Saitko sinäkin lapsena traumoja tästä ruoasta? Saimi Hoyer kammoaa: "Pitäisi laissa kieltää"

2:47 Unohda pelkät kantarellit! Saimi Hoyer antaa sienivinkkejä ja paljastaa lempisienensä: ”Superhyvänmakuinen”

SuomiAreenassa käsiteltiin heinäkuussa suomalaisten soiden herkkuja. Tilaisuuden juontanut Saimi Hoyer muistutti, että suolta kannattaa erityisesti kuivana kesänä etsiä myös hyviä ruokasieniä. 

Metsähallituksen järjestämässä SuomiAreenan Mitä kuuluu Pori?! -lavaohjelmassa valmistettiin heinäkuussa eräherkkuja suolta löytyvistä aineksista. Tilaisuudessa keskustelivat Metsähallituksen viestintäpäällikkö Aku Ahlholm, eräkokki Tero Pullinen sekä kovana eräilijänä tunnettu juontaja Saimi Hoyer. Hoyer nosti keskustelussa esiin myös lempiaiheensa, ruokasienet.

– Voi hyvänen aika, mikä makuskaala on sienissä. Sieltä löytyy mielettömän pihvin makua, äyriäisen makua, kalan makua, aniksen makua, curryn makua...kun suomalaiset vain löytäisivät ne sienet, Hoyer totesi.

Saitko sinäkin lapsena traumoja purkkiherkkusienistä? "Pitäisi laissa kieltää"

Saimi Hoyer nosti keskustelussa esiin suomalaisten sienitraumat. Moni ei halua aikuisiällä edes maistaa sieniä, koska on lapsena joutunut syömään "vääränlaisia" sieniruokia.

– Suomalaisilla on vähän sellainen sienikammokin ollut, kun on lapsuudessa syönyt niitä kamalia, purukuminmakuisia purkkiherkkusieniä, jotka pitäisi laissa kieltää., Hoyer totesi.

Toinen sienitrauma liittyy Hoyerin mukaan usein rouskuista valmistettuun sienikastikkeeseen. Kun kastikkeen antaa muhia pannulla tuntikausia, se eltaantuu, eikä sieniin jää enää mitään makua. Siksi sienet kannattaa yleensä käyttää vain nopeasti pannulla. 

– Välttämättä ei  tarvitse kermaa käyttää ollenkaan. Korvasieni tykkää kermasta, mutta muuten en käytä ollenkaan. Kerma peittää sienien makua. 

Poikkeuksen muodostaa kuitenkin esimerkiksi punikkitatti, jota ei koskaan tule syödä raakana, vaan sitä kannatta paistaa jopa tunnin verran pannulla. Muuten sieni saattaa aiheuttaa vatsavaivoja. 

Kesän ensimmäisen herkkutatin Saimi Hoyer nautiskelee kuitenkin raakana.

– Minulla on aina metsässä mukana pieni pullo oliviiöljyä, suolaa ja pippuria, koska saattaa tulla nälkä. Sen herkkutatin voi pistää puoliksi ja syödä raakana. Tätä en ole sanonut, koska jotkut sanovat, että siitä ei saa puhua. Kyllä sen ekan tatinnyt voi raakana syödä. Italiassa ne syö koko ajan tatticarpacciota.

Joillekin ihmisille erityisesti raakana nautitut sienet voivat aiheuttaa vatsavaivoja. Älä poimi mitään sieniä ruoaksi, ellet ole ehdottoman varma lajista.

Mikä on Saimi Hoyerin lempisieni, joka kannattaa hänen mukaansa ehdottomasti opetella tunnistamaan? Katso videolta mielenkiintoinen keskustelu SuomiAreenasta.


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja