Sorrutaan niin kotona kuin baareissakin – yleinen virhe pilaa täydellisen olutelämyksen
Nautitko oluesi aina jääkaappikylmänä? Liian kylmä lämpötila voi nimittäin pilata täydellisen olutelämyksen.
Niin ravintoloissa kuin kotioloissakin olut tarjoillaan pääsääntöisesti liian kylmänä. Jääkylmänä tarjoillun oluen aromit eivät pääse täysin oikeuksiinsa.
– Oluelle suositellaan eri lämpötiloja. Mitä kylmempää olut on, sen neutraalimmaksi maku menee. Oluesta ei enää löydy kaikkia makuja mitä halutaan tarjota, kertoo Teerenpeli Panimon myyntipäällikkö Samuli Eskola.
Hyvin harvoin mikään ravintola pystyy tarjoamaan oluita niiden ihannelämpötiloissa. Viinikaapeissa on eri lämpötiloja, ja niitä voisi tarvittaessa soveltaa olutpulloihin, Eskola pohtii.
Opettele tärkeä nyrkkisääntö
Suurin osa olutlaaduista on parhaimmillaan hieman jääkaapin lämpötilaa lämpimämpinä. Vaikka tiukkoja lämpötiloja ei haluaisikaan noudattaa, muutama nyrkkisääntö olisi hyvä opetella.
– Vaaleat lagerit, joissa ei hirveästi makua itsessään, tulisi tarjoilla kylmempänä, tummemmat puolestaan lämpimämpänä, Eskola kertoo.
Osa asiantuntijoista suosittelee ottamaan useat olutlaadut jääkaapista noin kymmeneksi minuutiksi ennen tarjoilua. Näin niiden ominaisuudet pääsevät parhaimmalla mahdollisella tavalla esille.
Mutta kuinka tärkeää oikeanlainen oluen tarjoilulämpötila itse asiassa onkaan?
– Ei kovinkaan tärkeää. Jos ei ole hätäinen, olut lämpiää nopeasti oikean lämpöiseksi.
Suositellut tarjoilulämpötilat:
Vaaleat lagerit: 5–8 astetta
Alet, portterit, tummat lagerit: 10–14 astetta
Erikoisvahvat nautiskeluoluet: 15–20 astetta.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Pekka Terävän perunagratiini
-
Mangojuustokakku
-
Appelsiininen pääsiäislotta
-
Brie-parsataskut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Vodkapasta eli penne alla vodka – Hanna Hurtan helppo ohje
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka