Olut on herkkä juoma, joka vaatii oikeanlaiset säilytysolosuhteet säilyäkseen arommikkaana.
Oluen sisältämä hiiva on elävä tuote, joka muokkaa oluen makua pidemmällä aikavälillä. Oluen oikeanlainen säilytys puolestaan takaa maultaan raikkaan juoman. Miedot oluet kannattaa kuitenkin nauttia aina mahdollisimman tuoreena.
Säilytä aina pystyasennossa
Aivan kuten viini, myös olut säilyy parempana oikein säilytettynä. Olutpullo tulisi säilyttää aina pystyasennossa. Näin varmistat sen, että mahdollinen hiivasakka laskeutuu olutpullon pohjalle, eikä sekoitu juoman joukkoon.
Pystyasento estää olutta myös hapettumasta, sillä pystyasennossa ollessaan mahdollisimman pieni osa oluesta on kosketuksissa pullossa olevaan ilmatilaan.
Auringonvalo voi pilata oluen minuuteissa
Suora auringonvalo voi vaikuttaa merkittäväksi oluen makuun jo muutamassa minuutissa. Värilliset olutpullot estävät osan haitallisista auringonsäteistä, mutta aivan kaikilta vahingoilta värillinen lasi ei kuitenkaan suojele. Olut säilyttää arominsa ja makunsa parhaiten pimeässä.
Valolle altistunutta olutta kutsutaan leikkisästi skunkki-olueksi, sillä juoma alkaa haista nopeasti pahalle. Vaikka tölkkiolueen valo ei varsinaisesti vaikuta, auringonsäteet aiheuttavat juoman lämpenemisen, jolloin juoman maku muuttuu huomattavasti.
Valitse oikea lämpötila oluelle
Oikea säilytyslämpötila on tärkeää, sillä sekä liian lämmin että liian kylmä lämpötila vaikuttavat oluen makuun. Tärkeintä oluen säilytyksessä on pitää lämpötila ja kosteus mahdollisimman tasaisena.
