Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Saitko sinäkin lapsena traumoja tästä ruoasta? Saimi Hoyer kammoaa: "Pitäisi laissa kieltää"

2:47Unohda pelkät kantarellit! Saimi Hoyer antaa sienivinkkejä ja paljastaa lempisienensä: ”Superhyvänmakuinen”
Julkaistu 08.08.2021 18:02

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

SuomiAreenassa käsiteltiin heinäkuussa suomalaisten soiden herkkuja. Tilaisuuden juontanut Saimi Hoyer muistutti, että suolta kannattaa erityisesti kuivana kesänä etsiä myös hyviä ruokasieniä. 

Metsähallituksen järjestämässä SuomiAreenan Mitä kuuluu Pori?! -lavaohjelmassa valmistettiin heinäkuussa eräherkkuja suolta löytyvistä aineksista. Tilaisuudessa keskustelivat Metsähallituksen viestintäpäällikkö Aku Ahlholm, eräkokki Tero Pullinen sekä kovana eräilijänä tunnettu juontaja Saimi Hoyer. Hoyer nosti keskustelussa esiin myös lempiaiheensa, ruokasienet.

– Voi hyvänen aika, mikä makuskaala on sienissä. Sieltä löytyy mielettömän pihvin makua, äyriäisen makua, kalan makua, aniksen makua, curryn makua...kun suomalaiset vain löytäisivät ne sienet, Hoyer totesi.

Lue myös: Oletko ikinä maistanut tätä metsän herkkua? Saimi Hoyer ylistää: "Lihaisa, tulee mieleen pihvin maku"

Saitko sinäkin lapsena traumoja purkkiherkkusienistä? "Pitäisi laissa kieltää"

Saimi Hoyer nosti keskustelussa esiin suomalaisten sienitraumat. Moni ei halua aikuisiällä edes maistaa sieniä, koska on lapsena joutunut syömään "vääränlaisia" sieniruokia.

– Suomalaisilla on vähän sellainen sienikammokin ollut, kun on lapsuudessa syönyt niitä kamalia, purukuminmakuisia purkkiherkkusieniä, jotka pitäisi laissa kieltää., Hoyer totesi.

Toinen sienitrauma liittyy Hoyerin mukaan usein rouskuista valmistettuun sienikastikkeeseen. Kun kastikkeen antaa muhia pannulla tuntikausia, se eltaantuu, eikä sieniin jää enää mitään makua. Siksi sienet kannattaa yleensä käyttää vain nopeasti pannulla. 

– Välttämättä ei  tarvitse kermaa käyttää ollenkaan. Korvasieni tykkää kermasta, mutta muuten en käytä ollenkaan. Kerma peittää sienien makua. 

Poikkeuksen muodostaa kuitenkin esimerkiksi punikkitatti, jota ei koskaan tule syödä raakana, vaan sitä kannatta paistaa jopa tunnin verran pannulla. Muuten sieni saattaa aiheuttaa vatsavaivoja. 

Kesän ensimmäisen herkkutatin Saimi Hoyer nautiskelee kuitenkin raakana.

– Minulla on aina metsässä mukana pieni pullo oliviiöljyä, suolaa ja pippuria, koska saattaa tulla nälkä. Sen herkkutatin voi pistää puoliksi ja syödä raakana. Tätä en ole sanonut, koska jotkut sanovat, että siitä ei saa puhua. Kyllä sen ekan tatinnyt voi raakana syödä. Italiassa ne syö koko ajan tatticarpacciota.

Joillekin ihmisille erityisesti raakana nautitut sienet voivat aiheuttaa vatsavaivoja. Älä poimi mitään sieniä ruoaksi, ellet ole ehdottoman varma lajista.

Mikä on Saimi Hoyerin lempisieni, joka kannattaa hänen mukaansa ehdottomasti opetella tunnistamaan? Katso videolta mielenkiintoinen keskustelu SuomiAreenasta.

Lue myös: Halpa kotimainen herkku uhkaa jäädä myymättä – S-ryhmä vetoaa: "Toivomme kovasti, että kuluttajat tulisivat viljelijöiden ja kaupan avuksi"

Lisää aiheesta:

Lorenz Backman häkeltyi: Outo ainesosa tekee perunamuusista "jumalaisen hyvää"Ruokatoimittaja Katin supernopea tapa kantarellien puhdistamiseen: "Ei ole aikaa hirvittävään sutimiseen"Saitko sinäkin lapsena traumoja tästä ruoasta? Saimi Hoyer kammoaa: "Pitäisi lailla kieltää"Biologi kertoo, mitä keinoa ei koskaan käyttäisi sienten tunnistamiseen: "Semmoiseen ei ikinä voi luottaa"Oletko ikinä maistanut tätä metsän herkkua? Saimi Hoyer ylistää: "Lihaisa, tulee mieleen pihvin maku"Tätä sientä on nyt metsissä runsaasti! Asiantuntija suosittelee: "Ovat maultaan mahtavia!"
RuokaSienetSuomiareenaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:08
    Luonto ja eläimet

    Päiväkodin ruoasta löytyi hiiri Haukiputaalla –"Mikäs möykky täällä on!"

  • Eilen16:59
    Arkiruoka

    Suomalaiset kävelevät tämän ohi päivittäin – arkiruokien superraaka-aine piilee pakastealtaassa

  • Eilen08:15
    Hedelmät

    Hedelmä, jota kannattaa nyt ostaa – edukas kuitupommi!

  • 16.11.17:14
    Leivonta

    Superkätevä tapa tehdä joulutortut: "Lopputulos on tosi hyvä!"

  • 16.11.08:44
    Ruokakauppa

    Asiakkaat keksivät kieron keinon hyödyntää punalapputarjouksia – näin kommentoivat Lidl, K- ja S-ryhmä