Spaghetti alle vongole – simpukkapasta on lempiruokani ja näin se pitää tehdä

spaghetti-alle-vongole
MTV

Tässä lempiruokani kaikista maailman herkuista. Valmistettuna niin yksinkertaisena kuin sen tuleekin olla.

Onhan se vähän hämmentävää, miten yksinkertainen ruoka on minulle se kaikkein herkullisin. Spaghetti alle vongole eli simpukkapasta on nopea ja helppo valmistaa ja vie ajatukseni heti Amalfin rannikolle  ja Napoliin. Ruokalaji on raaka-aineiden juhlaa, jossa jokainen osatekijä on merkittävä. Pastan tulee olla laadukasta, sopivasti suolattua ja just sopivasti al dente. Chiliä tulee olla juuri sopivasti niin, että se antaa pientä säpäkkää pohjaa ja nostaa esiin muita makuja tekemättä ruokaa lainkaan tuliseksi.

Rakastan tähän ruokaan liittyvää pientä näpertelyä simpukoiden kanssa. Sydänsimpukoiden löytäminen on paikoin haasteellista ja kilon pussihinta vaihtelee 15 ja 25 euron välillä. Riippuen illallisen kokonaisuudesta kilon pussi riittää 2-4 syöjälle. Itse tykkään vetäistä pussin kahteen pekkaan santsaten pannulle jääviä simpukoita. Voisin tosin syödä itse koko kilonkin.

Tämä ruoka on yhtä aikaa yksinkertainen ja moniulotteinen, hento ja täynnä makua, fiini ja rustiikkinen. Täydellinen. Tämä on spaghetti alle vongole juuri sellaisena kuin se pitää tehdä. Buon appetito!

VINKKI! Tähän käy niin tuoreet kirsikkatomaatit kuin tölkkikamakin. Itse käytin tällä kertaa laadukasta purkkitomaattia.

VIINIVINKKI! Sain Winestatelta kasan näyteviinejä, joista valitsin tälle onnistuneesti ranskalaisen Solar 6 Bee Friendly Chardonnayn, jonka valmistukseen ei käytetä minkäänlaisia mehiläisiä vahingoittavia viljelysmenetelmiä. Raikas ja sopivan hapokas viini, jolle mukava hedelmäisyys antaa runsautta.

PS. Pysyt parhaiten kärryillä uusista herkullisista ruoista ja tuulista seuraamalla Sivumakua Facebookissa, Instagramissa(myös Stories) ja Twitterissä.

Spaghetti alle vongole

2-4 syöjälle

200 g spaghettia
1 kg sydänsimpukoita (tms.)
0,5 dl oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi, hienonnettuna
0,5 tl chilirouhetta
0,75 dl kuivaa valkoviiniä
kourallinen kirsikkatomaatteja, halkaistuna
kourallinen lehtipersiljaa
merisuolaa

Huuhdo simpukat ensin kunnolla kylmällä vedellä. Tarkasta jokainen simpukka katsomalla, että ne ovat ehjiä ja ovat kiinni. Mikäli joku on avoinna, koputa simpukan kuoreen. Mikäli simpukka ei sulkeudu, heitä se roskiin. Samoin sellaiset, joiden kuoret ovat vähänkin rikki.

Laita runsas pastavesi kiehumaan. Kun vesi kiehuu, lisää merisuolaa 1 rkl litraa kohden. Laita pasta kypsymään ja nosta pois pari minuuttia ennen pakkauksen ohjetta. Pastan tulee olla hyvin al dente, koska se kypsyy vielä simpukoiden kanssa hetken. Ota keitinvettä talteen 1-2 dl.

Pastan kiehuessa kuumenna isossa kasarissa oliiviöljyä melko miedolla lämmöllä. Lisää valkosipuli ja chilirouhe ja kuullota niitä pari minuuttia. Kaada mukaan valkoviini ja kiehauta. Lisää sekaan simpukat ja kirsikkatomaatit sekä osa persiljasta. Sulje kannella ja anna kaikkien simpukoiden avautua.

Lisää valutettu pasta ja kaada mukaan hiukan pastankeitinlientä. Sekoita kunnolla. Annostele ja sipottele pinnalle persiljaa.

 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!