Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Todella nokkela piirakka! Pohjassa ei lainkaan rasvaa tai jauhoja

Lyttyperunapiirakka on täydellinen herkku uudenvuoden juhlapöytään!
Lyttyperunapiirakka on täydellinen herkku uudenvuoden juhlapöytään!Pro Kala ry
Julkaistu 30.12.2024 07:43

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Tiesitkö, että perunoista saa tehtyä helposti piirakkapohjan?

Oletko jo kuullut lyttyperunapiirakasta? Kalayhdistys Pro Kala ry suosittelee tätä somessa villinnyttä piirakkaa uudenvuoden juhlapöytään.

Lue myös: Sipsipussin avaamiseen on olemassa kikka, jota moni ei ole hoksannut

Rasvaton ja jauhoton pohja

Lyttyperunapiirakan pohjaan ei tule lainkaan jauhoja tai rasvaa, vaan se tehdään lytistetyistä kypsistä perunoista.

– Piiraan täytteeseen tulee maukasta juustoa, ja sen päälle laitetaan reilusti kylmäsavustettua kirjolohta, kapriksia ja tilliä. Uudenvuoden kunniaksi piiras aateloida mädillä, jolloin se on todella juhlavaa tarjottavaa, kalayhdistyksestä vinkataan.

Piiraan voi halutessaan myös leikata valmiiksi annospaloiksi ja tarjoilla alkuruokana.

Kupliva juomasuositus

Uutenavuotena kalaisan lyttyperunapiirakan kaverina maistuu tietysti kupliva.

Master of Wine Essi Avellan suosittelee valitsemaan kalalle ja äyriäisille esimerkiksi Loiren alueen elegantteja ja raikkaita crémant-kuohuviinejä tai italialaisia Trentodoc-kuohuviinejä.

– Ne ovat puhtaan hedelmäisiä ja raikkaita, ja niissä on myös mainio hinta-laatu-suhde!

Lyttyperunapiirakka

lyttyperunapiiraspalaVoit myös leikata piiraan annospaloiksi ja tarjoilla alkuruokana.Pro Kala ry

Pohja:
1 kg hyvin pestyjä, pienehköjä perunoita
voita
suolaa ja pippuria

Täyte:
400 g craime fraichea
2 munaa
sitruunan kuori
2 rkl sitruunamehua
suolaa ja pippuria
150 g maukasta juustoa raastettuna (esim. Västerbotten)

Päälle:
150 g kylmäsavukirjolohta
pieniä kapriksia
tilliä
(mätiä)

  1. Pese perunat huolellisesti, poista tarvittaessa tummat kohdat. Keitä reilusti suolatussa vedessä kypsiksi.
  2. Voitele piirakkavuoka (halkaisija 26 senttiä) ja nostele kypsät perunat vuuan päälle. Laita leivinpaperi perunoiden päälle ja paina kattilan pohjalla perunat lyttyyn niin, että ne täyttävät koko pohjan ja reunat. Tarvittaessa auta esim lusikalla.
  3. Sekoita kulhossa täytettä varten craime fraiche, munat, sitruunan kuori ja sitruunamehu, mausta suolalla ja pippurilla, lisää joukkoon juustoraaste, kääntele tasaiseksi.
  4. Levitä täyte perunapohjan päälle ja paista piirasta 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia. Täytteen kuuluu saada kaunis väri pintaansa.
  5. Anna piirakan jäähtyä haaleaksi.
  6. Leikkaa kylmäsavulohta tarvittaessa pienemmiksi paloiksi ja asettele palat piiraan päälle, lisää pikkukapriksia, tillisilppua ja halutessasi mätiä.

0:43Muista kiertokikka, kun avaat kuohuviinipullonMuista kiertokikka, kun avaat kuohuviinipullon!

Lähde ja resepti: Pro Kala ry

Lue myös: Nooran ja Petran superhelppo skagenpelti: "Ripaus luksusta ilman monimutkaisia valmistusvaiheita"

Lisää aiheesta:

Näin valmistat juhlallisen kala-aterian: "Resepti on niin helppo, että onnistuu jokaiselta"Astetta ronskimpi voileipäkakku! Helin kalatorttua ei tarvitse edes koristellaTodella helppo ja nopea valmistustapa lohelle: "Pinta saa paahteista makua ja rapeutta"Helppo lohipiirakka kaupan valmistaikinasta – nappaa mukaan vappupiknikilleJulian nerokas resepti varhaisperunoista kääntää nachot päälaelleen: "Tämä on superhyvää!"Pohjaton piirakka on tämän kevään hittiherkku: Tiinan nerokas resepti kerää ylistystä – tätä kannattaa ehdottomasti kokeilla!
RuokaKalaSuolaiset piirakatMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:45
    Halloween

    Halloween-juhlien hurjat tarjoilut: Neljä helppoa ohjetta

  • Eilen12:37
    Ravintolat

    Michelin-tähtiin kohumuutos täysin puskista: "Uskon, että on voitu saada huijaamalla"

  • Eilen08:23
    Halpa vs. kallis

    Kauppojen halvimmat juustot testissä – tämä edam voitti

  • ti17:24
    Ravintolat

    Pitäisikö tippiä jättää 1 vai 50 euroa? Palkitulta tarjoilijalta selvä mielipide

  • ti09:34
    Ravintolat

    Marcus, 27, söi neljä pannupihviä lounasbuffetissa – valtava kohu