Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Suklaata ei saisikaan pureskella! Kahdeksan yleistä tapaa, jotka pilaavat makunautinnon – ethän sorru näihin?

Shutterstock
Julkaistu 26.01.2019 13:58

Emmi Niiniaho

Sitä kuvittelisi, että suklaata ei voi mitenkään syödä väärin. Tietyt tavat kuitenkin vaikuttavat merkittävästi suklaan makukokemukseen.

Pääkuvan videolla näytetään, miten Tupla-patukka avataan oikein.

”Vääränlaiset” tavat säilyttää ja syödä suklaata, vaikuttavat muun muassa suklaan rakenteeseen ja lämpötilaan. Delish listasi kahdeksan tapaa, joilla voit parantaa suklaan nauttimisesta saamaasi makunautintoa.

1. Suklaata ei tarvitse säilyttää jääkaapissa

Jääkaappisäilytys ei vaikuta mitenkään suklaan säilyvyyteen. Toisekseen, jos säilytät suklaata jääkaapissa, seuraaviin suklaan-optimointi-vaiheisiin menee huomattavasti enemmän aikaa.

2. Hiero suklaata ennen sen syömistä

Chicagolaisen luksus-suklaaputiikin mukaan suklaata pitäisi painaa kevyesti peukalolla ennen sen syömistä. Tämä pehmentää suklaata hieman ja vapauttaa samalla suklaan luonnollisia aromeja, mikä on olennaisen tärkeää seuraavan kohdan vuoksi.

3. Tuoksuttele suklaata ensin

Tämä saattaa olla kaikkein suurin virhe suklaan syönnissä, ainakin jos kysytään Nadège Pilleriltä, joka työskentelee sveitsiläisessä La Maison Cailler -suklaatehtaalla.

Piller kertoi National Geographicille, että pahin virhe, minkä hän näkee suklaansyöjien tekevän, on se, että he eivät katso tai haista suklaata, vaan nakkaavat sen suoraan suuhunsa.

suklaata haisteleva naisihminenSuklaassa on aromeja, joita tulisi haistella ennen suklaan syömistä.Shutterstock

Joidenkin mielestä suklaan haistaminen on verrattavissa viinin haistamiseen – tuoksut valmistavat sinua varsinaiseen suklaan haukkaisuun enemmän kuin luuletkaan. Tuoksu voi olla vaniljainen, karamellinen, kahvimainen tai oikeastaan mitä vain pystyt kuvittelemaan. Jos ensimmäinen tuoksu, jonka nenäsi aistii on vain suklaa, jatka haistelua.

4. Pilko suklaa palasiksi

Suklaan pilkkomisella on hieman sama vaikutus, kuin sen pehmittämisellä hieromalla sitä. Pienemmiksi palasiksi pilkkominen vapauttaa suklaan aromeja tuoksuteltavaksi.

Lue myös: Suklaa-ammattilainen kertoo kaksi parasta syytä syödä suklaata – ”Mikään ei edusta onnellisuutta yhtä hyvin, kuin suklaapatukka”

5. Älä tunge koko palasta kerralla suuhusi

Ottamalla ensiksi vain pienen pienen puraisun suklaata, valmistelet herkkää makupalettiasi tulevalle suklaiselle makunautinnolle.

6. Älä pureskele suklaata

suklaa

Tämä ei ole vitsi, suklaata ei tosiaankaan pitäisi oikeastaan edes pureskella. Ensi kerralla kun syöt suklaata, kokeile painaa suklaapalanen vasten kitalakeasi, imeskele sitä ja anna sen sulaa suuhusi. Tämä saa ennen kaikkea suklaanautinnon kestämään kauemmin, mutta se auttaa myös maistamaan suklaan piileskeleviä makuja.

7. Älä sekoita eri suklaalaatuja

Jos syö yhdellä istumalla useampaa suklaalaatua, makunystyrät saattavat pidemmän päälle hämmentyä, eikä mikään maistu ihan siltä, kuin pitäisi. Delish suosittelee pitäytymään yhdestä kahteen suklaaladussa kerrallaan, jos itsekuri vain sallii.

8. Älä juo hetkeen suklaan syönnin jälkeen

Suklaan syönnin jälkeen ei kannata välittömästi juoda mitään, puhtaasti sen takia, että juomalla huuhdot samalla suklaan maun pois suustasi ja lyhennät makunautinnon kestoa. Ja kukapa sitä haluaisi.

Lähde: Delish 

Lisää aiheesta:

Asiantuntijat kertovat, miksi pöytätapoja pitää oikeasti noudattaa – varo yleisiä mokia!Suklaamestari vinkkaa: Näistä merkeistä tunnistat laadukkaan suklaan – "kyllä sen eron maistaa"8 ruokaa, joita et todennäköisesti syö niin kuin kuuluisi – kuinka monen kanssa menee pieleen?Asiantuntijat kertovat: Kannattaako suklaata säilyttää jääkaapissa?Pahimmat pöytätavat listattiin – ethän sorru näihin?3 yleistä viinikysymystä: Näitä et kehtaa esittää ääneen
SuklaaRuokaMakeisetMakuja
Suklaata ei täydellisen makunautinnon takaamiseksi saisi pureskella.
Shutterstock

Tuoreimmat aiheesta

Suklaa
  • ma17:14
    Ruoka

    100 päivää jouluun! Näin saat joulukonvehteja yli puolet halvemmalla

  • 6.9.17:31
    Ruoka

    Nyt on helppo brownie! Ellimaijan ohjeella "ihanan tahmea" lopputulos

  • 7.8.07:44
    Ruoka

    Karu muutos suklaalevyihin – miten leipominen nyt onnistuu?

  • 28.7.10:51
    Fazer

    Fazerin tutut suklaalevyt kutistuvat

  • 23.7.14:33
    Takaisinvedot

    Ruokavirastolta varoitus: Salmonellariski suklaassa!