Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tiesitkö? Yksinkertainen moka voi pilata oluen minuuteissa

Julkaistu 18.03.2016 21:33

MTV LIFESTYLE

Olut on herkkä juoma, joka vaatii oikeanlaiset säilytysolosuhteet säilyäkseen arommikkaana.

Oluen sisältämä hiiva on elävä tuote, joka muokkaa oluen makua pidemmällä aikavälillä. Oluen oikeanlainen säilytys puolestaan  takaa maultaan raikkaan juoman. Miedot oluet kannattaa kuitenkin nauttia aina mahdollisimman tuoreena.

Säilytä aina pystyasennossa

Aivan kuten viini, myös olut säilyy parempana oikein säilytettynä. Olutpullo tulisi säilyttää aina pystyasennossa. Näin varmistat sen, että mahdollinen hiivasakka laskeutuu olutpullon pohjalle, eikä sekoitu juoman joukkoon.

Pystyasento estää olutta myös hapettumasta, sillä pystyasennossa ollessaan mahdollisimman pieni osa oluesta on kosketuksissa pullossa olevaan ilmatilaan.

Auringonvalo voi pilata oluen minuuteissa

Suora auringonvalo voi vaikuttaa merkittäväksi oluen makuun jo muutamassa minuutissa. Värilliset olutpullot estävät osan haitallisista auringonsäteistä, mutta aivan kaikilta vahingoilta värillinen lasi ei kuitenkaan suojele. Olut säilyttää arominsa ja makunsa parhaiten pimeässä. 

Valolle altistunutta olutta kutsutaan leikkisästi skunkki-olueksi, sillä juoma alkaa haista nopeasti pahalle. Vaikka tölkkiolueen valo ei varsinaisesti vaikuta, auringonsäteet aiheuttavat juoman lämpenemisen, jolloin juoman maku muuttuu huomattavasti. 

Valitse oikea lämpötila oluelle

Oikea säilytyslämpötila on tärkeää, sillä sekä liian lämmin että liian kylmä lämpötila vaikuttavat oluen makuun. Tärkeintä oluen säilytyksessä on pitää lämpötila ja kosteus mahdollisimman tasaisena. 

Suurinta osaa oluista ei kannata säilyttää pitkään jääkaapissa, vaan olut tulisi jäähdyttää tarjoilulämpötilaan vasta juuri ennen tarjoilua. Oikea säilytyslämpötila riippuu oluttyypistä, mutta useimmat oluttyypit säilyvät parhaiten noin kymmenessä asteessa. Pohjahiivaoluille sopiva lämpötila on 8–10 astetta, kun taas pintahiivaoluet säilyvät parhaiten 12–15 asteessa.

Selvitä käyttöikä ennen säilytystä

Erityyppiset oluet säilyvät eri tavalla. Ennen oluen pidempiaikaista säilömistä kannattaa ottaa selvää, onko kyseinen olut tarkoitettu pidempiaikaista säilömistä varten. Oluiden käyttöikä vaihtelee puolesta vuodesta jopa yli kahteenkymmeneen vuoteen riippuen oluen laadusta ja varastointimenetelmästä.

Mitä korkeampi alkoholi- ja humalapitoisuus juomassa on, sitä kauemmin se säilyy.

Lähteet: beeradvocate.com, Alko

Lisää aiheesta:

Viinakaan ei säily ikuisesti – kuinka kauan avaamattomat ja avatut alkoholijuomat oikeasti säilyvät kaapissa?Yhdellä seikalla huomattava vaikutus makuelämykseen – ethän pilaa olutta tietämättäsi?Ethän lisää jääpalaa viskilasiin? Kardinaalimoka voi pilata laatujuomasi maun hetkessä Suomalaisiasiantuntija varoittaa tyypillisestä mokasta: Älä lisää tällaista olutta pataan – saattaa pilata ruokaelämyksen!Olutasiantuntija vinkkaa: Tällaisten ruokien kanssa oluita kannattaa maistella – kokeilemisen arvoinen makupari on todellinen yllättäjä!Olutguru opastaa: Olutta maistellaan kuin viiniä – kuitenkin yhdellä merkittävällä erolla!
JuomatOlutAlkoholijuomatMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Juomat
  • 9.10.12:02
    Ravintolat

    Top 50 -listaus: Maailman parhaat baarit on valittu

  • 4.10.09:43
    Alkoholi

    Alkon hinnasto paljastaa, mitä Jallu, Koskenkorva ja muut juomat maksoivat vuonna 1993

  • 26.9.17:03
    Viinit

    Viini, joka trendaa nyt todella vahvasti – oletko maistanut?

  • 25.9.17:14
    Viinit

    Suomalaiset sortuvat yhteen virheeseen viiniostoksilla: "Olemme vähän Big Mac -kansaa"

  • 25.9.15:56
    Sokeri

    Hallitukselta limpsalinjaus: Mitä enemmän sokeria, sitä enemmän veroa