0:57

Onko viikon vanhaa viiniä turvallista juoda? Näin kauan avattu viinipullo todellisuudessa säilyy

Videolla opastetaan samppanjan maailmaan.

Jos viini on sinusta juotavaa, voit huoletta kaataa sitä lasiisi. 

”Avasin viinipullon viime sunnuntaina ja nyt on perjantai. Onko viini vielä juotavaa?”

Jos viini maistuu mielestäsi juotavalta, voit hyvin kaataa sitä lasiisi ilman sen suurempaa murehtimista. Viinin sisältämän alkoholin ja happojen ansiosta bakteerit eivät pääse villiintymään. Et siis voi sairastua, vaikka joisitkin viikon vanhaa viiniä.

Se, maistuuko viini enää tässä vaiheessa hyvälle, on sitten täysin eri asia. 

Useimmat viinit pilaantuvat viikon sisällä

Avattuun pulloon pääsee happea, joka alkaa hitaasti muuttaa viinin makua. Se, kuinka kauan viini säilyy avattuna, riippuu pitkälti viinin luonteesta.

Yleisesti voidaan sanoa, että mitä voimakkaampi viini on, sitä pidempään se säilyttää makunsa. Hedelmäiset ja nuoret viinit kannattaa sen sijaan juoda nopeammin pois. 

Hyvin harvat viinit maistuvat hyviltä enää yli viikon kuluttua avaamisesta. Pilaantuneet viinit on helppo tunnistaa.

– Valkoviinit muuttuvat keltaruskeiksi ja punaviinit tiilenvärisiksi ja ne saattavat samentua. Ennen kaikkea ominaista niille on maku ja haju. Pilaantuneen viinin tuoksu ei ole tuore ja mausta tulee katkera, Systembolagetin viestintäjohtaja Matilda Dannetun kertoo Elle Mat & Vin -sivustolle.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että viinin pilaantuminen ei ole sama asia kuin se, että viinin annetaan ilmaantua hetki ennen tarjoilua. Kun viini pääsee kosketuksiin ilman kanssa, siitä vapautuu enemmän aromeita.

Näin kauan eri viinit säilyvät:

 • Kevyet valkoviinit kestävät jääkaapissa noin kolme päivää, kun taas hieman täyteläisemmät valkoviinit voivat kestää suljetussa pullossa jopa viikon.
 • Täyteläiset punaviinit säilyvät jopa viikon ajan suljetussa pullossa. Kevyempien punaviinien maku muuttuu nopeammin, eivätkä ne säily yli kolmea päivää pidempään.
 • Kuohuviini menettää kuplansa muutamassa tunnissa, minkä vuoksi tämä viini ei sovi säilytettäväksi.
 • Avatut laatikkoviinit säilyvät jääkaapissa pulloja pidempään. Punaviinit säilyvät jääkaapissa 4–6 viikkoa, kun taas valkoviinit kannattaa juoda pois 2–3 viikon kuluessa. Jos haluat säilyttää punaviinisi huoneenlämmössä, sen säilyvyysaika puolittuu. Valkoiset laatikkoviinit eivät säily huoneenlämmössä viikkoa kauempaa.
Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja