Söisitkö? Tässä on suomalaisten unelmapizza – ykkösraaka-ainetta ei arvaisi: "Nousu suosituimmaksi päälliseksi oli todellinen yllätys"

pizza pizzat
Shutterstock

Kespro selvitti minkälaisen pizzan ja burgerin suomalainen haluaisi, jos pääsisi vapaasti sen raaka-aineet valitsemaan. Pizzan ja burgerin unelmatäytteet ovat osin yllättäviäkin.

Take awayn suosio on näkynyt poikkeusaikana Kesprossa pakkaamiseen liittyvien tavararyhmien myynnin kasvuna. Perinteisten take away -ruokien, pizzan ja burgerin, suosio näyttäisi säilyneen ennallaan.Kespro tutki Unelmien ravintola-annos -kyselytutkimuksessa suomalaisten pizza- ja burgermieltymyksiä.Tutkimuksesta selvisi suomalaisten mieltymysten pizzan ja burgerin välillä olevan lähes tasoissa. Vastaajista pizzaa suosisi ravintolassa 53 prosenttia ja burgeria 47 prosenttia.

Suomalaisten unelmien pizza ja burger:

Tutkimuksen tuloksien perusteella voidaan muodostaa suomalaisten unelmapizza ja unelmaburgerannos.

Pizza: Pohjana on perinteinen pizzapohja, juustona mozzarella juustoraastetta, kastikkeena perinteinen tomaattikastike, päällisenä punasipulia, tomaattia, katkarapua ja herkkusieniä, viimeistelynä oreganoa ja rucolaa. Pizzan kanssa juodaan mieluiten vettä.

Burger: Sämpylänä briossisämpylä, pihvinä rotukarjan burgerpihvi, kastikkeena aioli-valkosipulikastike, väliin cheddarjuustoa ja jääsalaattia. Burgerin kanssa halutaan syödä bataattiranskalaisia ja juomaksi valitaan mieluiten limonadi.

Kespron markkinointijohtaja Hannu Korhonen kertoo, että vaikka pizzapohjassa ja kastikkeessa mennään perinteisellä linjalla, suosikkitäytteissä ilmeni yllätyksiä. 

–  Pizzan päällisten osalta suomalaiset olivat yksimielisiä sellaisten komponenttien sopivuudesta pizzaan, jotka eivät herätä suuria tuntemuksia, kuten tomaatti. Punasipulin nousu suosituimmaksi päälliseksi oli todellinen yllätys, Korhonen sanoo. 

– Samalla arkielämässä mielipiteitä paljon jakavat katkaravun ja herkkusienen nousu kolmanneksi ja neljänneksi suosituimmaksi oli mielenkiintoista, kertoo Korhonen.

Pizzapohjista suosituin oli perinteinen pizzapohja.

Briossi on unelmien burgerisämpylä

Burgereissa suosituin vaihtoehto hampurilaissämpyläksi oli briossi. Unelmien sämpyläksi sen nimesi 38 prosenttia vastaajista. 

–  Suomessa kannettomat burgerit eivät ole vielä yleisiä. Silti burgereiden osalta vastaajista jopa 12 prosenttia kertoi unelmaburgerinsa olevan ilman kansia. Se oli jopa suositumpaa kuin tuplahampurilaissämpylät, joita suosi ainoastaan yhdeksän prosenttia vastaajista, kertoo Korhonen.

Vastaajista 38 prosenttia haluaa burgerinsa väliin mieluiten rotukarjan burgerpihvin. Takavuosien trendiruoka pulled porkia haluaa burgerinsa väliin mieluiten enää vain 2 prosenttia.

Kespro toteutti K-ryhmän asiakasyhteisö K-Kylässä Unelmien ravintola-annos  kyselytutkimuksen tammikuussa 2020. Kyselytutkimukseen vastasi yli 1200 kuluttajaa ympäri Suomea. Kysely kohdennettiin henkilöille, jotka ovat kiinnostuneita ulkona syömisestä ja ruokatrendeistä. Tutkimuksen tulokset ovat suuntaa antavia.


Voit myös kokeilla näitä pizzantuunausvinkkejä:

0:33

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja