Seis! Älä vain viskaa banaaninkuorta roskiin – tee sen sijaan näin

banaanin kuoriminen
Hyödynnä banaaninkuoret itseäsi ja ympäristöäsi varten. Shutterstock

Vanhoista komedioista tuttu näky ovat maahan heitetyt banaaninkuoret. Ne olisi kuitenkin syytä viskata luonnon sijasta suuhun.

Banaanin terveysvaikutukset on tunnustettu, mutta moni heittää banaanin ohessa tulevan vitamiinipommin – kuoren – jätteeksi, vaikka se sopisi hyvin esimerkiksi smoothieen. Banaaninkuoria voi valmistaa myös uunissa tai pannulla paistamalla, mutta tällöin niiden terveyshyödyt vähenevät.

Ja terveyshyötyjä riittää! Kuoressa on paljon esimerkiksi A-vitamiinia ja luteiinia, jotka vaikuttavat suotuisasti silmien terveyteen. Roskien viemiseen ärsyyntynyt voi hyötyä banaaninkuorista löytyvästä tryptofaani-aminohaposta, joka muuttuu aivoissa mieltä kohottavaksi serotoniiniksi.

Suosittu keltainen hedelmä on tunnettu kaliumin lähteenä, ja tätä makrokivennäisainetta löytyy banaanin hedelmälihan lisäksi runsaasti sen kuorista. Kaliumin tehtävä on toimia elimistössä natriumin vastavaikuttajana. Kaliumin tasapaino on äärimmäisen tärkeää sydämen, hermoston ja lihaksiston toiminnalle. Lisäksi se saattaa jopa valkaista hampaita.

Jos edellä mainitut terveyshyödyt eivät vakuuttaneet, kerrotaan vielä banaaninkuorten syömisen pitävän runsaan kuitupitoisuutensa ansiosta näläntunteen pitkään poissa ja näin ollen edesauttavan painonhallintaa.

Banaaninkuorten syömisestä kiittää myös ympäristö: kun kuoret heittää biojätteen sijasta tehosekoittimeen ja smoothien ainesosaksi, ne päätyvät tekemään hyvää elimistölle sen sijaan, että saastuttaisivat luontoa.

***


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!