Söitkö sinäkin tätä lapsena? Sari paljastaa mamman parhaan kakkureseptin: "Todella helppo, koska kaikki ainekset vain sekoitetaan yhteen"

Piimäkakku
Piimäkakun voi leipoa joko kakkuvuokaan tai pellille, kuten Sarin mamman reseptissä. Kuvan piimäkakku on Myllyn Parhaan vuokaversio. Myllyn Paras

Koska sinä söit viimeksi kahvikakkujen kiistatonta klassikkoa, piimäkakkua? Sari Spåran tuoreessa keittokirjassa muistellaan legendaarista reseptiä lämmöllä.

Sari Spåra on ruokabloggaaja, yrittäjä ja kolmen lapsen äiti, jonka tuoreessa Isioäidin parhaat reseptit -teoksessa (Readme 2019) kootaan yksiin kansiin legendaariset ruoat vuosikymmenten takaa. 

"Isoäidin parhaat reseptit ovat nostalgisia, hyvän mielen reseptejä, joista tulee mieleen lapsuus ja nuoruus. Kirjasta löytyy jo ehkä reseptivihkon sivuilta haalistuneita reseptejä, jotka on koottu yksien kansien väliin. "

Sari Spåra, Isoäidin parhaat reseptit: Kodin keittokirja (Readme 2019)

Sari kertoo kirjassaan kasvaneensa isoäitinsä keittiössä, sillä isovanhemmat asuivat samassa pihapiirissä.

– Isoäitini oli intohimoinen leipuri, mutta taisi myös ruoanlaiton salat. Hän siirsi kuin huomaamattaan oppinsa minulle, aina lapsuudestani saakka. Vuosien varrella ehdimme valmistaa samoja ruokia ja leivonnaisia lukemattomia kertoja yhdessä.

Kirjassa on mukana myös Sarin "lisämummojen" reseptejä – siis isoäitien, jotka ovat tulleet Sarin elämään naimisiinmenon myötä.


Legendaarinen piimäkakku on Sarille rakas lapsuusmuisto

Sari muistelee kirjassaan lapsuuttaan, jolloin hänen äitinsä leipoi usein piimäkakkua. Piimäkakun kyytipojaksi Sari nautti aina lasillisen maitoa läksyjenteon lomassa. 

– Tätä ihanaa mausteista piimäkakkua tarjoiltiin ennen koulussa. Myös meidän mamma oli kunnostautunut piimäkakun paistossa. Olikin ihanaa tulla koulusta kotiin, kun vastassa oli piimäkakun tuoksu. Tämä resepti on todella helppo, koska kaikki aineet vain sekoitetaan yhteen puuhaarukalla. Voit lisätä piimäkakkuun myös rusinoita, jos pidät niistä, Sari kirjoittaa.

Mamman piimäkakku

n. 30 x 40 cm:n pellillinen
6 dl piimää
2 dl sulatettua voita
2 dl siirappia
2 dl sokeria
1 l vehnäjauhoja
4 tl soodaa
2 tl neilikkaa
1 tl kanelia
(n.  2 dl rusinoita
)

1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

2. Sekoita kaikki ainekset yhteen tasaiseksi taikinaksi.

3. Levitä taikina leivinpaperoidulle uunipellille ja paista uunin keskitasolla noin 20 minuuttia tai kunnes tikulla kokeiltaessa kakku on kypsä.

4. Anna piimäkakun jäähtyä hiukan. Viipaloi kakku sitten paloiksi ja tarjoile.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat