Saiko samppanjalasi muotonsa naisen rinnoista? Lue faktat kuohujuomasta

Shutterstock

Samppanja on ympäri maailmaa arvostettu kuohujuoma, jolla on pitkä ja värikäs historia.

Harva tietää tarinaa sittemmin kumotusta legendasta samppanjalasin mallin takana tai sitä, että samppanjaa ei suinkaan olla aina juotu pitkästä lasista.

Samppanjaa saa vain Champagnesta

Samppanja eroaa muista kuohujuomista siinä, että se on tuotettu Champagnen maakunnassa Ranskassa. Euroopan valtiot ja muutamat muutkin maat ovat suojanneet samppanja-sanan, eikä muualla tuotettuja kuohuviinejä saa tästä syystä johtuen kutsua samppanjaksi.

Samppanjaa juotiin ennen leveästä lasista

Tänä päivänä samppanjaa juodaan huilua muodoltaan muistuttavasta pitkästä lasista, mutta näin ei ole aina ollut. Aiemmin samppanjaa nautiskeltiin leveämmistä laseista, ja esimerkiksi Helsingin Sanomien haastattelema maailman johtaviin lasinvalmistajiin kuuluvan Riedelin toimitusjohtaja Maximilian Riedel on sitä mieltä, että samppanja tulisi tänä päivänäkin nauttia leveämmästä lasista. Leveää lasia puolletaan tavallisimmin siksi, että samppanjan aromien koetaan pääsevän leveämmässä lasissa paremmin oikeuksiinsa.

Lasin mallina naisen rinta?

Vanhan legendan mukaan laakean samppanjalasin mallina käytettiin Marie Antoinetten vasenta rintaa hänen omasta toiveestaan. Sittemmin selvisi, että legenda ei kuitenkaan pitänyt paikkaansa, eikä lasin mallin inspiraation herättäjää olla pystytty selvittämään. Lukuisien naisvaikuttajien rintojen on kuitenkin uskottu aikojen saatossa vaikuttaneen viinilasien malliin. Esimerkiksi Madam du Pompadourin, Madame du Barryn, Napoleonin vaimon, Diane de Poitiersin ja Troijan Helenan rintojen on uskottu olleen vaikutteina vuosien saatossa viinilasien muodolle.

Pullon avaamisesta ohjelmanumero

Samppanjapullo aukeaa pullean korkin vuoksi tavallisimmin ilman korkkiruuvia, mutta arvostetun kuohujuoman avaamisesta voidaan tehdä myös ohjelmanumero. Tällöin samppanja avataan usein säilällä tai sapelilla. Tarkoitus on liu'uttaa terää pullon kylkeä pitkin ja leikata pullon suun kohdalla olevaa kohoumaa ennen pullon kaula. Paineen vuoksi lasinsirpaleet eivät joudu sisälle pulloon. Tätä tekniikkaa kutsutaan sabrageksi.

Lähteet: HS.fi, Huffington Post, Wikipedia

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat