Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Sarin mummo lisäsi perunamuusiin yhden erityisen ainesosan: "Tuo muusille upean maun" – oletko testannut?

Perunamuusi on suomalaisten rakastama klassikkolisuke.
Perunamuusi on suomalaisten rakastama klassikkolisuke. Shutterstock
Julkaistu 29.08.2019 13:01

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Sari Spåran uunituoreessa kodin keittokirjassa on vino pino isoäidin parhaita reseptejä. Mukana on myös Sarin mummon perunamuusiresepti. Oletko sinä koskaan valmistanut muusia näin?

Sari Spåra on ruokabloggaaja, yrittäjä ja kolmen lapsen äiti, jonka tuoreessa Isioäidin parhaat reseptit -teoksessa (Readme 2019) kootaan yksiin kansiin legendaariset ruoat vuosikymmenten takaa. 

"Isoäidin parhaat reseptit ovat nostalgisia, hyvän mielen reseptejä, joista tulee mieleen lapsuus ja nuoruus. Kirjasta löytyy jo ehkä reseptivihkon sivuilta haalistuneita reseptejä, jotka on koottu yksien kansien väliin. "

Sari Spåra, Isoäidin parhaat reseptit: Kodin keittokirja (Readme 2019)

Sari kertoo kirjassaan kasvaneensa isoäitinsä keittiössä, sillä isovanhemmat asuivat samassa pihapiirissä.

– Isoäitini oli intohimoinen leipuri, mutta taisi myös ruoanlaiton salat. Hän siirsi kuin huomaamattaan oppinsa minulle, aina lapsuudestani saakka. Vuosien varrella ehdimme valmistaa samoja ruokia ja leivonnaisia lukemattomia kertoja yhdessä.

Kirjassa on mukana myös Sarin "lisämummojen" reseptejä – siis isoäitien, jotka ovat tulleet Sarin elämään naimisiinmenon myötä. 

Mummon täydellinen perunamuusi

Sarin uunituoreessa kirjassa on mukana esimerkiksi resepti mummon ihanaan perunamuusiin.

– Hyvän perunamuusin valmistus on taito. Perunamuusi maistuu yleensä kaikille iästä huolimatta. Se on mainio lisuke monille liha- ja kalaruoille. Mummon perunamuusi valmistetaan sipulimaitoon, joka tuo muusille upean maun, Sari kertoo kirjassaan. 

Mummon sipulimaitoon valmistettu perunamuusi  

n. 4 annosta
1 kg jauhoisia perunoita
1 tl suolaa/vesilitra
2 ½ dl maitoa
50 g voita
1 sipuli

Lisäksi:
Suolaa oman maun mukaan

1. Pese, kuori ja leikkaa perunat saman kokoisiksi paloisiksi. Nosta perunat kattilaan ja lisää sen verran vettä, että perunat juuri ja juuri peittyvät. Lisää tarvitava määrä suolaa.

2.  Peitä kattila kannella ja keitä perunat kypsiksi, noin 15-20 minuuttia. Kaada sen jälkeen vesi pois kattilasta ja höyrytä perunat kuiviksi kuumalla levyllä.

3. Soseuta perunat perunasurvimella.

4. Kuori ja lohko sipuli

5.  Laita maito, voi ja sipulin lohkot sopivaan kattilaan ja kuumenna melkein kiehuvaksi. Lisää maitoseos vähän kerrallaan perunasurvoksen joukkoon puuhaarukalla samalla sekoittaen. Mausta muusi tarvittaessa vielä suolalla.

Lähde: Sari Spåra, Isoäidin parhaat reseptit: Kodin keittokirja (Readme 2019)

Lisää aiheesta:

Laitatko kiistellyn raaka-aineen kalakeittoon? "Ikuinen taistelu, kuuluuko vai ei"Laitatko sinä kiistellyn raaka-aineen kalakeittoon? Kalakokki Villen soppaan se sujahtaa: "Ikuinen taistelu, että kuuluuko vai ei"Lauran paistetuissa perunoissa on yksi koukuttava ainesosa: "Pyydän anteeksi jo etukäteen, koska et pysty lopettamaan näiden syömistä"Henri Alén ylistää Raija-tädin helppoa kanaruokaa: "Ihanan mureaa ja suussa sulavaa – nopeaa, kohtuuhintaista ja ennen kaikkea täyttävää"Söitkö sinäkin tätä lapsena? Sari paljastaa mamman parhaan kakkureseptin: "Todella helppo, koska kaikki ainekset vain sekoitetaan yhteen"Tunnetusti maailman paras perunamuusiresepti! Näin valmistat tutun arkiruoan kuuluisan Michelin-kokin opein
RuokaPerunaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 16:45
    Ruokaniksit

    Saksia ei tarvita! Näin helposti avaat spagettipakkauksen

  • 11:14
    Juusto

    Nyt iski fetakriisi

  • 06:51
    Hedelmät

    Tätä hedelmää Hanna Partanen suosittelee välipalaksi: "Tosi kuitupitoinen"

  • Eilen16:38
    Joulu

    Saako piparitaikinaa oikeasti syödä raakana?

  • Eilen14:37
    Ruokaniksit

    Tässä on taatusti yksinkertaisin tapa poistaa avokadon kivi