Selätä kaamosmasennus jo aamiaispöydässä – kohota mielialaa näillä ruoilla

aamiaismurokulhot
Murot marjojen kera nostavat mielialaa ja parantavat muistia. Shutterstock

Aivoja on helppo helliä oikealla ruokavaliolla aamusta iltamyöhään.

Aurinko laskee aina vain aikaisemmin, ja sen mukana mieliala saattaa painua. Onneksi pimeyden aiheuttamaa synkkää mieltä ja matalalennosta johtuvaa ajatuksenjuoksun hitautta voi helpottaa oikealla ravinnolla.

Murot

Murot ovat saaneet ikävän leiman niiden usein runsaasti sisältämän sokerin vuoksi. Ravintoaineluettelo kannattaa toki silmäillä sokerin kohdalta läpi, mutta täysin syntiseksi ei tätä kuivamuonaa voi luonnehtia. 

Moniin aamiaismuroihin on lisätty foolihappoa, joka on B9-vitamiinin, eli folaatin, keinotekoinen muoto. Kyseisen vitamiinin riittävä saanti on välttämätöntä esimerkiksi punasolujen muodostumiselle.

Liian vähän folaattia ravinnostaan saavat ihmiset voivat kärsiä masennuksen oireista. Luonnollisesti folaattia löytyy vihreistä kasviksista, paprikasta, kananmunan keltuaisesta sekä naudan maksasta.

Saksanpähkinä

Jo aamiaiselle kannattaa ottaa pähkinä purtavaksi. Taannoisessa espanjalaisessa tutkimuksessa havaittiin, että yhteensä kolme desiä saksanpähkinöitä, hasselpähkinöitä ja manteleita syövät tunsivat olonsa paremmaksi kuin pähkinöitä syömättömät.

Saksanpähkinät ovat yksi parhaista ravinnosta saatavista serotoniinin lähteistä. Serotoniini on keskushermostossa mielialaan vaikuttava välittäjäaine, jota elimistö valmistaa saksanpähkinöiden runsaasti sisältämästä tryptofaani-aminohaposta.

Lohi

Maistuisiko lohileipä? Ainakin kannattaisi maistua, sillä rasvaisista kaloista löytyviin omega-3-rasvahappoihin lukeutuvat EPA- ja DHA-rasvahapot nostavat mielialaa.

Ihmiset, joiden EPA- ja DHA-tasot ovat alhaiset tuntevat mielialansa matalammaksi, ärsyyntyneemmäksi ja huolestuneemmaksi kuin ne, jotka saavat kyseisiä rasvahappoja riittävästi.

Lohen lisäksi EPA- ja DHA-rasvahappoja saa esimerkiksi tonnikalasta.

Marjat

Jos pakastimessasi lojuu syksyn marjasatoa, älä epäröi käyttää sitä! Nämä superfoodit nimittäin pitävät ajatuksenjuoksua hidastavan aivojen ikääntymisen loitolla. Marjojen sisältämien antosyaani-antioksidanttien nimittäin uskotaan edistävän aivosolujen välistä viestintää.

Koska jokaisen marjan kemikaalinen koostumus on erilainen, nauti näitä terveystuotteita monipuolisesti.

Kananmuna

Tämä proteiinipommi pitää nälän loitolla ja mielen vireänä. Kananmunien keltuaisessa on paljon koliinia, jonka johdannaisia esiintyy aivoissa sekä hermokudoksissa. Koliini auttaakin viestintää muistia tukevien hermosolujen välillä parantaen näin kykyä palauttaa asioita mieleen.

Koliinin päivittäinen saantisuositus on aikuisilla 400 milligrammaa, raskaana olevilla sekä imettävillä enemmän. Kahdesta kananmunasta koliinia saa jo 300 milligrammaa.

Kahvi

Kahvin kofeiini herättelee aivot uuteen päivään, vaikka valoa ei olisi näköpiirissä. Sen lisäksi sumppikuppi nostaa muistia parantavia hormonitasoja.

Jos kahvi ei maistu, vihreä tee on hyvä vaihtoehto – ainakin jos mielii pitää kaamoskilot loitolla. Vihreän teen sisältämät katekiini-flavonoidi sekä kofeiini nimittäin auttavat painonhallinnassa ja tukevat liikuntaan yhdistettynä painonpudotusta.

Lähde: Time

***

 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja