopulle on bordeauxlainen punaviini: klassikko, jossa maistuu aurinko, napakka happorakenne ja hyvä suutuntuma. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.