Suklaata syömällä voit tehdä hyvää! Asiantuntija kannustaa herkutteluun: "Mikään ei edusta onnellisuutta yhtä hyvin kuin suklaapatukka"

Tumma suklaa
Mikä olisikaan herkullisempi tapa tehdä hyvää, kuin ostaa suklaata? Shutterstock

Suklaa tuo useimmiten iloa sitä syövälle, mutta sen tuotantoketju saattaa olla hyvin epäoikeudenmukainen. Kuluttaja voi kuitenkin valita, minkälaista suklaata ostaa ja tehdä kaikki hieman onnellisemmiksi.

Tony’s Chocolonelyn ”suklaaevankelista” Ynzo van Zanten kertoi MTV:lle kaksi parasta syytä syödä suklaata – ja ne lämmittävät sekä mieltä että omaatuntoa.

Suklaa tekee ihmisen onnelliseksi

– On tieteellisesti todistettu fakta, että suklaa tekee ihmisen onnelliseksi. Tämä on luonnollisesti paras ja kaikkein tärkein syy syödä suklaata, van Zanten toteaa.

Van Zantenin mukaan suklaasta saa lohtua hankalaan viikkoon ja toisaalta se sopii oikein hyvin juhlistamaan vallan mainiosti menevää viikkoa.

– Mikään ei edusta onnellisuutta yhtä hyvin, kuin suklaapatukka. Olen jopa sanonut, että suklaa on ratkaisu kaikkiin maailman ongelmiin, van Zanten sanoo.

Suklaaseen käytetty kaakao, ei kuitenkaan välttämättä ole viljelty yhtä onnellisissa olosuhteissa, kuin se kotona syödään.

Kaakaon katkera puoli

Kaakaota viljellään päiväntasaajan seudulla: Aasiassa ja Keski- ja Etelä-Amerikassa kasvaa jonkin verran kaakaota, mutta pääasiassa sitä kasvatetaan miljoonilla pienillä maatiloilla Länsi-Afrikassa.

Norsunluurannikkolaisen kaakaoviljelijän vuositulot ovat noin 1000 euroa vuodessa, perheelliselle ihmiselle tulot jäävät siis selkeästi köyhyysrajan alle. Suklaan tuotantoketjun suurimmat tulot keräävät jotkut muut, kuin itse kaakaon viljelijä.

Toisessa päässä tuotantoketjua olemme me tavalliset kuluttajat, jotka haluamme syödä suklaata ilman sen suurempaa syyllisyydentuntua. Ketjun keskivaiheilla on itseasiassa vain kourallinen yhtiöitä, jotka tuottavat kaakaosta suklaata.

– Näiden yhtiöiden intressien mukaista on se, että kaakaon hinta pysyy alhaisena – meidän mielestämme aivan liian alhaalla, van Zanten kertoo.

Tavoitteena orjavapaa kaakaonviljely

Norsunluurannikko ja Ghana tuottavat noin 60 prosenttia kaikesta maailman kaakaosta. Tiloilla työskentelee myös paljon lapsia, mikä ei sinänsä ole ongelma, jos he pystyvät käymään myös koulua samalla, eli lähinnä auttelisivat tilalla silloin tällöin.

Tilanne ei kuitenkaan suurimassa osassa tapauksista ole tämä, vaan 90 prosenttia tiloilla työskentelevistä nuorista työskentelee laittomissa olosuhteissa: raskaiden koneiden ja kemikaalien kanssa, ilman mahdollisuutta päästä kouluun ja pahimmissa tapauksissa jopa orjuutettuina.

Tämä on asia, minkä vuoksi Tony’s Chocolonely on ylipäätään perustettu: suklaayhtiön tavoitteena on 100 prosenttisesti orjaton suklaa-ala. Reilun kaupan sertifikaatin saanut yhtiö myös maksaa kaakaoviljelijöilleen yhteensä 60 prosenttia enemmän kuin markkinahinnan sekä pyrkii tukemaan ja kouluttamaan viljelijöitä tehokkaampaan ja kestävämpään tuotantoon.

Ostamalla vaikutat

Parhaita syitä syödä suklaata oli siis van Zantenin mukaan kaksi. Se toinen syy on se, että oikeanlaista suklaata ostamalla, voit vaikuttaa suklaantuotantoon ja maailman tilaan: ostamalla ja vaatimalla eettisesti tuotettua suklaata.

Tony’s Chocolonely ei käytä penniäkään maksettuihin mainoksiin, vaan luottaa siihen, että sana leviää kuluttajien keskuudessa. Pelkästään heidän levynsä muotoilu on jo itsessään keskustelunaihe.

– Suklaalevyissä on yleensä aina se sama tylsä ruutukuvio, useimmat valmistajat vielä painavat jokaiseen palaseen oman nimensä – jos joku vaikka kesken suklaalevyn syönnin unohtaa, mitä on syömässä, van Zanten naurahtaa.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Tony’s Chocolonelyn levyt sen sijaan on jaettu erikokoisiin – ei mitenkään symmetrisiin palasiin, jotka kuvaavat suklaantuotannon epätasaista tulojenjakoa.

– Jos tarjoat meidän suklaata ensimmäistä kertaa ystävällesi, hän alkaa automaattisesti valittaa, miten ärsyttävästi suklaalevy on jaettu, jolloin sinun pitää selittää asia hänelle, van Zanten kertoo.

– Jokainen ostos, minkä kaupassa teet on ääni sellaiselle maailmalle, jossa haluat elää, van Santen summaa.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja