Sarin mummo lisäsi perunamuusiin yhden erityisen ainesosan: "Tuo muusille upean maun" – oletko testannut?

perunamuusi
Perunamuusi on suomalaisten rakastama klassikkolisuke. Shutterstock

Sari Spåran uunituoreessa kodin keittokirjassa on vino pino isoäidin parhaita reseptejä. Mukana on myös Sarin mummon perunamuusiresepti. Oletko sinä koskaan valmistanut muusia näin?

Sari Spåra on ruokabloggaaja, yrittäjä ja kolmen lapsen äiti, jonka tuoreessa Isioäidin parhaat reseptit -teoksessa (Readme 2019) kootaan yksiin kansiin legendaariset ruoat vuosikymmenten takaa. 

"Isoäidin parhaat reseptit ovat nostalgisia, hyvän mielen reseptejä, joista tulee mieleen lapsuus ja nuoruus. Kirjasta löytyy jo ehkä reseptivihkon sivuilta haalistuneita reseptejä, jotka on koottu yksien kansien väliin. "

Sari Spåra, Isoäidin parhaat reseptit: Kodin keittokirja (Readme 2019)

Sari kertoo kirjassaan kasvaneensa isoäitinsä keittiössä, sillä isovanhemmat asuivat samassa pihapiirissä.

– Isoäitini oli intohimoinen leipuri, mutta taisi myös ruoanlaiton salat. Hän siirsi kuin huomaamattaan oppinsa minulle, aina lapsuudestani saakka. Vuosien varrella ehdimme valmistaa samoja ruokia ja leivonnaisia lukemattomia kertoja yhdessä.

Kirjassa on mukana myös Sarin "lisämummojen" reseptejä – siis isoäitien, jotka ovat tulleet Sarin elämään naimisiinmenon myötä. 


Mummon täydellinen perunamuusi

Sarin uunituoreessa kirjassa on mukana esimerkiksi resepti mummon ihanaan perunamuusiin.

– Hyvän perunamuusin valmistus on taito. Perunamuusi maistuu yleensä kaikille iästä huolimatta. Se on mainio lisuke monille liha- ja kalaruoille. Mummon perunamuusi valmistetaan sipulimaitoon, joka tuo muusille upean maun, Sari kertoo kirjassaan. 

Mummon sipulimaitoon valmistettu perunamuusi  

n. 4 annosta
1 kg jauhoisia perunoita
1 tl suolaa/vesilitra
2 ½ dl maitoa
50 g voita
1 sipuli

Lisäksi:
Suolaa oman maun mukaan

1. Pese, kuori ja leikkaa perunat saman kokoisiksi paloisiksi. Nosta perunat kattilaan ja lisää sen verran vettä, että perunat juuri ja juuri peittyvät. Lisää tarvitava määrä suolaa.

2.  Peitä kattila kannella ja keitä perunat kypsiksi, noin 15-20 minuuttia. Kaada sen jälkeen vesi pois kattilasta ja höyrytä perunat kuiviksi kuumalla levyllä.

3. Soseuta perunat perunasurvimella.

4. Kuori ja lohko sipuli

5.  Laita maito, voi ja sipulin lohkot sopivaan kattilaan ja kuumenna melkein kiehuvaksi. Lisää maitoseos vähän kerrallaan perunasurvoksen joukkoon puuhaarukalla samalla sekoittaen. Mausta muusi tarvittaessa vielä suolalla.


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja