Saako täältä Suomen parhaat munkit? Paistetaan järjetön määrä vuodessa: "Yksi tärkeä ainesosa, jonka kaikki työntekijämmekin tietävät"

munkit Pyynikin munkkikahvila
Pyynikin munkkikahvila

Tampereella sijaitseva Pyynikin munkkikahvila tunnetaan lähes ylivoimaisen herkullisista munkeistaan. Kahvilayrittäjien mukaan korona on vaikeuttanut myös munkkibisnestä, mutta siitä huolimatta Pyynikin munkkikahvila pyöräyttää vapun aikana käsityönä tuhansia munkkeja herkuttelijoille. Mikä onkaan täydellisten munkkien salaisuus?

Kuvassa: Yrittäjäpariskunta Jaro ja Karkki Suoste 

Legendaarisella Pyynikin munkkikahvilalla on Tampereella kaksi kahvilaa: vanhempi paikka Pyynikin näkötornissa ja uudempi, juuri avattu paikka Tampereen kauppahallissa. Omistajapariskunta Jaro ja Karkki Suosteen perheyritys on toiminut jo yli 30 vuotta. Noin 20 henkeä työllistävässä yrityksessä varaudutaan vappuun paiskimalla töitä yötä myöten. 

Jaro Suoste kertoo, että vappu on vuoden ehdottomasti kovin myyntiaika.

– Munkkeja on perinteisesti haettu ennakkotilauksina valtavia määriä vapunaattona. Vapunpäivänä on taas tultu munkkikahveille kahvilaan. Tänä vappuna se ei ole mahdollista, mutta munkkeja myydään ulos noutopisteistä. Kaikki kynnelle kykenevät apukädet on valjastettu töihin, jotta saamme toimitettua asiakkaille tuotteet turvallisesti.

Munkkikahvilayrittäjän parhaimmat vinkit kotikokeille: "Öljyn puhtaus ja lämpötila ovat ne tärkeimmät tekijät. Erilaiset taikinat tarvitsevat erilaisen paistamisen. Siinä auttaa vain kokeilu eli koemunkki ensin paistumaan, niin siitä se lähtee."

– Kun yleensä vappuisin kahden päivän aikana munkkeja on tehty noin 10 000 kappaletta, niin nyt niitä menee ehkä noin 5000 kappaletta, 15 vuotta äitinsä perustamaa munkkibisnestä pyörittänyt Suoste arvelee.

Pelkästään Pyynikin näkötornin kahvilassa myytiin viime vuonna 227 551 käsintehtyä munkkia. Tämän päälle tulevat vielä toisen kahvilan munkit. Munkin lisäksi kaupaksi käy vappuna itse tehty sima. Normaalisti sitä on myyty vappuisin noin 2000 litraa. Nyt sitä on tehty 1300 litraa.

Suomen parhaat munkit?

Pyynikin munkkeja on kehuttu Tampereen, Suomen ja jopa maailman parhaimmiksi. Pyynikin näkötornin kahvila on voittanut peräti seitsemänä peräkkäisenä vuonna Tamperelainen-lehden äänestyksessä Paras kahvila -palkinnon.

Munkkien reseptin kehitti 1987 Suosteen äiti, eikä sitä ole sen jälkeen muutettu. Resepti on pysynyt visusti salaisena, eikä Suoste suostu sitä nytkään paljastamaan.

– Sen voin sanoa, että siinä on yksi tärkeä ainesosa, jonka kaikki työntekijämmekin tietävät. Se on rakkaus jokaiseen munkkiin.

Ulkomaisille turisteille Pyynikin näkötornista on tullut varsinainen pyhiinvaelluspaikka. Munkit maistuvat kansallisuudesta riippumatta, mutta erityisen hyvin ne maistuvat japanilaisille.

– Heidän kulttuurissaan on ehkä jotain sellaista innostusta ja kokeilunhalua eksoottisiin asioihin, Suoste kertoo.

Lähde: Pyynikin munkkikahvila

***

Testaa vappujuoma: Rommisima!

2:25

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja