Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Sommelier paljastaa lempiviininsä – toimii yhteen lähes kaikkien ruokien kanssa: "Ehdoton valinta"

1:34Suomen ensimmäisessä kansainvälisen tason viinikilpailussa arvosteltiin sokkona yli 200 viiniäVideolla kerrotaan Suomen ensimmäisestä Wine Awards -kilpailusta.
Julkaistu 06.04.2019 18:02
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Pinot noir -rypäleistä valmistetut viinit toimivat viiniasiantuntijan mukaan hyvin niin liha- kuin kalaruokien kumppanina. 

Viiniasiantuntija Antti Uusitalon mukaan pinot noir -rypäleistä valmistetut, luonnollisesti hapokkaat viinit kuuluvat sommelierien lempiviinien joukkoon.

– Pinot noir -viini ei tee itsestään numeroa voimakkailla aromeillaan ja värillään, vaan keveydellään ja eleganssillaan. Tästä syystä niitä on helppo yhdistää hyvin monien ruokien kanssa, Uusitalo selittää syitä kyseisten viinien suosioon.

 – Tartarin kanssa pinot noir on ehdoton valinta, mutta se toimii todella hyvin myös kalan kanssa. Jos joku haluaa nauttia punaviiniä vaikkapa grillatun kalan kanssa, suosittelen pinot noiria. 

Nosta pinot noir -viinit reilusti jääkaappiin

Uusitalon mukaan pinot noirit vaativat viileän kasvuympäristön, sillä lämpimässä rypäleet kasvavat liian nopeasti, jolloin niiden maku muuttuu mitäänsanomattomaksi. Viileässä ilmastossa rypäleiden aromit saavat kehittyä rauhassa ja niissä säilyy luonnollinen hapokkuus, mikä on asiantuntijan mukaan todella tärkeä asia viineissä.

– Diivamainen pinot noir vaatii juuri oikeanlaisen ilmaston, oikeanlaisen maaperän ja oikeanlaista asiantuntemusta. Mutta kun onnistut pinot noirin kanssa ja elementit löytyvät kohdalleen, saadaan maailmanluokan viiniä, Uusitalo selittää.

ViiniäOhutkuorisista rypäleistä syntyy vaaleamman väristä viiniä.Colourbox 

Pinot noir -viinien kanssa oleellista on, että niitä ei tarjoilla liian lämpiminä.

– Jos pinot noirin hankkii kotiinsa, se kannatta viilentää hyvin. Viinin voi hyvin laittaa jääkaappiin puoleksi tunniksi ennen tarjoilua, Uusitalo kertoo ja lisää sopivan tarjoilulämpötilan olevan 15–16 astetta.

LUE MYÖS: Onko viikon vanhaa viiniä turvallista juoda? Näin kauan avattu viinipullo todellisuudessa säilyy

Uusitalon mukaan viini kannattaa tarjoilla hieman liian lämpimänä, sillä se lämpenee kyllä lasissa. 

– Kuumana kesänä viinin voi nostaa tarjolle reilusti jäitä täynnä olevassa astiassa, Uusitalo opastaa. 

Lisää aiheesta:

Nämä kolme viiniä asiantuntija ostaisi juhannukseksiNäitä punaviinejä kannattaa nyt maistaa! Suomalaisten viinimaussa mielenkiintoinen muutosYllättävä viini nousemassa suosioon SuomessaMuista tämä nyrkkisääntö, kun valitset viiniä mausteiselle ruoalle: ”Ihmiset unohtavat usein, että …” Suomalainen sommelier vinkkaa: Pidä pullollinen tätä juomaa aina kaapissasi – ”todella monipuolinen ruokaviini”Näin saat viinin maistumaan heti paremmalta – viiniasiantuntija paljastaa helpot niksit
JuomatViinitAlkoholijuomatMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Juomat
  • ti12:32
    Alko

    Alko kokeili K18-energiajuomien myyntiä – näin siinä kävi

  • ti07:43
    Halpa vs. kallis

    Testasimme kauppojen halvimmat merkit: Mikä omenamehuista on paras?

  • 13.9.09:44
    Ruokakauppa

    Energiajuomia myydään pikkulapsillekin – Normalin maajohtaja: "Suositus ei ole myyntikielto"

  • 9.9.09:55
    Viinit

    Samppanja olikin halpaa viiniä hiilihapotettuna – viinintekijä narahti miljoonahuijauksesta

  • 8.9.09:49
    Alkoholi

    Alkoholin vaikuttajamarkkinointia ei ollakaan kieltämässä