Säästätkö samppanjapulloa tärkeää tilaisuutta varten? Ei kannattaisi: "Jos samppanjan tuottaja tietäisi..."

0:57 Miten samppanja kaadetaan lasiin oikein?
Videolla näytetään, kuinka samppanja kuuluu kaataa lasiin.

Jokaisen samppanjan ystävän kannattaa tiedostaa, että tämä kuohujuoma ei läheskään aina kestä säilytystä, vaan se tulisi nauttia mahdollisimman pian ostohetkestä. 

Samppanja tunnetaan ylellisenä juhlajuomana, ja pullo poksautetaan auki yleensä silloin, kun siihen todella on syytä. Kuka nyt haluaisi tuhlata hyvän pullon tuikitavallisena arkipäivänä?

The Daily Meal -sivusto kannustaa kuitenkin juhlistamaan pieniä asioita, sillä samppanjaa ei sivuston mukaan kannata säilöä kaapin perällä liian pitkäksi aikaa. Toisin kuin monien viinien kohdalla, samppanja ei läheskään aina parane vanhetessaan – päinvastoin!

Jos säilöt samppanjaa kaapissasi liian pitkään, maku ei välttämättä vastaa lainkaan sitä, mitä hienolta juomalta oikein odotit.

"Jos samppanjan tuottaja tietäisi, että..."

Tieto samppanjoiden pilaantumisesta saattaa hämmentää, sillä monesti kuuluu puhuttavan vuosikerta- eli vintage-samppanjoista. Tämän viinin ystävän kannattaa kuitenkinkin muistaa, että tavallisen vakiosamppanjan ja vuosikertasamppanjan välillä on selvä ero.

Vakiosamppanjat sekoitetaan vuosittain kymmenistä tai jopa sadoista eri viineistä.
Vuosikertasamppanjat lähes poikkeuksetta paremmin ikääntymistä kestävistä Chardonnay- ja Pinot Noir -lajikkeista.

Lähde: Viinimaa

Vuosikertasamppanjat valmistetaan erityisellä huolella ikääntymistä kestävistä lajikkeista, ja niitä säilytetään optimaalisissa olosuhteissa samppanjatalon kellareissa. Parhaimmat vuosikertasamppanjat saattavatkin säilyä kymmeniä, jopa satoja vuosia.

Yleensä kotiin ostettava pullo on vakio- eli niin kutsuttua non-vintage-samppanjaa, joka ei ole tehty säilytettäväksi, vaan juotavaksi. 

Myös samppanjapullon säilytysolosuhteilla on suuri merkitys juoman säilyvyyteen. Kotona vanhoja viinikellareita imitoivien olosuhteiden luominen on lähes mahdotonta, ja moni tyytyykin nostamaan pullonsa yksinkertaisesta kaapin päälle odottamaan avaamishetkeä. Tämä ei ole juoman säilyvyyden kannalta paras mahdollinen ratkaisu, sillä valo ja lämpö ovat juoman pahimpia vihollisia. 

– Jos samppanjan tuottaja tietäisi, että odotat kuukausia tai jopa vuosia ennen korkin poksauttamista, he olisivat kauhuissaan, sivustolla kerrotaan.

Mitä jos sittenkin avaisit kaapin perälle unohtuneen samppanjapullon tänä iltana? Mitä sitten, että on tavallinen perjantai?

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja